Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Od kilkunastu lat choruję na nadciśnienie, które kontroluję regularnie od 3 lat, kiedy wypisano mnie z takimi oto lekami: - Concor 5 - Tritace 10 (zamieniłam w międzyczasie na Vivace) - Diuresin SR - Amlozek 10 (zamieniłam na Agen). Od zeszłego roku zaczęły się pojawiać kilku - kilkunastodniowe incydenty: - odczuwalny obrzęk na szyi/podbródku, - zdrętwiały język i jama ustna - niższy głos - wzmożone pragnienie - ok. 5-7litrów dziennie (wykluczona cukrzyca) - apatia, zmęczenie - uczucie ucisku w skroniach, takiego jakby odrętwienia mózgu Dodam, że od roku tętno jest na poziomie 60 - jak na mnie trochę niskie. Ciśnienia idealne, morfologia, mocz, TSH (wycięta tarczyca, euthyrox 150) idealne. Jestem zrozpaczona! Żaden lekarz nie traktuje mnie poważnie. Mówią o jakiejś depresji, psychiatrach, bo w wynikach nic nie widzą. A ja nie mogę funkcjonować, fizycznie jestem do niczego, te stany odbierają mi radość życia, nie mogę na siebie liczyć, bo nie wie kiedy mnie to znowu dopadnie. Proszę o radę, bo naprawdę jestem w rozpaczy. Jakie badania zrobić? Czy to może być reakcja jednego z tych leków, które od lat już biorę (mój kardiolog twierdzi, że nie i każe brać bo bez nich rośnie ciśnienie)? Dodam, że mam 34 lata i powinnam być w pełni sił. Będę wdzięczna za jakąkolwiek wskazówkę.

Droga Pani Kofanaanana, Tritace i Vivace to są dwa preparaty tego samego leku o nazwie międzynarodowej ramipryl. Ważne jest, czy stosuje Pani tę samą dawkę 10 mg. Podobna sytuacja jest z Amlozkiem i Agenem - oba preparaty zawierają amlodypinę. Czy w obu przypadkach 10 mg? Tętno 60/min nie jest za niskie, jest prawidłowe. Jeżeli TSH jest w normie, to tętno raczej zależy od Concoru 5 mg, niż od tarczycy. Amlodypina (Amlozek, Agen) może dawać obrzęki, chociaż najczęściej na nogach. Trzeba jednak się zastanowić, czy odczuwalny obrzęk na szyi/podbródku nie ma związku z Agenem. jeżeli tak, to może warto go zmniejszyć do połowy lub do 1/4, albo całkowicie wyeliminować. Ale przy zmniejszaniu dawki Agenu trzeba się liczyć z tym, że ciśnienie może wzrosnąć. Prawdopodobnie warto będzie dodać jeszcze inny lek,