Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Strach przed spaniem na boku

MrPink

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich..ponownie! (: Minęło już ponad 2 lata od operacji, a mnie nurtuje pewien okropny problem i chciałem się upewnić czy to wszystko jest tylko w mojej głowie czy faktycznie jest coś nie tak. Otóż...boję się przekręcić na bok oraz wykonywać skrętnych ruchów....mam wrażenie, że coś przestawi mi się w mostku czy w jakiś sposób sobie zaszkodzę. Boję się również spać na brzuchu, żeby w jakiś sposób się nie uszkodzić. Jestem po operacji już ponad 2 lata jak wspomniałem...obecnie mam 22 lata, nic mi nie dolega, bardzo dobrze się czuję. Nie wiem tylko jak z tymi wyżej wymienionymi czynnościami. Na prawdę byłbym wdzięczny za odpowiedzi :( Chodzi mi generalnie o to, czy mogę wszystko to wykonywać czy mostek po rozcięciu do końca życia pozostaje wrażliwy? Pozdrawiam, Marcin

Hej! Mostek pozostaje wrażliwszy, jak każda kość po złamaniu i zrośnięciu, ale skręty ciała Ci nie zaszkodzą, ani spania na brzuchu. Trzeba uważać, aby nie dopuścić do urazów klatki. Poza tym masz przecież swego kardiologa, któremu powinieneś o takich problemach mówić. Tu przecież nie ma lekarzy, tylko inni pacjenci. Sama mam 32 lata, jestem 24 lata po pierwszej operacji serca i 15 lat po drugiej i trzeciej.

Witam Jeśli nie ogranicza Cię ból klatki piersiowej, to możesz leżeć, czy spać na boku. Uważać należy na szarpnięcia ręką, Ja po zabiegu już po pół roku próbowałem troszkę poleżeć na boku, *tak dla przyjemności* :). Nigdy przed zabiegiem nie sypiałem na plecach i to była dla mnie gechenna. Obecnie jestem siedem lat po zabiegu i od dawna wróciłem do dawnych przyzwyczjeń. Właściwie czsami pozwalam sobie na ciężką fizyczną pracę i nie mam żadnych dolegliwości. Jakiś czas temu jeszcze dawało się słyszeć, czy odczuć charakterystyczne chrupnięcie w mostku np. przy przekręcaniu się na łóżku, ale i to zanikło. Dla wzmocnienia mięśni klatki już pół roku po zabiegu poszedłem na pływalnie i tak już do dzisiaj systematycznie chodzę. Pozdrowienia