Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jakie ćwiczenia po bajpasach?

Gość adi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,mój mąż jest po operacji 9 dni, i od wczoraj jest już w domu,zalecenia lekarza to rower stacjonarny i spacery.Spacer powinien początkowo być w granicach kilkudziesięciu metrów i stopniowo wydłużać dystans.Pierwsze spacery w pobliżu domu i ,aż do odczucia zmęczenia.Rowerek-pedałowanie,bez obciążania klatki piersiowej.Podejrzewam,że są inne ćwiczenia ,ale żadnego poradnika w szpitalu nie mieli.O ile nie sprawię kłopotu ja również bardzo bym prosiła o przysłanie ćwiczeń.Życzę wszystkim zdrowia mój adres grania1951@tlen.pl i dziękuję
Witam powtórnie,pragnę się podzielić informacjami z osobami po by passach,ponieważ sama szukałam materiałów na ten temat i wiem ,że po prostu trzeba na nie fartem trafić.Podaję namiary http://www.jaimojeserce.eu.Po lewej stronie strony są wymienione poszczególne artykuły dot.operacji/świetny opis dla laików/,postępowania po operacji,czego trzeba unikać,co jest niepokojące,co powinno się jeść ,a co jest zakazane oraz ćwiczenia.Podany jest również w tygodniach czas ,jakie zajęcia można wykonywać.Jednym słowem świetny poradnik dla pacjęta i jego najbliższych.Życzę wszystkim zdrowia

Witam, Miesiąc temu miałem zainstalowane 3 bajpasy. Jestem młodym człowiekiem 45 lat ale z dnia na dzień czuję się coraz gorzej. Boli mnie mostek a ból przenoszony jest na całe ciało. Założenie skarpetek wiążę się z wielkim cierpieniem. Proszę o pomoc i zestaw ćwiczeń po operacji. Z góry dziękuję za pomoc i wszystkim życzę zdrowia. Mój adres: arek.goluch@gmail.com

Nowe wydanie książki *Ja i moje serce - zdrowe, chore, operowane* ukazało się kilka miesięcy temu. Jest tam m.in zastaw kilkudziesięciu ćwiczeń (rysunki i dokładny opis), które można wykonywać zarówno po operacji serca, jak i po zawale. Ćwiczenia te opracowała rehabilitantka, pracująca na co dzień z ludźmi po operacji kardiochirurgicznych. Ksiązkę tę można kupić w księgarni internetowej www.medicon.pl oraz w księgarniach w Katowicach (lista księgarń podana jest na stronie www.jaimojeserce.eu). Dodam, że książka ta została nagrodzona przez Fundację Rehabilitacja Kardiologiczna przy Polskim Towarzystwie Kardiologicznym oraz jest polecana przez Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego.