Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wzmożone bicie serca a stres

Gość marek121

Rekomendowane odpowiedzi

Od tego roku szkolnego zaczalem odczuwac lek lub stres zwiazany z czytaniem. Nauczycielka po prostu karze mi cos przeczytac no niby nic takiego ale jak wspomnialem od tego roku po tego typu poleceniach serce zaczyna mi bic jak oszalale co utrudnia czytanie tak ze nie mozna wydusic z siebie slowa im dluzej mam czytac tym mocniej bije probuje w miare mozliwosci przeczytac jak najwiecej ale z czasem poprzez to ze serce mozno bije musze zaczerpnac powietrza niestety jeden oddech nie wystarcza (jesli to istotne jestem w 2 gimnazjum wiec koledzy maja sie z czego smiac). Jak opanowac ten stres i szybkie bicie serca?

Witam, Rozumiem, że chodzi o czytanie na głos przy całej klasie. Proponuję ćwiczenia czytania na głos bez świadków. Na przykład, kiedy człowiek jest sam w domu. Można nagrać swój głos i potem odtwarzać. Wtedy usłyszy się samemu własne błędy. Warto się zorientować, czy czytanie na głos na siedząco wywołuje takie same objawy jak na stojąco. Może na siedząco będzie lepiej. Wtedy można zaproponować w szkole, żeby zgodzono się na czytanie na siedząco.