Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Osłabienie, zatkane uszy i uczucie narastającego ciśnienia w głowie

Gość andzia78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Od 4 tygodni próbuję uzyskać odpowiedź co mi dolega, jednak nikt do dziś mi nie pomógł. Opiszę może moje objawy. Zaczęło się od nagłego osłabienia i uczucia ucisku w gardle. Tak, jakby ktoś trzymał mi ręce na szyi i zaciskał delikatnie. Ponadto żadnych objawów. Internista nr 1 skierowała mnie do laryngologa, który stwierdził, że wszystko jest w porządku. W międzyczasie zrobiłam podstawowe badania: - hematokryt - 35,2 - krwinki czerwone - 4,10 - hemoglobina - 12,3 - krwinki białe - 6,9 - MCV - 85,9 - MCHC - 34,9 - MCH - 30,0 - RDW-SD - 38,7 - PLT - 253 - MPV - 11,1 - PDW - 12,8 - P-LCR - 34,7 - LYM - 2,1 - % LYM - 30,5 - MXD - 0,4 - % MXD - 5,6 - NEUT - 4,4 - % NEUT - 63,9 - OB 25 - Glukoza - 4,21 - TSH - 1,984 Ponieważ nic mi nie przechodziło - poszłam do internisty nr 2. Pani stwierdziła powiększone węzły chłonne szyjne i przepisała mi Biseptol. Po skończeniu listka czułam się idealnie. Ale.. tylko 3 dni. 4 dnia nagle osłabłam, dostałam takiego uczucia w głowie jakby zatkanych uszu + szum + zdrętwienie górnego odcinka szyjnego (karku). Nie miałam tam czucia. Ponadto miałam wrażenie, że zaraz zemdleję, jednak nie utraciłam przytomności. Poszłam do kolejnego internisty. Pani stwierdziła nerwicę, bądź uraz odcinka szyjnego kręgosłupa. Zrobiłam RTG odc. szyjnego kręgosłupa. Oto wyniki: *niewielka rotacja.wyrównanie lordozy. rozpoczynające się zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych. zaostrzenia w stawach unkowertebralnych. przestrzenie międzykręgowe niezwężone.*. Internista oglądający wynik uznał, że nic takiego się nie dzieje. Zalecił masaże i ogólne ćwiczenia kręgosłupa. Masaże odbyłam (10 serii) i ćwiczę cały czas kręgosłup, jednak uczucie nie przechodzi. Na własną rękę zrobiłam EKG - nie mam wyników, ale pokazałam interniście - wszystko ok. Zrobiłam też badanie moczu. Oto wyniki: *Badanie ogólne moczu: Przejrzystość: lekko mętny Barwa słomkowy pH 7.0 Glukoza nie wykryto Ketony nie wykryto Urobilinogen w normie Ciężar właściwy 1.015 Bilirubina nie wykryto Białko ślad Azotyny nie wykryto Erytrocyty wykryto Leukocyty nie wykryto Osad moczu Nabłonki płaskie d. liczne Leukocyty 3-5 Erytr. świeże 20-30 Erytr. częściowo wyług. 5-10 Erytr. wyług 30-50 Pasma śluzu d liczne Bakterie d liczne* Czasami mam też wrażenie, że mam w gardle taki *posmak metaliczny*. Aktualnie (w tej chwili): uczucie ciśnienia od potylicy, idące aż do zatok z wrażeniem, że zaraz puści mi się krew. Uszy wciąż zatkane. Neurolog opukał mnie młoteczkiem i stwierdził, że nie ma potrzeby rezonansu, bo *nic nie widzi*. Co dalej mam robić? Gdzie się udać? Co jeszcze zbadać? Proszę o jakieś podpowiedzi...

Generalnie idziesz w strone anemii ,żaden lekarz nie zwrócił na to uwagi ?Kręgosłup tu nie ma nic do rzeczy moim zdaniem .Jęlsi po Biseptolu było lepiej to coś się musi dziać ,Ob. nie jest tragiczne ale troszkę podwyższone .Szukaj mądrego laryngologa ,opowiedz od początku i daj mu do obejrzenia wyniki .Jakiś katar ,kaszel jest ?Węzły zmalały?

Gość andzia78

@ 444 - u laryngologa byłam i pani stwierdziła, że wszystko jest ok. Faktem jest, że miałam odczucie traktowania *taśmowo*, a nie zainteresowania się pacjentem. Może faktycznie znajdę kogoś innego. @ ANIA005 - no zobacz - ŻADEN lekarz mi tego nie powiedział :(. świetnie, prawda? Kataru brak, kaszlu również. Czyli kierunek - mądry laryngolog i elektrolity! Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Gość andzia78

A jeszcze węzły - lekarz przepisująca biseptol stwierdziła przy kontroli, że zmalały. Natomiast ostatnia internistka wyczuła, że lewy jeszcze jest lekko powiększony. Ja sama *grzebię* pod tą żuchwą i jako laik sama już nie wiem. Wydaje mi się, że faktycznie coś po lewej stronie czuję, ale nie mam pewności...

Ja mam to samo.Jak miała pierwszy atak ,to myślałam że to wylew.Napisz jak ci pracuje serce i czy masz jakby coś rozlewało się w głowie przy tych atakach.Ps ja szybko się męczę ,jestem wciąż osłabiona i bez sił .pozdrawiam

Polecam wykonanie próby tężyczkowej u dobrego neurologa + Zbadanie wapnia zjonizowanego i witaminy D. Suplementacja Magnezu, wit D + Wapnia + leki uspokajające typy Kalms i przejdzie po jakimś czasie. Miedzy Magnezem a Wapniem musi być 2 godznna przerwa. Przy Magnezie nie można jeść nabiały przez 1 godzine przed i po zażyciu. Poczytajcie o tężyczce. Wiele objawów sie wyjaśni. A lekarze nie znajacy tematu od razu upatrują nerwicy lub co najgorsze niczego nie wypatrują tylko zostawiają pacjenta z problemem samemu sobie. Pozdrawiam i zdrowia życzę

Ja uważam że to nerwica. Jestem na nią chora, chodzę na terapię. Mam teraz takie same objawy, ale wierz mi że to nic... miałam o wiele gorsze. j a na twoim miejscu poszłabym do poradni zdrowia psychicznego zanim to się rozwinie. Nie życzę. Opanuj to zanim jeszcze się da.

Gość sanders

Witam, moim zdaniem też te objawy wskazują na nerwicę, ale jeszcze bym sugerował Tobie zbadać się w kierunku nerek, bo z wyników badań wychodzi, ze masz w moczu erytrocyty, dość liczne bakterie i pasma śluzu, których nie powinno być ! To wskazuje na jakiś stan zapalny. Proponuję powtórzyć badanie moczu oraz zrobić USG nerek i badania krwi w tym kierunku, Pozdrawiam i życzę zdrówka.