Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przejściowe niedokrwienie a reakcja na leki

Gość Persefona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Od ponad 2 miesięcy mam epizody zwyżek ciśnienia (do 180 na 100) z tachykardią (do ok. 160) i arytmią. Przy okazji uczucie duszności. Kilka razy sama sobie poradziłam (Captopril), ale dwukrotnie trafiłam na ostry dyżur. Po zrobieniu EKG wyszło niedokrwienie, więc wdrażano dgn w kierunku zawału. Po lekach EKG się poprawia (nitro i jakieś inne ale nie umiem doczytać). Z tego co opisywali w EKG to odwrócenie załamka t i obniżenie St. No i rytm niemiarowy. Echo robione ostatnio na ostrym było ok. Za każdym razem gdy były *akcje* brałam wcześniej leki. Na przykład Tramal. Tramal biorę od 2-3 lat, ale wcześniej nie było problemów. Po odstawieniu Tramalu się uspokoiło, ale żeby poradzić sobie z bólem w nocy, zaczęłam brać coś co mnie usypiało, aby przynajmniej część nocy przespać bez bólu. Ostatnio akcja z serduchem była po promazynie, po której łatwo zasypiałam. Mam 33 lat i rozpoznanie niezróżnicowanej ch. układowej tkanki łącznej. Na to rozpoznanie zrzucają te *akcje*, ale wg mnie to jakaś reakcja na leki. Możliwe że serducho zaczyna głupieć po lekach, które wcześniej dobrze tolerowałam? Jeśli tak to na jakie leki powinnam uważać? Mówiłam o tych lekach na ostrym, ale nikt tego nie powiązał, ale ZAWSZE jak była akcja to wcześniej brałam coś typu Tramal czy promazyna. Narazie biorę na stałe Bisacord i czekam na wizytę u kardiologa. Ale bóle (związane ze stawami i kręgosłupem) mam cały czas i coś muszę brać, a leki z pierwszej grupy analgetycznej na mnie nie działają (np. z grupy NLPZ). Dlatego istotne dla by wiedzieć, że te *akcje sercowe* to była reakcja na leki.

Witam, Ostatnio dużo się mówi i pisze o negatywnym wpływie niesterydowych leków przeciwzapalnych oraz innych leków przeciwbolowych na serce, nerki i inne narządy. Wzrost ciśnienia jest dosyć częstym działaniem niepożądanym po Tramalu. Sama Pani zauważyła, że wszystkie wzrosty ciśnienia z szybkim biciem serca były po Tramalu. Stąd oczywisty wniosek, że nie jest to dobry lek dla Pani. Wydaje się jednak, że jest Pani uzależniona od tego leku i trzeba to brać pod uwagę. Prawdopodobnie nadużywa Pani lekow przeciwbólowych. Warto wypróbować leki o działaniu przeciwbólowym w żelach i maściach przezskórnych. Część z nich można dostać w aptece bez recepty. Warto trafić do poradni leczenia bólu i wypróbować innych metod niż połykanie Tramalu, skoro wiadomo, że Pani szkodzi.