Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Badania stwierdzające wadę serca

Gość Artur

Rekomendowane odpowiedzi

tak tak echo serca jest w stanie ci wykazac wade serca ja mialam robione i mi wykazalo sa tez inne badania ale to w dalszym stadium choroby ja np.mam zespol barlowa (wypadanie zastawki mitralnej ;/) mialam robione echo serca badanie holtera i teraz 20 czerwca mam test wysilkowy :/ wyniki nie wyszly za dobrze :(
Pani Izabelo,pozdrowienia dla Pani ślę.Proszę mi odpowiedzieć ,co mi może być.Całe 27 mojego życia leczono mnie na ubytek przegrody komorowej.Następnie okazało się ,że mam zwężoną tętnicę płucną,którą mi operowano na otwartym sercu.Stwierdzono również zespół WPW raz typu *A, raz typu *B*.Lapią mnie ataki częstoskurczu,po których ląduję w szpitalu.Mam tętno 180 na min.Na ablację lekarze nie chcą wyrazić zgody .Nie wiem co o tym myśleć.Proszę o jakąkolwiek pomoc,chociaż pisemną.ż powazaniem
W jakim sensie? Czyablacji nie mozna wykonac np. że względu na zmiany anatomiczne?Moze konsultacja w innym ośrodku?O d razu zastrzegam , ja sie ablacja nie zajmuję ,więc nie odpowiem tak szczegółowo i kopetentnie na to pytanie jak zapewne uczynilby dr. Kowalski
~zuzanna, 2008-03-11 20:47:21 (IP: 82.139.***) Zuzanna30 Pani Izo mam prosbe mam 2 curki i wyniki echo...prosiłabym o odszyfrowaniejka to mozliwe RDV*mm*11,6 IVS*mm*5,7 LVDd*mm* 41,7 LVPW*mm* 5,2 LVDs*mm* 28,3 Ao*mm* 20,6 LAD*mm* 23,7 PA*mm* 17,5% SF 32,1 Vp*cm/s*85 Va*cm/s* 88 Z projekcji podzebrowej ubytek IAS w srodkowej czesci @**mm z nieistotnym hemodynamicznie lewo-prawym przepływem.Ruch prawidl IVS IP ślad,łuk aorty lewostronny,przepływ skurczowy curak ma 9 lat i wazy 30kg ~Zuzanna30, 2008-03-11 20:54:52 (IP: 82.139.***) Dróga cura kaja ma 4 latka prawie wzzy 17 kg i wynik echo...... RVD*mm* 10,6 IVS*mm* 6,36 LVDd*mm* 26,7 LVPW*mm* 5,51 LVDs*mm*16,7 Ao*mm* 17,4 LAD*mm* 19,5 PA*mm* 14% SF 41,3 Vp*cm/s*102 śladowy przeciek przez srodkowa czesc IAS bez nastepstw hemodynamicznych IVS ciagła, IP slad IT 1 st.gr.RV/RA ok 16mmHg.Wymiary i kurczliwosc w normie Bez paradoksalnego ruchu IVS..Łuk ao lewostronny.Niestwierdzono cech PDA. Prosilabym o interpretacje wynikoów ....
Gość stracatella
Pani Izabelo, w jednym z postów napisała Pani że RBBB moze dać podejrzenie wady serca. U mnie w jednym ekg - tylko jednym na kilkanaście wyszło niepełny RBBB, oraz jakieś obniżenia ST. Jestem po zaknieciu PFO mam 32 lata - czy RBBB może być okresowo i czy to wynik usuniętej wady czy mam jeszcze coś szukać? A może po zamknięciu PFO droga przewodzenia się naprawi i RBBB zniknie na zawsze??? Mam wypadanie płatka a test wysiłkowy wyszedł tak sobie tzn. obniżenia ST. O czym to moze świadczyć? Dodam ze cały czas czuję się nienajlepiej - mam kołatania i ogólnie łatwo się męczę.
Droga Pani Izabelo. Bardzo proszę o poradę. Już w dzieciństwie miałam problemy z sercem tzn. kołotania, kłócie itp. Ale ostatniego czasu, w przedsiąku kilkunastu m-cy, wszystko nagle nabrało tempa. Zaczęły się także inne objawy; gniecący ból w klatce pirsiowej trwający nawet do 2, 3 godz, duszności podczas wysiłku, bóle (żył) w kończynach (uczucie zaciśnięcia kończyn i brak swobodnego przepływu krwi, ucisk w głowie, uczucie ciągłego zmęczenia i osłabienia choć wyniki badania krwi były dobre. Poziom harmonów na tarczycę również. Robiłam badanie ekg i echo serca. Oto moje wyniki; EKG- Rytm zatokowy, miarowy 70/min, płaskoujemny złamek T w III, aVF ECHO- LK 35/24 mm, Przegroda Międzykomor 8/15 mm, Tylna Ściana 9/13 mm, PK 22mm, LP 29 mm, Pierścień aortalny 18 mm, aorta wstępująca 22 mm, gradient aortalny 2,4/mmHg, Zastawka płucna- gradient 3,1/mmHg, Zastawka mitralna- płatki zwłókniałe, gradient 2,5/mmHg, fala zwrotna śladowa. Z.Trójdzielna nie uwidoczniona. Kurczliwość globalna i odcinkowa zachowana EF 60%. W czasie badania liczne zaburzenia rytmu serca. Bad lab.- Ht 40 L 8.700 PLT 276 tyś. Na 141 K 3.9 mocznik 4.0 glc 5.5 CRP poniżej 7.0 APTT 34.5 INR 0.99 Fibrynogen 2.83 CPK 82 Mb 3 Troponina poniżej 0.01 magnez 0.81 D-dimery 0.27 W szpitalu powiedzieli mi że są to badania na niedotlenienie mięśnia sercowego, ale więcej inf nie chcieli udzielić. Byłam u kardiologa ale on powiedział, że zwłóknienie zastawki mitr. to nic wielkiego i żebym się tym nie przejmowała, bo chora na serce nie mogę być biorąc pod uwagę mój wiek- 22 lata (Ps. choć w mojej rodzinie 2 osoby chorują na serce) Proszę napisać co Pani o tym myśli, czy wyniki są dobre i rzeczywiście nie mam się czym przejmować, a co w sytuacji kiedy zasłabne w pracy czy na ulicy bo nie pierwszy raz mi się to zdarza. Czy powinnam zlekceważyć ten fakt tak jak kardiolog u którego byłam, czy szukać porady u innych lekarzy i jeśli tak to u jakich. Z góry dziękuję za zapoznanie się z treścią mojego listu oraz w miarę możliwości za szybką odpowiedz. Z poważaniem Daria
Daria mam podbny wynik ekg i echo i od paru miesiecy meczy mnie ból w klatce i dusznosci. EKG: Rytm zatokowy 76/* zakłócony poj. ExSV. Płytkoujemny zał. T w odpr. III ECHO:Wnioski: Wielkość jam serca w normie. Grubość i kurczliwość ścian prawidłowa. Zwłóknienia w płatkach zastawki mitranlej, bez cech MVP. IMślad. IT ślad. Przepływy prawidłowe. Oczywiscie lekarz nic nie poradzil, dostalem tylko pigulki na artymie concor cor i na nerwice...Pramolan i kalms na uspokojenie