Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bisocard a alergia i odczulanie

Rekomendowane odpowiedzi

W innym temacie pisalem, ze mialem w czwartek ablacje. Kilku lekarzy powiedzialo, ze wyniki ok i moge isc do domu ale na koniec przejal mnie inny lekarz w zastepstwie i stwierdzil, ze mam za wysoki puls w spoczynku (ok. 100), mimo ze inni kardiologowie, poprzednie wyniki z holterow itd. tego nie wykazywaly i jak sobie mierze to tez mam ok. 80. Przepisal mi bisocard. Mowilem, ze sie odczulam na roztocza, mam alergie i czy moge w poniedzialek isc na odczulanie - powiedzial, ze tak, spokojnie. Przeczytalem ulotke z biosocardu i jest tam napisane, zeby uwazac przy alergii i odczulaniu. Nasila objawy alergii, moze obnizac skutecznosc odczulania i zwiekszac ryzyko wstrzasu anafilaktycznego i zmniejszac dzialanie adrenaliny (podaje sie ja w przypadku wystapienia wstrzasu po podaniu szczepionki). Mimo wszystko wzialem tabletke tak jak zalecil lekarz bo poinformowalem go o odczulaniu. Cisnienie mialem caly czas prawidlowe (nigdy nie bylo problemow), teraz po ablacji tez mierzylem i wszystko w normie ale teraz zaczalem sie zle czuc. Rano przed lekami mialem ok a teraz zmierzylem i 101/56 a puls 66, do tego temperatura 37,4 i czuje sie dokladnie jak po szczepionce - typowe objawy alergii, bol glowy, zmeczenie, szczypiace oczy i splywajaca wydzielina do gardla, lekka trudnosc w oddychaniu. Poszukalem ulotki z mojego leku odczulajacego phostal i stoi tam jak byk: *nie stosowac razem z beta blokerami* :| Stwierdzilem, ze przestane brac ten bisocard i mam pytanie: jak dlugo on dziala? Tabletka 2,5mg jeden raz dziennie. W poniedzialek mam odczulanie na 14.30. Nie wiem jak lekarz moze przepisac lek w ktorym cos takiego jest napisane w przeciwwskazaniach, wiedzac to o czym go poinformowalem czyli o odczulaniu...

Witam, Zawsze trzeba zadecydować co jest ważniejsze - czy wolniejsze tętno, czy odczulanie. Czy ważniejszy jest lek na odczulanie, czy Bisocard? Z Pana listu wynika, że miał Pan stan podgorączkowy (37,4 stopni C). Wiadomo, że przy wzroście temperatury ciała tętno staje się szybsze - zazwyczaj o 10 uderzeń na minutę przy temperaturze o 1 stopień wyższej. Bisocard nie tylko zwalnia tętno, ale i obniża ciśnienie tętnicze. przy ciśnieniu 101/56 mmHg i pulsie 66/minutę mógł się Pan czuć osłabiony. Dawka Bisocardu 2,5 mg należy do niskich, ale w Pana przypadku mogła być zbyt wysoka. Należy porozumieć się w tej sprawie ze swoim lekarzem - można brać 1/2 tabletki po 2,5 mg (1,25 mg/dobę). Przede wszystkim należy zastanowić się, czy Bisocard jest potrzebny i czy szybkie tętno nie zależy od gorączki, bądź stanu podgorączkowego.