Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie ciśnienie i temperatura ciała a osłabienie

Arya

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam 21. lat i w sierpniu miałam robioną pełną morfologię łącznie z TSH oraz żelazem- wszystko wyglądało prawidłowo. Od miesiąca zauważyłam u siebie osłabienie organizmu, senność (dziwne, bo należę do osób wiecznie naspeedowanych, które nawet zmęczone mają więcej werwy niż zwykli ludzie). Generalnie śpię jakoś długo jak na mnie, bo nawet ponad 8h, praktycznie każdej nocy budzę się nagle dokładnie o tej samej porze, nie mam pojęcia dlaczego....zrywam się i idę dalej spać... Chciałam się zapytać, czy wiecie co może być przyczyną niskiego ciśnienia krwi (nowy ciśnieniomierz naramienny firmy omron, więc raczej jest w porządku): różnie od ok 97 do 115? na 50-65? Zauważyłam, że gdy poćwiczę rozkurczowe zostaje przy wartości 50-51, więcej. Nie wydaje mi się żebym kiedykolwiek wcześniej miała takie niskie ciśnienie. Do tego mam niską temp. może i nie zawsze miałam 36,6 ale teraz temp. waha się w granicach 35,2-35,8. Myślałam, że się popsuł, ale domownicy byli chorzy i wskazywał im gorączkę prawidłowo. Ponadto miewam bóle żeber, mostka, a raczej w miejscu połączenia żeber z mostkiem z prawej strony, ale i generalne krótkotrwałe uczucia ukłucia w żebra. Stawy jeszcze bardziej dają mi w kość niż zwykle... Może to ma jakieś znaczenie: od zawsze praktycznie non stop mam zimne dłonie i stopy, do tego chyba jakiś stan zapalny łokci, bo są gorące, czerwone, bolące czasem (ale reumatolog mnie zbył). Póki co kuruję się witaminkami, bo organizm jakiś osłabiony, to czuję się trochę lepiej, ale nie widzę namacalnych efektów.... Zapomniałabym, do tego mam nagle jakiś problem z jedzeniem... Zjem zupę czy coś to tyle. Po prostu nie jestem głodna i już, co jest dość nietypowe dla mnie, bo mam dość dobry metabolizm i zawsze jadłam co chciałam a teraz po prostu nie chce mi się jeść... Wybaczcie, taki długi tekst. Jeżeli możecie podpowiedzcie coś ;) Myślę, że jak witaminki nie pomogą może i wybiorę się do lekarza...

Wybaczcie mi, ale w swoim nieogarnięciu, nie potrafię edytować posta. Może to ważne, ale ostatnio byłam chora, znaczy nie miałam gorączki ale męczył mnie katar, kaszel i bóle głowy, które nadal pozostaly. Poza tym szybko się męczę, drzemię w dzień co dla mnie jest rzeczą niespotykaną, generalnie nie ogarniam co się wokół mnie dzieje...

Według mnie to objawy zaburzenia pracy tarczycy (niedoczynność), a jakie miała Pani ten wynik TSH? zresztą samo TSH nie jest gwarancją, że wszystko jest w porządku z hormonami tarczycy. jeśli miałabym podpowiedzieć, to proszę zrobić jeszcze ft3 i ft4 i usg tarczycy. z tymi wynikami udać się do endokrynologa. ( niektórzy endokrynolodzy sami podczas wizyty robią usg w gabinecie)

Mam podobne objawy. Od kiedy pamiętam miałam niska temperaturę ciała - 34,8 - 35,6. Nigdy na nic nie chorowałam - przypisywałam to właśnie niższej temp. Obecnie jestem w trakcie badań , wszystkie wyniki dobre - robię badania jądrowe w kierunku jakieś choroby immunologicznej. Podejrzenie- nawracające zapalenie chrząstki.

Oryginalnym rozwiązaniem jest termometr Classic. Wygląda jak tradycyjna rtęciówka, ale zamiast rtęci jest gal. Moja żona coś takiego kupiła za paręnaście złotych. W sumie dobre rozwiązanie, człowiek czuje się bezpieczniej jak wie, że dziecko sobie tempkę mierzy.

Bezrtęciowy i bezdotykowy zarazem jest termometr Multitemp. Fajnie się sprawdza, zwłaszcza jak mam w domu szpital. A czasami tak jest, że mąż leży chory, córa leży chora i tylko biega mierzyć temperaturę obydwu ;) Pomiar trwa tutaj 1 sekundę! Jest różnica, bo w rtęciowym pamiętam jak się mierzyło po 10-15 minut, a i tak wynik potrafił wyjść zafałszowany.

Zainwestowałam parę miesięcy temu w termometr nonContact marki Geratherm. Kupiłam go internetowo za ponad 100 zł. Warto. Jak się ma dzieci, to jest niezastąpiony. Mierzy bezdotykowo temp ciała, ale też otoczenia, czy konkretnych przedmiotów.