Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka! Też mam częstoskurcze, wiotką zastawkę mitrarną i potykające się serce, powtarzają się coraz cześciej i męczy mnie to bardzo. Miewam też zawroty głowy, szum w uszach i uczucie niepokoju. Ból w klatce piersiowej przy *potknięciach*. Jestem umówiona na wizytę w poradni zaburzeń rytmu serca na 10 grudnia. Przed wizytą musze zrobić jonogram, Holtera juz mi zrobili. Ale zastanawiam się jeszcze nad tym TSH. Ostatnio, a było to dwa lata temu, miałam wynik taki na granicy. Boję sie trochę tej ablacji, czy ktoś, kto to miał, może napisac czy to bardzo bolesne?? Wiem, że pacjent jest cały czas świadomy i musi być z nim kontakt :((
Gość Barbara, tel. 0501 2
Do Marty Brałam HTZ- niewybaczalny błąd! Również zachorowałam na nadczynność tarczycy z guzami. Po kolei czepiały się rożne dolegliwości- straszne bóle głowy, bóle nóg,ischias, wrzody żołądka, problemy z sercem, refluks. W związku z tym, że leki mi nie pomagały, a ich uboczne działania doprowadzały do wymienionych dolegliwości, zaczęłam szukać wiedzy, by odpowiedzieć sobie na pytanie:co naprawdę jest przyczyną naszych chorób. Dzięki temu, ze znalazłam odpowiedź i zaczęłam stosować wiedzę w praktyce, unikęłam jodu radioaktywnego, wycofały się guzy, głowa i nogi nie bolą, zapomniałam o wrzodach żołądka, refluksie, ischias*ie, kołataniach serca, o długich, bezsennych nocach. Tarczycę mam ustabilizowaną. Minęło 6 lat od kiedy przestałam katować organizm chemicznymi proszkami. Zaczęłam mu pomagać i wyszło mi to na dobre.
DO Ani36 cześć jeśli nadal masz te problemy napisz bo ja miałam nadzczynność tarczycy trafiłam do endo brałam leki,podano mi jod-chudłam ,miałam kołotanie serca ,raz było mi zimno raz ciepło było mi słabo...no i miałam wytrzeszcz. Następnie podano jod i miałam operację na oczy.teraz mam hormony w normie jest lepiej.Więc proszę napisz to podam maila i wymienimy się przeżyciami ok? pozdrawiam NINA
Ja choruje na nadczynnosc tarczycy juz od 6 lat i nie zycze nikomu tej choroby ja do dzisiaj mam momety ze sie strasznie zle czuje choc od tylu lat biore leki ja juz testowalam na poczatku metizol,propranolol potem tyrosan i propranolol potem metohexal 25 zk one mi pomagaly bo sa o dlugotrfalym uwolnieniu,a teraz jestem na propranololu i thyrozolu.A moje wyniki sa niskie i pomimo tylu lat leczenia dalej mam takie niskie wyniki moje wyniki to np:o,ooo1 ostatnie moje wyniki to TSH 0,009 masakra i tak wkolko.Ale lekarz mi proponuje zebym poszla na wyciecie tarczycy poniewaz mialam juz kilka nawrotow tej choroby.Nie umie sie doczekac tego zbiegu ale zeby na niego isc trzeba najpierw uregulowac hormony Boze mam nadzieje ze wkoncu je ureguluje.Pocieszajace jest to ze majac tak silna nadczynnosc tarczycy to urodzilam dwojke dzieci i to zdrowych dziekuje ci Boze za to pozdrawiam serdcznie jak ktos ma pytania prosze piszcie Pozdrawiam serdecznie :)
Gość do basi2884
do basi2884 Możesz jeszcze przemyśleć jod radioaktywny. Osobiście polecam, ale koniecznie w osłonie sterydowej, aby zabezpieczyć oczy. Metoda bezbolesna, mało inwazyjna. Ale trzeba uważać na oczy. Miałam jod i teraz mam hormony w normie, biotę eutyrox
Witam wszystkich Znalazłem się tutaj z wiadomego powodu;) Od pewnego czasu zaczęło mnie boleć serducho... ból w klatce piersiowej, czasami łopatki, bóle mięśni, zadyszka...stany niespokojności, strachu, kłucie serducha... Poszedłem na ekg bo myślałem że zawał sie zbliża... paliłem od 13 lat (od tygodnia nie palę...:), alkohol tez lubię... więc strach był usprawiedliwiony Lekarz rodzinny coś tam stwierdził, kardiolog powiedział że wszystko w porządku Teraz dostałem skierowanie do endokrynologa, w dzieciństwie leczyłem się na tarczycę, jednak niedługo, później to zaniedbałem. Wizytę mam pod koniec lipca. Troszkę jestem spokojniejszy że serce jako tako jeszcze żyje, ale podejrzewam że moje bóle są wynikiem właśnie tarczycy. Do tego wszystkiego ostatnio pogorszył się wzrok... coś się tak zamazuje. Jeżeli ktoś to wszystko przeżył, może podpowie czy to jest prawdopodobne że to wszystko od tarczycy? Pozdrawiam i zdrówka życzę;)
Witam ja z podobnym problemem zmagam sie od 4 lat biore leki na tarczyce tzn.eutyrox 75mg. proplanolol i na nadcisnienie i zadnych zmian tak samo jak bylo 4 lata temu lekarze mowia ze moze to byc jakas depresja nie wyleczona i ze mam isc do psychologa.
siema od 10 lat mam cukrzyce typ.1 dwa lata temu miałam zapalenie tarczycy wyniki puźniej było ok.zrobiłam trzy dni temu kontrolne tsh i dzisiaj odebrałam wyniki mam tsh prawie 6 od czego mam aż taki prosze odpiszcie cukiereksztum@wp.pl
Gość blue sky
ja juz od pewnego czasu podejzewam u siebie nadczynnosc tarczycy. Moje objawy: -szybko sie mecze, na nic nie mam siły - drżą mi ręce(coraz czesciej miewam niekontrolowane odruchy) -mam niedowage, mimo sporego apetytu - czesto bardzo mocno dudni mi w klatce piersiowej, ostatnio doszlo kłucie serca ( a to dudnienie to nie jest wynik wysilku bo przewaznie dopada mnie gdy leze w łóżku podobnie zreszta jak klucie) -ciezko oddycham -szumi i piszczy mi w uszach - czesto mam biegunki -zle mi przełykac śline - ostatnio doszly nieregularne miesciączki - jak chwile postoje to robią mi sie czerwone i biale swędzące plamy na nogach a najgorszy z objawów to napady ostrego bólu w miejscu gdzie konczy sie szyja, tu miedzy kosci obojczykowymi w tym wglębieniu. normalnie jak mnie to dopadnie to zaczyna mi w tym miejscu strasznie dudniec, od razu robi mi sie slabo ,strasznie boli mnie gardlo,czuje jakby mnie cos od srodka rozdzierało. przechodzi to po paru minutach ale potem jeszcze przez kilkanascie minut nie mam sily wstać. jesli chce pojsc z tym do doktora to musze miec jakies konkretne podstawy, bo moj lekarz rodzinny wszystko bagatelizuje i nie widzi problemu. dlatego mam pytanie : gdzie robi sie te badania , czy trzeba za to placic a jesli tak to ile?Bede naprawde wdzieczna jesli ktos odpisze.
najlepiej zmien lekarza rodzinnego bo się wykończysz znam te objawy i wiem co przeżywasz ja strasznie się bałam że rano nie wstane mój lekarz rodzinny leczył mnie na nerwice i kazał sie uspokoić lekarze bagatelizują lub nawet wyśmiewają te objawy po co mają płacić za badania jak ci je zlecą jedz najlepiej na izbę przyjęć do szpitala jak zacznie się atak mnie tak uratowali bo nie miałam już wyczuwalnego tętna i pulsu jak dojechałam do najbliższego szpitala
postarajcie się ograniczyć konserwanty chemiczne i nie tylko . Wystarczy poczytać o aspartamie który jest stosowany w wielu produktach spożywczych np napojach , słodyczach , nawet ciastkach . Nie tylko aspartam jest problemem wiele innych substancji chemicznych . Możecie w to nie wieżyć lecz 2 lata temu zdiagnozowano u mnie nadczyność tarczycy która o ile wiecie powstaje z braku witamin tak jak wiekszość chorób , kilka miesięcy póżniej kolega pokazał mi strone spiskową na której znalazłem informacje o tym że niby żywność którą spożywam od wielu lat szkodzi mojego organizmowi napoczątku w to nie uwierzyłem ale z ciekawości poszukałem o tym w internecie nie tylko po polsku i łacznie 1000 ludzi przedstawia swoje problemy związane z tymi substancjami ( nawet zgony ) , i do tego dokumenty naukowców , doktorów , fizyków , chemików . Wydało sie to dla mnie nie do zrozumienia , lecz w ameryce 1000 spraw w sądach jest prowadzonych o szkodliwe substancje chemiczne głównie aspartam . Wydaje mi się że wyniki chormonów tarczycy są różne zależnie od ilośći witamin , tego co jesz polecam poczytać o witaminach i zrozumieniu jak one są potrzebne do życia a wiele produktów Np coca cola wytrąca je z organizmu , nei dość że i tak jest ich mało jeśli się odżywiasz tak jak ja kiedyś . Z tego powodu mogą występować takie same objawy jak Nadczyności tarczycy . I tak samo o ile wieżąc dokumentom i własnym obserwacjom . Sam 1.5 roku temu 3 miesiące po stosowaniu tych o to tabletek Ethyrox zacząłem odżywiać się poprawnie , za wszelką cene unikając niezdrowej żywności ( nie tylko aspartamu jest tego MULTUM wystarczy poszukać w internecie ) , dostarczalem organizmowi wkońcu dużą ilosć witamin ( do usprawnienia wielu narządów , serca , mózg itp ) w wiekszości pospolitych potraw nawet ich nie ma . Tak jak pisałem po 3 miesiącach brania Ethyroxu przypisanego przez lekarza z luxmedu zacząłem odżywiać sie poprawnie i tak robie do dziś lecz nie w tym sęk łacznie przez 6 miesięcy do tej pory brałem Ethyrox lecz moje wyniki na tą chwile są w normie i robie je co miesiąc ( czyli łacznie przez 8 miesięcy juz ich nie zażywam) czytając te posty na które natknąłem sie przypadkiem postanowiłem podzielić sie własnymi obserwacjami być może wydaje sie to dziwne też tak sądze lecz uważam że Ludzie bardzo bogaci być może ( MAsoni ? wielkie korporacje , koncerny sam nie wiem ) świadomie trują , ogłupiają ludzi by na nich zarabiać w wszelaki sposób . Te wojny które są teraz ( irak , afganistan , wkrótce iran ??) , zabijanie ludzi !!!!!! ludzi takich jak my któzi maja uczucia , chęć do życia normalnie , okupacje Palestyny wypędzanie ich , przywłaszczanei ziem , zabijanie , już nie wspomne o innych wybrkach izraela o których w polsce cicho przez nasze GŁUPIE , TĘPE społeczeństwo , które zatraca sie w grach , narkotykach , alkocholu , głupiej telewizji która je kształtuje !!! ( nie mówie o wszystkich lecz sami widzicie jak jest w polsce , nie to że ja jestem kimś , jestem zwykłym uczniem liceum z średnimi ocenami , w przełosci po niżej przeciętnej pewnie widzicie rażące błedy nie chce mi sie juz szukać poprawiać i w to bawić to nie jest ważne nie o to mi chodzi i tak odbiegłem od tematu i narażam ludzi na zbedne czytanie mimo i tak wogóle prawie nie czytają ... ) Apropo Izraela , Ameryki to jest strasznie dziwne , nie ludzkie co teraz wyprawiają i w przeszłości już nie wspomne o przyszłości .. jeśli teraz nie widzą nic złego w tym co robią ( dla mnie są poprostu szatanami mimo iż nie wieże w boga . Przez tragedie world trade center która według inżynierów budowlanych została wywołana przez ładunki wybuchowe ( dowiedziałem sie kilka dni temu ) i odrazu uwierzyłem wystarczy obejżeć ten straszny film ..... i przez to zaczeła sie wojna ... , sztuczny pretekst prawdopodobnie wywołany przez samych amerykanów . Aż nie moge uwierzyc że takie rzeczy się na tym świecie dzieją ... , izrael powstał dzięki ameryce dzięki niej ma prawie najpotężniejszą armie na świecie , jeden z premierów badz prezydentów zapytany ży nie boji się ameryki odpowiedział że Ameryka nie jest nic w stanie im zrobić i dobrze o tym wie . Izrael nie szanuje innych Ras , Państw i mówi o tym otwarcie. Gdyby wieżyć w wszystkie teorie spiskowe które są rozgłaszane przez różne strony to Ameryką i Izraelem rządzą MAsoni a ich jawnym celem jest zmniejszenie populacji ( ze wzgledów oczywistych surowce się kończą przynajmniej niektóre , cofanie lodowców czyli efekt cieplarniany ( 100 % prawdy ) , coraz to częstsze choroby cywilizacyjne , i wielle innnych powodów mógł bym pisać i pisać ale wtedy to nikt by nie przeczytał jeśli kogoś to zainteresuje to i tak poszuka wiecej informacji . Wiele rzeczy bym jeszcze chętnie przekazał ale już mi się nie chce pisać i tak napisałem o wiele za dużo niż zamierzałem . Nawet nei chce mi sie już czytać od początku by popoprawiac . Pozdrawiam wszystkich trzymajcie się :) życzę powodzenia w życiu i z życiem .
Wiatm,ja mam 19 lat i tez mam nadczynność tarczycy.Dowiedziałam sie o tym 3 mies temu.A zauważyłam to,ze mna jest nie tak jak jednego razu szłam ulicą i nagle silny ból w klatce piersiowej,jakby serce miało mi za chwilke wyskoczyc a pozniej straszna zadyszka i zemdlałam.powiedziałm lekarzowi o tej sytuacji zrobił mi EKG zmierzył ciśnienie i powiedział że jak najszybciej powinnam zrobic sobie badania na tarczyce.Zapisał mi tylko Propranolol i mam się zgłosić do Endokrynologa.Czekam na wizyte .Pozdrawiam

witam.mnie tez dokuczaja wszystkie te objawy od jakies 1,5 roku.serce bije jak szalone.jestem juz prawie lysa.nerwowa tak ze maz mnie niedlugo zostawi a dziecko znienawidzi.podjelam ostatnio prace ale ciagle bym spala i nie wiem jak dlugo tak pociagne.lekarz zapisal mi propranolol i milokardin.tylko problem polega na tym ze tsh mam2,82.a moje pytanie jest takie czy jednorazowe wykonanie takiego badania jest wiarygodne.co mam zrobic prosze o pomoc.wszystko wskazuje na tarczyce tylko nie wynik.a moze sa jeszcze inne choroby ktore maja podobne wyniki.dodam ze serce tez wyszlo ok.

Gość marta23l

Witam...u mnie zaczęło się już jakiś czas temu....nigdy nie mogłam pić kawy...bo ręce mi się strasznie trzęsły...miałam ataki**śpiączek** chodziłam jak nie przytomna..zasypiałam,nie regularne miesiączki...,rodzina na mówiła mnie na badania...siostra ma cukrzyce tata zmarł na serce(teraz się dowiedziałam że też miał problemy z tarczycą której nie leczył)mama z ciśnieniem....lekarz podejrzewał też cukrzyce ...ale badania wyszły dobrze potem zaczęło być gorzej pogarsza mi się wzrok wszystko się nasiliło...skierował nas tsh i poszedł na urlop .ZACZĘŁO MI KOŁATAĆ SERCE BARDZO MNIE TO WYSTRASZYŁO MYŚLAŁAM ŻE TAK JAK TATA BĘDĘ MIAŁA Z NIM PROBLEMY.....PO 7 DNIACH ZACZĘŁO KŁUĆ MOCNO I CZĘSTO POSZŁAM DO dyżurującego lekarza który zrobił ekg wynik w normie ciśnienie też...zrobił wywiad i mówi mi o tym badaniu a ja że wyniki powinny być w karcie i się okazało że wynik mam ponad 6 przepisał te leki o których pisaliście pro coś tam i jeszcze dwa jakieś ,nie kupiłam ich ,czekałam na mojego lekarza...dziś byłam u niego....dał skierowanie na usg tarczycy i skierowanie do endokrynologa ,termin mam 28 maja...zobaczymy co dalej...kołatanie mam nadal......pozdrawiam wszystkich......

Gość Tymoncjusz

Witam! Pewnego dnia siedząc przed komputerem dostałem zawrotów głowy i serce strasznie zaczęło mi szybko bić przy czym odczuwalem wrarzenie ktore wystepuje podczas snu jakby sie spadalo i towarzyszy temu takie narastajace uczucie w klatce piersiowej, sięgnąłem po ciśnieniomierz i ujrzałem wynik 165/101 puls 150 !!! wezwałem pogotowie które zrobiło mi ekg w którym wyszedł blok serca. Rano zjawiłem się u swojego lekarza i po ponownym ekg skierowano mnie do szpitala z podejrzeniem uszkodzenia miesnia sercowego. Po wizycie na SOR stwierdzono u mnie lekka anemie i ekg na miejscu bylo dobre. zaczałem leczyc anemie i przez 3 tyg bylo ok. Po tym czasie sytuacja sie powtorzyla jeszcze 2 razy w krotkim okresie czasu (po pierwszym nawrocie przepisano mi propranolol 3 razy dziennie po 1/2 tabletki. Wiec po ostatnim takim napadzie udalem sie do lekarza po skierowanie do specjalisty kardiologa i przepisal propranolol . Niestety nie doszedlem do niego zaslablem na ulicy ale bez utraty przytomnosci. Moj lekarz skierowal mnie na powtorne badania w szpitalu. Na SOR nie stwierdzono anemi i ekg wyszlo tylko z leciutkim blokiem serca wiec nie przyjeto mnie po raz drugi do szpitala stwierdzono powiekszona tarczyce i diagnozowanie dalsze pod kontrola mojego lekarza. Badanie TSH pokazalo wynik w normie (2,601) Teraz w marcu mam miec wizyte u kardiologa od ostatniego napadu minal prawie tydzien i sie nie powtorzyl propranolol biore regularnie 3 razy dziennie po 1/2 tabletki ale nadal mam dziwne sensacje w klatce piersiowej po stronie serca jakies klucia, chwilowe wrazenia jakby serce chcialo z pulsu 70 wskoczyc na 170:/ lekarz podejrzewa nerwice a ja boje sie uprawiac sport iprowadzic aktywne sportowe zycie

Gość Roman41lat

Witam. Moje problemy z nadczynnością tarczycy zaczęły się 18 lat temu. Okropnie drżały mi dłonie schudłem z 89 do 67 kg. Serce waliło jak oszalałe oczy wielkie ciśnienie 160/70 tętno 120 do150 i ogólne osłabienie. I wtedy moja narzeczona a obecnie żona namówiła mnie na wizytę do lekarza. W ten sposób poznałem doktora który przez pół roku wyleczył mnie z tych wszystkich objawów na 18 lat i jestem mu za to bardzo wdzięczny. A dzisiaj leczenie rozpoczynam od początku bo choroba powróciła ale mam wspaniała panią doktor i mam nadzieję ze sobie poradzimy. Na początek biorę 3 razy po 6 tabletek. Pozdrawiam wszystkich i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

Witajcie Też mam nadczynność tarczycy i jak inni piszą problemy z sercem ja to odczuwam to tak jak by na 1 sekundę się zatrzymało i znowu bije takie mam ataki do tego strach przy tym i pobudzenie Eho serca robiłem wszystko ok miałem brak magnezu i potasu w krwi również ale biorę teraz i było 2 tygodnie spokój od soboty znowu miewam ataki Bardzo złe uczucie takie kołatanie serca

Gość adziwniel

Witam. Mówią, że tarczyca pada po mocnym stresie. Ja już choruje od 3 lat. Endokrynolog przypisał mi: Tiamazol/Thyrozol 20mg/dzień i Methoprolol. Fajna ulotka, bardzo dużo skutków ubocznych. Thyrolozol można brać max 1,5 roku. Potem pada wątroba. Miałem: kołatanie serca, strata wagi o 10kg, uderzenia ciepła, duże pragnienie, pogrubione kostki w stopach. TSH

Gość adziwniel

Codziennie staram się brać magnez w tabletkach. Nie wolno brać witamin typu complex, bo przeważnie jest w nich jod. Teraz próbuję leczyć się laserem. Czuję się lepiej, kołatanie mija, bez tabletek. Zobaczymy co wykażą badania. Pozdrawiam. adziwniel@wp.pl

Witam wszystkich. Chciałam podzielić się swoimi problemami z nadczynnością tarczycy. Wszystkie objawy jak u reszty. Jóź zaczęłam się leczyć . Biorę metizol, bisocard i relanium. Owszem duzo objawów uspokoiło lecz zaczeli się problemy czysto estetyczne ze skórą. Mam 40lat i nigdy nie miałam problemów ze skórą,a teraz pojawili się wypryski na szyi, ramionach, dekolcie i co gorsze na twarzy. Jak myślicie czy to od leków? Może muszę zmienić leki? A może to spowodowane zahamowaniem nadprodukcji hormonu tarczycy?

Moja historia jest porazajaca. Szybkie bicia serca doprowadzaly mnie do szalu.Za kazdym razem odwiedzalem angielski szpital gdzie rutynowo sprawdzali mi krew i ekg,trzaskali.Dla nich puls 115 to nic strasznego.Po kolejnym razie w szpitalu wyslali mnie do psychologa gdzie prawie uwiezylem mu ze to nerwica.Zaczely sie omdlenia .Ze swojej bezradnosci udalem sie do polski w celu kontynuowania moich badac. Poszedelem prywatnie gdzie zrobiono mi mase badac krwi .-i wyszlo minimalnie przekroczone ft3 ft4.tsh w normie Objawy mialem dziwne swiatlostred,kolatania serca,podwujne widzenie,pieczenie w klatce i okolicach serca.Przepisal mi metizol po ktorym dostalem czerwonych plam na skorze.Odwiedzilem kardiologa gdzie zrobili mi ekg,echo,wysilkowe baddania .wszystko w ok tylko tetno wysokie ,przepisali mi propanol. Pozniej zaczely sie czeste omdlenia,panika ,nerwowosc i latania nalogowo po lekarzach.Endrykrynolog przepisal mi thry. ktorego nie bralem.Pojawialy sie napady pragnienia ,czestomoczyu,problemy z oddychaniem,utrata wagi biegunki.Bezzsennosc byla okropna,3 dni zapewnilo mi szpital psychiatryczny na 20 dni.,musialem mowic im ze dobrze sie czuje aby mnie wypuscili... Mialem mase x-ray co napewno odbije mi sie na zdrowiu.wykonane przeswietlenia byly bez wielkich zmian.Niedopuszczalem do siebie ze posiadam nadczynosc tarczycy,zrobilem badanie ft3,4 i bylo w normie.Dopiero rozmowa z mama mojego przyjaciela ktora przechodzila tarczyce uswiadomila mi ze to kazdy organ plata figle i moga byc rozne symptomy,gdzie czesc sie pokrywala z moimi. Udalem sie ponownie do tego samego e-krynologa. Na wstepie powiedzialem mu ze mam problemy z krazeniem i nawet mi juz nie staje-powaga,slabos czuje na kazdej linni ,nawet przy oddawaniu stolca nie czuje juz parcia. Dostalem zjebke od lekaza za niebranie lekow,uswiadomil mnie ze ludzie umierali na ta chorobe jesli jej nie leczyli.Przepisal mi zwiekszona dawke thry,vit6 i prop. Wrocilem juz do angli i biorye leki od 4 dni,mam tylko przeczucie ze juz jest za pozno i nie pomoga.Czuje ze kazdy organ zle pracuje a czucie na ciele zanika. moje objawy -nerwowosc -panika -zmniejszone czucie na cieplo i dotyku -otepialosc,brak koncentracjii -apetyt -spadek wagi -czestomocz,biegunki -kolatania serca,kolki serca -pieczenie w klatce -pragnienie picia -mysli samobujcze -drzenie klatki czasem rak -bezzsennosc mam tego dosyc mam nadzieje ze wyjde z tego, to juz trwa prawie 3miesiace.Ciezko to przechodze