Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Fala zwrotna w zastawce mitralnej u starszej osoby

Gość Roman R

Rekomendowane odpowiedzi

PANI Izabelo prosze o interpretacje wyniku ukg LP43 LK31/49 EF50%IVSd1,3 jamy serca niepowiekszone.Zastawki bez zmian.Grubszymiesien LKiprzegrody m-kom.Zaburzenie relaksacji m.LK.Aorta w luku slabo widoczna.EKG Lewogram,RZM55/min. Niepelny blok prawej odnogi peczka Hisa.QT-0,42sek bede wdzieczna pozdrawiam
Dziekuje Pani a jeszcze jedno pytanie czy z tego powodu moglam miec napadowe migotania przedsionkow jestem po ablacji ale zauwazylam ze wlasnie kiedy mam skoki cisnienia mam nawrot migotania ale najbardziej mnie martwi rozpierajacy bol za mostkiem i braki powietrza.
Pani Izo w marcu przeszlam na wczesniejsza emeryture wiec domysli sie pani ile mam lat bylam ostatnio u kardiologa nie kazala sie denerwowac tymi bolami moze nie chciala mnie uspokoic jestem po przejsciach w przeszlosci nerwicy depresyjnej choc teraz sobie z tym radze ale martwie sie w lipcu mam wizyte mam dostac skierowanie na TK naczyn wiencowych.Z gory dziekuje za wypowiedzi.Bole mam idusznosci przy nierownym biciu serca.
Witam Pani Izabello. Od pewnego czasu odczuwam bolesne dźgnięcia w okolicy serca. Zrobiłem echo serca i oto wyniki. LV 5.0 LA 3.7 RV 2.2 Grubość ścian 1.2 Płyn w worku osierdziowym- wolna Lewa komora i przedsionek nie powiększone Graniczna grubość lewej komory Zaburzenia relaksacji Zastawki bez istotnych zmian morfologicznych. Czynnościowo prawidłowe. Bez odcinkowych zaburzeń kurczliwości. EF 68% Jama osierdziowa wolna Aorta wstępująca nieposzerzona Bez cech przeciążenia prawego serca. Bardzo proszę o interpretację