Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mocniejsze uderzenie serca

Gość wicw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Od paru tygodni odczuwam JEDNO silniejsze uderzenie serca poprzedzone nieco większym odstępem niż między innymi uderzeniami. Doświadczam tego czasami co 5/10 min, a czasami co 30min. Mam 16 lat i trenuję regularnie lekką atletykę. Nigdy nie piłem i nie paliłem. Czy ktoś wie co może mi polegać?

Witam masz pewnie dodatkowe skurcze ktore same w sobie nie sa grozne . Jestes w takim wieku ze hormony maga dawac o sobie znac i dlatego serduszko moze byc dodatkowo pobudzone. Radze wykonac badanie krwi na poziom pierwiastkow i elektrolitow oraz Holter ekg 24 godziny. bedzie dobrze zycze spokoju i zdrowka

To prawda,jak się trenuje, to trzeba mieć pod kontrolą poziom elektrolitów, mikroelementów i witamin. Trzeba też pić odpowiednią ilość płynów, bo inaczej serce nie może pracować normalnie jak czegoś brakuje. Pij rano na czczo wodę z miodem i sokiem z cytryny.Wieczorem łyżkę miodu należy wrzucić do pół szklanki zimnej przegotowanej wody,niech stoi do rana.Wtedy z miodu uwolnią się cenne składniki..Rano dodaj trochę soku z cytryny i wypij.Miód rzepakowy.Jedz pomarańcze.Mają więcej wit.C niż cytryny.

Cześć! ja też bardzo martwię się o swoje zdrowie. co to może być? serce mi niby bije normalnie, ale czasem tak jakby się zatrzymywało na chwilę i potem jest takie mocniejsze uderzenie. i znów bije normalnie. nie wiem co to jest, ale jest to bardzo nieprzyjemne i przeszkadzające w funkcjonowaniu. czasem też tak jakby lekko dławiło mnie koło mostka. wczoraj miałam ciśnienie 128 i lekko zsiniały mi ręce. bardzo się boję o swoje zdrowie. co to może być? z góry dzięki za szybką odpowiedź.

Jezeli masz dobre wyniki echo serca to znaczy ze jest ok z serduszkiem moze ostatnio mialas troche stresu i z tad te dodatkowe skurcze pewnie po jakims czasie sie wycisza to naprawde nic groznego odczuwasz te skurcze tak jak ja najpiew czuje pauza a potem mocniejsze uderzenie . Ja mam dodatkowe skurcze komorowe i jest to zeczywiscie upierdliwe ale tak mam i juz musze z tym zyc i nie zwracam juz na nie wiekszej uwagi. Raz jest lepszy dzien raz gorszy czasami zalezy od pogody. Zrob koniecznie Holter ekg 24godz i bedziesz wiedziala jakie to sa skurcze i z wynikiem do kardiologa. Głowka do góry.

Najlepiej by było gdyby holtera robić dłużej niż przez jeden dzień... bo wtedy są duże szanse że holter *załapie* się na te kołatanie. Ja mam tak samo ale powiem Ci że może być to nerwica :) Bo w nerwicy nie tylko może się nam wydawać że mamy kołatanie czy skurcze, bo także mogą one po prostu występować. Oby to była nerwica :)

Znalazłem rozwiązanie które (chyba) pozwoli być pewnym czy to nerwica czy nie. A zwie się to : telemedycyna. Cytuję wypowiedź z kardiolo.pl: *interesuja sie ta tematyka zawodowo wiec, moze ta informacja niektorym pomoze pomoze... Generalnie holter to strata czasu w napadowych (nieczestych) zaburzeniach rytmu i nie ma sensu go w kolko powtarzac. Niemniej sa nowe technologie (telemedycyna), ktore analizuja automatycznie EKG pacjenta przez dlugi czas - np. kilka tygodni, badz dluzej (az do wystapienia objawow). W momencie wystapienia dostepny jest zapis sygnalu wraz z analiza, oraz zapisy wczesniejsze (na podstawie ktorych mozna ustalic wystepowanie predyktorow). Wg. mojej wiedzy uzywa sie tych metod w Centrum Zdrowia Dziecka (doc. Bieganowska). Zdaje sie ze Instytut Kardiologii w Aninie tez korzysta (dr Szumowski), oraz jest jakas firma prywatna ktora zajmuje sie diagnostyka arytmii (Kardiosystem).*