Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani pomóżcie. Od 3 lat mam wole i do tej pory hormony w normie. Ostatnio umierałam i zrobiłam badania. Nadczynność potworna- FT4-5.90 FT3-26.63.Lekarza mam dopiero w piątek a serce wyrywa mi się z piersi. Czy mogę wziąć proprananol, jeśli tak to ile? Hania.
Ja mam 17 lat a nadczynnosć wykryto u mnie w 6 klasie podstawówki.. objawy występowały wcześniaj typu szybkie męczzenie się, duży apetyt, pogorszenie się wzroku, zaczęłam być nerwowa.. itp. ale nik nie mógł dojść co mi jest aż pojawiło się bielactwo :/;/ na początku też przyjmowałam metizol ale się uczuliłam.. potem był propicil ale go wycofali czy coś takiego.. a na kkońcu był thyrosan ale na niego wogóle nie poszłam. :/;/ no i tak to się ciągnęło do teraz bo na początku miesiąca podano mi jod.. lekarze długo się nad tym zastanawiali ale innego wyjścia nie było.. tyle lat leczenia i praktycznie żadnej poprawy.. teraz musze siedzieć w domu bo w ciągu dwóch tygodni od podania jodu nie moge zbliżać się do kobiet i dzieci.. ;p;p Nikomu nie życze tej chorobyy.. PoOzdrawiam.. [!] ;)) ;*
Witaj, jak sie czujesz po tym jodzie? Co mialas guzki nadczynne czy cos innego. Ja jestem 6 tygodni po i dostalam po kilku dniach nadczynnosci pojodowej i teraz choc biore leki hamujace czynnosc tarczycy (wszystkie wskazniki normuja sie we krwi), ale gdy zmn iejszono mi dawke leki znow sie wszystko nasila, szczegolnie arytmia, a poprzedzaja to skaczace w roznych czesciach ciala miesnie. Biora duza dawke betablokerow 125 mg, ale tylko taki skutek, ze mam b.wolny puls. Moze ktos ma jakies doswiadczenia po leczeniu jodem?
Może moje doświadczenie tu sie przyda ? Napiszcie też co sądzicie o moim postępowaniu i decyzji. Podzielę się swoim doświadczeniem (M-68 lat). Metizolem zlikwidowany został stan nadczynności mojej tarczycy (z 0,01 - do 2,80). Stan nadczynności powodował kołatanie serca . Likwidacja nadczynności usunęła to kołatanie. Zalecono jednak zabieg operacyjny. Zapisałem się już do szpitala na zabieg całkowitego usunięcia tarczycy, choć biopsja wykazuje tylko rozrzucone guzki lite. A więc zagrożenie rakiem jest śladowe. Poczytałem ostatnio dużo o tarczycy w internecie i zebrałem szereg opinii przeciw ryzykownej operacji. Wczoraj z lekarzem podjęliśmy decyzję - zakończyć leczenie nadczynności i jeśli ona powróci zostanę skierowany na mniej ryzykowna terapie usunięcia tarczycy przez jodowanie. To jest bardziej skuteczna i mniej ryzykowana metoda rozwiązania problemu. Radzę: leczcie nadczynność i niedoczynność tarczycy bo ogromnie szkodzi sercu. W leczeniu tarczycy ważne by wykluczyć raka, robi to się przez konieczną biopsję. Dobra jest metoda - jodowanie. adres mój : czuk1@gazeta.pl
Czesc.Ja mam podobne problemy.Zaczelo sie od kolatania serca i dretwienia konczyn,potam zaczelam czuc gol w gardle,ktory wyrosl niewiadomo skad.Angielscy lekarze(bo obecnie przebywam w Wielkiej Brytanii)stwierdzli u mnie nadczynnosc tarczycy.Przepisali mi propanolol i po 3 miesiacach wyniki mialam w normie.Czasem jednak jeszcze czuje gol i mam stany dusznosci,a oprocz tego jakies ataki paniki czy moze stany lekowe(dokladnie nie wiem jak to nazwac,psychiatra by pewnie wiedial,ale nie bylam z tym u niego).Ale gdy czytam wasze wypowiedzi,widze ,ze oprocz propanololu bierzecie rowniez inne leki,mnie nic wiecej procz tego nie przepisano.Nie wiem czy to dobrze czy zle....W kazdym razie mam sie duzo lepiej choc nigdy nic nie wiadomo z ta choroba....Okaze sie przy kolejnych badaniach,Czy to w ogole jest do wyleczenia?Chcialabym,bo strasznie to meczace,a do tego te niekontrolowane skoki wagi.Przewaznie w gore,niestety...Pozdrawiam Was wszystkich i sprobujcie zauwazyc jakies pozytywy w zyciu,a wtedy sami zobaczycie,ze bedzie latwiej...Uwierzcie mi,nic tak nie leczy jak pozytywne myslemnie.Mi pomoglo:)
czesc ja mam 32 lata i tez kiedys miałam nadczynnosc tarczycy przez kilka lat leczulam sie tyrozolem ,proplanolem.aspargine.minelo2 lata i sam odzucilam leki bo chcialam zajsc w ciaze po 1msc.zrobilam wynik i byl dobry.pokilku miesiacach zaszlam w ciaze i urodzilam zdrowa corke .po roku zrobilam badanie i bylo dobre edokrynolog kazal je powtorzyc za rok ale o tym zapomnialam,teraz mam te same objawy,kolatania serca.slabo mi,czuje sie ciagle zmeczona jutro ide na wyniki .bo przecierz musze jakos funkcjonowac bo mam dzieci.pozdrawim.
Witajcie mam 20 lat i wykryto u mnie niedoczyynosc tarczycy lekarz zdziwil sie ,ze niedoczynnosc poniewaz powiedzual mi ze nadczynnosc maja ludzie grubi a ja jestem szczuplutka!!!!!!!!!!!! dusznosci mam straszne do tego problemy z sercem kolatanie zatrzymywania akci serca i czasami boli ,reka dretwieje itd ,najgorsze jest uczucie jak by mi w gardle cos stanelo jakas kulka...nie moge spac nocami a spie do 14 bo jestem slaba kazdym rankiem juz mi sie zyc nie chce ma ktos moze takie objawy??????????????? nie radze sobie z tym nie znam zadnego dobrego lekarza a z reszta nachodzilam sie po nich i nic.Pomozcie przecierz mam dla kogo zyc mam synka i meza..........ale nikt mnie nie rozumie i nie wierzy w moje objawyyyyyyyyy
cześc ja dzisiaj dowiedziałąm sie że mam nadczynnosc tarczycy :(:(:( a miałąm wyjechac za ganice dopacy :(::( mam 25 lat TSH 0.005 miałam robone ekg 120 udezen na minute a powinno byc ponoć 60 :(:(:( zaczynam sie martwić dodam ze w ciągu 6 miesięcy schudłam 17 kg dostałam skierowanie do endokrynologa juto zadzwonię
mam 16 lat i od jakiegos czasu (w sumie to od jakis 2 lat) pojawiają sie u mnie podobne obajwy do waszych czyli dudnienie w klatce piersiowej jakby mialo mi zaraz pluca rozerwac i uderzenia(chyba krwii) do glowy bo jak mocniej mi serce zabije to pare sekund ciszy a potem tak mi w glowie cos walnie ze az mi sie zakreci w glowie.Caly czas mi sie rece trzesą wogule jestem nerwowa strasznie .Juz raz wylądowalam w pogotowiu bo mnie drgawki zlapaly powiedzieli wtedy ze to moze byc tarczyca ale potem lekarz zbagatelizowal to tlumacząc ze to przez to ze szybko rosne.Czy problemy z tarczycą mogą byc dziedziczne bo moja babcia ma z nią problemy .
Witam:) Mam 20 lat i od ok 2 tyg chodze po lekarzach. Zmobilizowalo mnie do tego wlasnie takie kolatanie serca, bardzo szybkie, mocne, nierowne, czualm, ze wszystko podchodzi mi do gardla i splywa-okropne uczucie. Na poczatku zrobili mi morfologie dostalam jedynie propanolol, ale za duzo mi nie pomogl. Jak poszlam odebrac wyniki krwi (przyjmowala mnie inna lekarka) okazalo sie, ze mam nadczynnosc tarczycy. Jakos bardzo sie nie zdziwilam, bo moja mama to miala, siostra mamy i dziadek rowniez, takze jak najbardziej jest to DZIEDZICZNE. Porobili mi u endokrynologa wszystkie badania i okazalo sie, ze T3 (bodajze) mam o ok 6 razy za duzo co wskazuje na ewidentna nadczynnosc. Inne objawy nadczynnosci to: -biegunki -potliwosc -szybkie mecze sie, oslabienie miesni(szczegolnie nog) -utrata masy cialy, badz jak w moim przypadku niemozliwosc przytycia(choc jem sporo) -nerwowosc Teraz biore leki-propanolol, thyrozol i sylivit czuje sie moze troszke lepiej, 14 kwietnia mam biec robiona biopsje i usg,a od 1 kwietnia mam miec leczenie jodem, ktory jest podobno wychwytywany jedynie przez tarczyce-slyszal ktos, cos o tym leczeniu wiecej?? Osobiscie polecam wychodzi wszedzie 10 minut wczesniej i isc spokojnym tempem, unikac przemeczen i oddychac swiezym powietrzem:) Bedzie dobrze, tylko trzeba szybko interweniowac jak tylko macie jakie podejrzenia, bo z tarczyca sa nie przelewki;) Pozdrawiam
SIEMKA. Mam podobnie nadczynnosc tarczycy:( kucie serca. Biore metizol i propranol. Wynik Tsh 0.001. Palicie papierosy jak macie to samo co ja? Bo wiem ze alkoholu nie moge tykac, a jak z paleniem? Bardzo jest szkodliwe, odpiszcie jesli cos wiecie. Dzieki, pozdrawiam
Cześć a ja nie wiem co mam myśleć...mam nadczynnośc tarczycy i ponad 30 kg nadwagi której niestety nie potrafie zgubić...a pozatym kłuje mnie w klatce piesiowej, czasem aż zatyka, a serce często za szybko bije....co jest grane...???:(
Hej mam 23 lata i ciesze sie że w koncu moja lekarka wysłała mnie na badania tarczycy bo ja juz byłam na skraju załamania a widze ze tarczyca to nie przelewki.jakies 3 lata temu leczono mnie na nerwicę,magnez,tabletki uspokajajace itp... i w sumie naprawde przeszło ale zawsze gdzieś były gdzieś nagłe zawroty,osłabienie,kołatanie serca... ale sie tym nie przejmowałam bo wszyscy mówili że to *wiosenne przesilenie* i że wszyscy teraz tak mają... az do dnia wczorajszego kiedy to nie mogłam wyjśc z domu bo po prostu brakowało mi sił a jak przeszłam kilka kroków to miałam wrażenie że zaraz spadnę...i jeszcze to poczucie nieobecności....jakby wszystko działo sie obok mnie...nie potrafie tego wytłumaczyć.... przerażiłam się na maxa i poszłam do lekarza bo juz nie daje rady, nie moge normalnie funkcjonować...codzniennie ryczę,mam wrażenie że moje życie sie kończy....jest lato,wakacje pozatym szukam pracy a ja nie mam sił żeby zrobic cokolwiek :(( i byłam dzisiaj na tych badaniach (w nawiasie mówiąc ledwo doszłam!!) i czekam na wyniki...boję sie bardzo...;(( pozdrawiam.
To ja muszę powiedzieć, że na nadczynność leczę się od 7 lat z krótkimi przerwami. Za każdym razem gdy lekarz odstawia leki( po 2 latach leczenia i gdy wyniki są ok) to cholerstwo wraca. Dziś byłam u Lekarza na kontrolę po 4 miesiącach bez leków i okazało się, że znowu TSH jest 0,005. Tym razem usłyszałam, że nie da się odstawić mi leków więc trzeba zastosować bardziej radykalne leczenie: jodem lub operacyjne. Przyznam sie, ze nogi się pode mną ugieły. Mam dzieci i pomyślałam: a jak cos pójdzie nie tak? Jestem przerażona, ale skłaniam sie raczej ku leczeniu jodem choć jak lekarz powiedział moze się to skończyć niedoczynnością lecz jest ona mniej szkodliwa w leczeniu niż nadczynność. Póki co od dziś biore Thyrozol i czekam do pażdziernika na termin do lekarza i wtedy zapadnie ostateczna decyzja. Czy ktoś może mi opisać to leczenie jodem? Czy faktycznie nie można zbliżać sie do dzieci po nim? Jakoś nie moge sobie wyobrazić nie zbliżania sie do moich dzieci w domu.
Od 3 lat walczyłam z nadczynnością. Wcześniej miałam przez 2 lata niedoczynność. 2 miesiące temu wzięłam jod 131. W tym czasie moje 5 letnie dziecko był u dziadków przez 3 tyg. (zaleca się 2-4 tyg. izolacji z dziećmi). Ekekt jodu radioaktywnego mnie zaskoczył. Po 2 miesiącach stwierdzam pogorszenie stanu ogólnego. Jestem ospała, opuchnięta, przytyłam (nawet nie wiem kiedy i od czego 4 kg.). Jestem otępiała, mam kłopoty z koncentracją. Chyba zapomniałam już, jak to było w niedoczynności. A może takie szybkie przejście w niedoczynność musi być szokujące dla organizmu? Mam koszmary, słabe nerwy, wszystko mnie drażni i przeraża. wciąż się zamartwiam wszystkim i niczym :(. A najgorsze jest to, że chyba dostałam wyczeszczu jednego oka, tj. zaczyna mi się budować. Strasznie boli nie jedno oko, które jest wyraźnie większe. Nie mogę się malować, bo makijaż mi spływa przez łzawiące oko. Jod ył konieczny, ale jest jak bomba wybuchowa, wszystko po nim się zmienia bardzo szybko. Czy ktoś tutaj też ma kłopot z oczami pomimo niedoczynności? pozdrawiam wszystkich
Gość kukułeczka/warszawa
cześć. moja mama jest po udarze. podczas badań z nim związanych okazało się że xle wyszło TSH. wizyta u endokrynologa. porażka. popatrzył na wynik, przepisał lek. po miesiącu kolejna wizyta. bez badania konterolnego! kazał zrobic usg - zmiany. trudno, matka tylko jedna- umówiłam ją na wizytę prywatną. cudownie. lekarz zagraniczny, ale dobrze mówi po polsku. szeroki wywiad z mamą. podstawa badania. dawka leku dobrana do wyniku. po miesiącu konterolne badania i ewentualnie zmiana dawkowania leku. warto było wydac stówkę. naprawdę. ci lekarze państwowi - porażka. jak mozna zwiekszyc dawke leków po objawach , a bez badań??? podczas tej wizyty lekarz wypytał o nawyki zywieniowe, o inne leki...ludzie zupełnie inny swiat.