Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy, szum w uszach i ból potyliczny głowy

Gość jutrzenko

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie od jakichś 2 tygodni występuje u mnie dziwne uczucie bólu głowy (część potyliczna i górna głowy) do tego czuję jak pulsuje mi głowa na skroniach, szum w uszach występuję, zaburzeniarzeczywistości (wydaje mi się że wszystko się podemną zapada lub świat się rusza), ciśnienie mam w porządku 120/60, 110/70, puls w normie 93-96, dodam że ćwiczę codziennie - duży wysiłek, paliłem wcześniej marihuanę, paliłem papierosy, i piłem alkohol, od czasu paru dni tego nie tykam, mam 20 lat, ważę 70kg na 178cm wzrostu, będąc u lekarza zostałem skierowany na badania krwi (morfologia, żelazo) - czekam na wyniki, lekarz mnie spytał czy słucham muzyki, owszem, i podejrzenie padło na zaburzenia słuchu, i mam się stawić u laryngologa, w sumie nie wiem czy mam się bać, bo coraz jest gorzej, prawie mdleje, słabo mi jest, ból głowy promieniuje aż do górnej jamy ustnej - uciskowy mocny, jaka jest wasza opinia na ten temat? z góry dziękuję za pomoc

Drogi Panie Jutrzenko, To świetnie, że zgłosił się Pan do lekarza i zrobił podstawowe badania. Być może są już wyniki. Rzeczywiście, słuchanie głośnej muzyki, szczególnie w słuchawkach, może na dłuższą metę uszkadzać słuch. Dobrze, że będzie to ocenione przez laryngologa. Puls 93-96/min w spoczynku - to nie jest prawidłowe tętno dla 20-latka, tylko za szybkie. Trzeba wyjaśnić, czy nadal utrzymuje się przyspieszone tętno, i jaka jest tego przyczyna? Czy nie ma stanów podgorączkowych? To dobrze, że zorientował się Pan, że marihuana, papierosy i alkohol nie sprzyjają Panu. Warto wytrwać w rezygnacji z ich używania.