Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wyrywanie włosów przy nerwicy natręctw

Gość kratka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :) Chciałam opisać swój problem. Wiem, że nie tylko mnie on dotyczy ale też na pewno nie jednego z Was. Otóż, jestem osobą nerwową samą w sobie, szybko się denerwuję jeśli coś jest nie tak jak powinno. Całe sedno tkwi w tym, że wyrywam sobie włosy z głowy. Mam tak od ok 2 lat ale ostatnio się nasiliło i do tego zauważyłam, że już automatycznie siedząc i robiąc cokolwiek nawet jeśli się nie denerwuję cały czas bawię się włosami i je wyrywam, zdarza mi się zjadać cebulki. Wiem, że to raczej nienormalne zachowanie dla ludzi, których to nie dotyczy ale chciałam się poradzić osób z podobnym problemem jak sobie z tym radzą. Przyznam, że już nie raz chciałam iść do specjalisty ale nigdy nie miałam odwagi by to zrobić. Coraz bardziej przeszkadza mi to w życiu codziennym. Jeśli Cię to dotyczy, wypowiedz się jak sobie z tym radzisz i czy jednak może chodzisz do specjalisty i czy w ogóle cokolwiek pomaga by tego nie robić. Boję się, że będę miała łyse placki na głowie, gdzieniegdzie już pojawiają się małe prześwity. Pomóżcie. Pozdrawiam.

Droga Pani Kratko, Można spróbować zając się czymś innym. Niektórzy twierdzą, że trudno jest wyleczyć się z nałogu, a łatwiej wpaść w inne uzależnienie. Proponuję, żeby uzależniła się Pani do chodzenia na spacery. To znacznie korzystniejsze niż wyrywanie sobie włosów. Jeżeli nachodzi Panią ochota wyrywania sobie znowu włosów - proszę jak najszybciej wyjść na spacer! Poza tym, może Pani spróbować - jak jest Pani sama w domu - posmarować sobie włosy czymś niesmacznym, a nawet obrzydliwym w smaku. Dodatkowo moczyć w tym paskudztwie cebulki włosów po ich wyrwaniu. Być może nie będzie Pani smakowało. I o to właśnie chodzi.