Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Obrzek szyi, niższy głos i apatia przy nadciśnieniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Od kilkunastu lat choruję na nadciśnienie, które kontroluję regularnie od 3 lat, kiedy wypisano mnie z takimi oto lekami: - Concor 5 - Tritace 10 (zamieniłam w międzyczasie na Vivace) - Diuresin SR - Amlozek 10 (zamieniłam na Agen). Od zeszłego roku zaczęły się pojawiać kilku - kilkunastodniowe incydenty: - odczuwalny obrzęk na szyi/podbródku, - zdrętwiały język i jama ustna - niższy głos - wzmożone pragnienie - ok. 5-7litrów dziennie (wykluczona cukrzyca) - apatia, zmęczenie - uczucie ucisku w skroniach, takiego jakby odrętwienia mózgu Dodam, że od roku tętno jest na poziomie 60 - jak na mnie trochę niskie. Ciśnienia idealne, morfologia, mocz, TSH (wycięta tarczyca, euthyrox 150) idealne. Jestem zrozpaczona! Żaden lekarz nie traktuje mnie poważnie. Mówią o jakiejś depresji, psychiatrach, bo w wynikach nic nie widzą. A ja nie mogę funkcjonować, fizycznie jestem do niczego, te stany odbierają mi radość życia, nie mogę na siebie liczyć, bo nie wie kiedy mnie to znowu dopadnie. Proszę o radę, bo naprawdę jestem w rozpaczy. Jakie badania zrobić? Czy to może być reakcja jednego z tych leków, które od lat już biorę (mój kardiolog twierdzi, że nie i każe brać bo bez nich rośnie ciśnienie)? Dodam, że mam 34 lata i powinnam być w pełni sił. Będę wdzięczna z jakąkolwiek wskazówkę.

USG tarczycy,,może wycięli płaty,a to przewężenie na środku zostało [maja siostra tak ma zrobioną operację].Może trzeba sprawdzić jak to teraz wygląda.W ogóle po operacji tarczycy już nigdy nie jest tak samo.Moja siostra np. nie może biegać.Pięknie kiedyś śpiewała,a teraz może tylko niskie dźwięki ,wyższe fałszuje jak kojot.No i długo rozmawiać nie może, bo głos robi się po 10 minutach gadania matowy i coraz cichszy.Też jej podbródek drętwieje,ale lekarz nie widzi związku z tarczycą mówi,że to może od kręgosłupa szyjnego i wysyła do neurologa..