Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szum w uszach wieczorem przed snem

Gość Artur

Rekomendowane odpowiedzi

witam, macie cos takiego? przed zasypianiem slysze puls z szumem, jakbym slyszal serce i po chwili sie wycisza i moge zasnac.. mam tak codziennie, nie wiecie co to moze byc? dodam ze mam zespol wpw ale nie sadze aby bylo od tego.. moze siedzacy tryb zycia? Prosze o odpowiedz Mobby
witajcie, morduję się z tym od kilku miesięcy, przeszkadza mi to tętnienie nawet w słuchaniu radia, tv, można oszaleć. Lekarz też nie wie co to jest. Nie dosć, że jestem głucha na prawe ucho (po grypie), to jeszcze i to mi doszło. Żyć się odechciewa.
mam to samo, tylko ze oprocz tego mam cos nie tak kregoslupem na karku wystają mi kostki kregoslupa i jeden jest przesunięty lekko w lewo, odbiega od reszty kręgów może to od tego??? a tak po za tym to juz mam to ze dwa lata i juz sie przyzwyczailem do tego juz mi nie przeszkadza to jak na poczatku * nie moglem zasypiac wpadalem w panike jak lezalem i probowaem usnac to szumialo mi w glowie i tak coraz glosniej coraz glosniej, az myslalem ze cos mi sie zaraz stanie w glowe i wstawalem i nie moglem pozniej zasnac bo sie balem... nie wiem od czego to moze byc...laryngolog nic nie stwierdzil...boje sie ze to cos glowa a tego to nawet nie chce sprawdzac bo sie bojee:]
Gość Michał Rełkowski
Mam te same objawy. Szum uaktywnia się przy niewyspaniu i przy zmęczeniu przed snem. Jest to dla mnie sygnał , że musze mój organizm potrzebuje snu. Wcale sie z tego nie ciesze, bo inni tak nie mają. Fakt , że prowadze ciechlujny tryb życia, jeśli chodzi o sen, niewyspany jestem prawie codziennie i codziennie rytmicznie szumi mi w uchu. Szczerze mówiąc, nie myślałem , że to objaw jakiejś nieprawidłowości.
witam, mam tak samo tylko u mnie to nawet w ciagu dnia te pulsowanie slysze ale wystarczy ze obroce glowe w druga strone to przestaje no ale caly czas nie moge miec odwrocoej glowy tez pomaga lekki ucisk na tetnicy na szyji ale z tym tez tak nie fajnie ... :( podejrzewam ze zaczelo sie to u mnie po porodzie no ale to zaraz bedzie 2lata i nic nie przechodzi a do lekarza nie szlam z barku czasu ale wybieram sie jutro :) pozdrawiam
Czytam i nie wierzę. Moja ciocia w wieku 70 lat cierpi od kilku miesięcy. Taki uporczywy szum połaczony z tętnieniem przy uchu. Lekarze, w tym laryngolog bezradni, zwłaszcza, że to sie rozwinęło z jednego ucha na drugie. W dzień przy odgłosach innych meczące, w nocy koszmar.
mam 32 lata opisany problem szumów męczy mnie juz z 5-6lat objawy były identyczne jak u poprzedników. nasilały sie szczególnie przed zaśnięciem. czasami poza samym szumem zdarzało mi sie odczucie *huknięcia* jakby ktoś mi koło ucha głośno wystrzelił. Z biegiem czasu do szumu dołączył pisk, podobny jak przy sprzężeniu miktofonu z głośnikiem. Początkowo próbowałem chodzić z tym po lekarzach. Diagnozy były różne, od zapalenia kości skroniowej, zapalenia błędnika aż do otosklerozę. Robiono mi tomografię i nic nie wykryto. Próbowano leczyć farmakologicznie, ale po serii wizyt w stylu* nie pomogło to spróbujemy czegoś innego* i kupowania reklamówek leków, dałem sobie spokój i obecnie tego nie leczę. Jakoś można z tym żyć, tylko czasami do szumów i pisków dochodzą krótkie ale ostre bóle głowy, oraz ból i lekka opuchlizna na kości za uchem.
Gość sĹ�yszÄ� szumy:)
witam, mam 28 lat, męczę sie z opisanym wyżej problemem od jakiegoś roku, lekarz nic nie stwierdził. A ja mam jedną z tych *panikujących* nocy, właśnie sobie wkręciłam że to może wylew się kroi albo inne straszne paskudztwo...oto co znalazłam googlując http://www.telezdrowie.pl/TINNITUS/index.htm zaglądnijcie , sprawdźcie, ja właśnie tam zerkam. Pozdrawiam nieśpiących.
Mam 25 lat, od ponad 3 tygodni mam pulsowanie i szum w uchu lewym. Nie wiem czy to była przyczyna czy akurat się to zbiegło ale rozpoczęło się to u mnie po przeziębieniu. Miałam dwa dni gorączkę i teraz codziennie towarzyszy mi ten szum i pulsowanie tak jak ktoś opisał*jak serce*. Jak przekrzywię głowę to czasami na chwile przestaje szumieć ale rzadko to bywa. Szału można dostać. Czasami jak zasypiam to mam wrażenie,że to wycisza się razem ze mną ale najczęściej pulsuje:( Byłam u laryngologa ale nic nie stwierdził ani zapalenia ,ani woskowiny. A mnie to żyć nie daje, mam różne myśli,ze to może tętniak albo inna choroba, nie wiem czy znów iść do lekarza?
Gość barth_bh
mam to samo od jakiegos miesiaca, pocieszajace jest to ze znalazłem inne osoby które cirpia na te dolegliwość. Ja znalazłem rozwizanie - ograniczyłem ilosc wypijanych kaw dzienniez 5 do dwóch - i zaczałęm dbać o wysypianie się /wczesniej sypiąałem po 5h na dobę/. Stres ograniczyłem do miminimu chodź to jest najtrudniejsze. Moim zdaniem ma to duzy związek z wysokim cisnieniem - dziwne ze objawia się tuz przed zaśnięciem - być moze w ciagu dnia miałem to ale nie słyszałem ze względu na hałas. Na koniec trzeba by było rzucić palenie - LUDZIE SZANUJCIE SIĘ - to efekt ciagłej pogoni, stersu i zmęczenia - tak mi się wydaje....:-)
Odezwijcie się proszę, jak wam się uda zrobić jakieś postępy w wykrywaniu przyczyny tego cholerstwa. Mam tak, jak to opisała Edyta. U mnie się to zaczęło od siedzenia po nocy przed komputerem w niewłaściwej pozycji (monitor za wysoko), więc mam nadzieję, ze to od kręgosłupa szyjnego, a nie coś innego strasznego. Mam to już ponad 5 lat, najpierw było tylko jak mi ścierpł kark przed kompem i byłam niewyspana, z czasem się pogłębiało i teraz to mam przy zmianie pozycji, głębszym oddechu itp. prawie cały czas z niewielkimi przerwami, kiedy nieruchomieję i bardzo spokojnie oddycham albo śpię. U mnie na pewno nie ma to związku z ciśnieniem, bo mam w domu ciśnieniomierz, taki na pompkę z zegarkiem, sprawdzony, i ciśnienie zawsze mam książkowe 125 albo 130/75. Kawy nie piję, papierosów nie palę. Alkohol ani wysiłek nie ma na to tętnienie (tylko w prawym uchu) wpływu i nie nasila tego - za to niewyspanie nasila. Fakt, że wiecznie zarywam noce przez pracę, niestety... Laryngolog - ja trafiłam na dobrego widać - nie tylko sprawdził mi ucho, obejrzał i przepłukał, ale dał skierowanie na doplera tętnic szyjnych. Mam pod koniec maja, więc napiszę, co wyjdzie. Pewnie czeka mnie jeszcze tomografia, a już na pewno - rtg odcinka szyjnego kręgosłupa. Badania krwi mam ok, tarczycę też, serce ok. Podzielcie się co wam wyszło w badaniach, bo każde info jest cenne. link do podobnego wątku, może się komuś przyda: http://pytamy.pl/question/sk-d-si-mo-e-bra-pulsowanie-krwi-w-uszach/1
Mam 34l i od 6 lat szumy uszne, które pojawiły się dwóch wizytach na dyskotece i zabawie przy głośnej muzyce. Mieszkam niestety też przy ruchliwej ulicy. Wszystkich przestrzegam przed hałasem, moje uszy okazały się za ważliwe na dużą ilość decybeli!!! Początkowo próbowałam zażywać leki, ktore mi przypisała laryngolog na lepsze ukrwienie, ale dzwoniło mi jeszcze głośniej i dałam sobie spokój. Jak mi tłumaczył jeden lekarz może to być uszkodzenie nawet niewielkiej ilości komórek słuchowych i one wydają taki dzwięk. Dokładnych badań nie robilam, bo trzeba by jechać do Kliniki Słuchu w Warszawie. Pozostało mi przyzwyczaić się, nie ma innego wyjścia, jak nie zwracać zbytnio na to uwagi. Najgorzej było na poczatku. Jednak ostatnio w prawym uchu odczuwam również pulsowanie szczególnie w nocy, gdy leżę. Jest to jeszcze gorsze od szumu. Również przesiaduję w niewygonej pozycji przy komputerze, nawet nie wiedziałam, że może to być tym spowodowane. Mam za niskie ciśnienie. Chyba wybiorę się do laryngologa, ale czy zechce skierować mnie na szczegółowe badania Pozdrawiam wszystkich i życzę cudownego wyzdrowienia.
Witam ja mam 36 lat i u mnie zaczęło się w zeszłym roku w listopadzie po grypie najpierw lekkie zawroty głowy , ból głowy z prawej strony nad uchem taki dziwny nie do określenia (mnie może raz na rok zaboli głowa ) więc się zaczęłam martwić bo te dziwne objawy się przeciągały. Gdy brałam prysznic i strumień wody uderzał w prawą stronę głowy czułam w środku dziwny ból!!!!!! No to pomyślałam góz mózgu jak nic!!!!!! i cały czas słyszałam swój puls w prawym uchu , siedziałam na wersalce i nawet telewizora w spokoju nie mogłam oglądać bo słyszałam puls w uchu. potem były piski w prawym uchu najpierw były tylko w nocy potem całymi dniami, były tak uciążliwe że nie mogłam normalnie funkcjonować i tak przez cztery miesiące aż w końcu byłam tak znerwicowana że musiałam brać leki na uspokojenie!!! .Poszłam do laryngologa ucho zdrowe lekarz zbadał mi słuch i powiedział że ma bardzo dobry słuch lepszego już mieć nie można , co z tego jak ja już szaleję!!!!! Szukałam informacji w internecie i naczytałam się że cho cho !!! Czyli nie do wyleczenia stwierdziłam. Leki nie pomagały itp. Gdzieś wyczytałam żeby na noc do ucha na wacik nalać zioła bitnera i spać z tym co noc , to po jakimś czasie mi pomogło piski stały się słabsze a ja w tym czasie koncentrowałam się na tym żeby ich nie słuchać , myślałam o różnych innych rzeczach na siłę byle co myśleć non stop , to też mi pomogło i wiem że te piski są ale nie przeszkadzają mi już tak . Żeby się tak odciąć to trzeba brać leki uspokajające one pomogą się wyciszyć i nie zwracać no to uwagi. Po pół roku poszłam do neurologa dał mi skierowanie na udp i dziś zrobiłam sobie te badzie i wyszło że mam przewężoną lewą tętnicę 2,8mm co powoduje zmniejszenie o 25% przepływ krwi w tętnicy a prawa tętnica ma 3,5mm spowodowane jest to zwyrodnieniem odcinka szyjnego kręgosłupa *C* czekam na mr głowy ale termin dopiero w styczniu 2011roku, fajnie .Staram się dużo ruszać i ćwiczyć.
Hej wszystkim. Miałam doplera tętnic i wyszło mi, że mam właśnie po prawej stronie, czyli przy moim uchu pulsującym zablokowany przepływ w tętnicy przykręgowej jak przekręcę głowę mocno w prawą stronę (wtedy mi na moment ustaje to tętnienie). W normalnej pozycji jest wszystko super, idealne przepływy. Ten radiolog od doplera twierdził, że nie jest to normalne, ale też nic się dziać nie powinno od tego, bo to nie główna tętnica itd. Znajoma internistka też twierdzi, że to mogłam mieć od dziecka i taka moja uroda i jeżeli nie mdleje, co mi się zdarzyło tylko raz w życiu z zupełnie innego powodu, to mam się nie przejmować. Możliwe, że to pulsowanie nie ma nic wspólnego z tym zamykaniem dopływu, bo słyszę puls nawet w tej dobrej pozycji, kiedy to mam wszystkie przepływy idealne. Więc o co kaman? Radiolog zasugerował, żeby zrobić prześwietlenie odcinka szyjnego kręgosłupa, czy nie było jakiegoś przemieszczenia. No to zrobiłam - lekkie skrzywienie jest, owszem, ale poza tym żadnego przemieszczenia i ortopeda wykluczył, ze od odcinka szyjnego to stukanie w uchu. Z kolei internistka twierdzi, ze to raczej jednak jakieś zwyrodnienie jest i może nawet nie uciska, ale dotyka tętnicy. Pójdę jeszcze do innego ortopedy z rentgenami, co to szkodzi. No i czekam na tomografię czachy. Dobrze by było, żeby się wypowiedział jakiś lekarz na tym forum, który się z czymś takim spotkał w swojej karierze i zasugerował co z tym dalej robić - jakie badania zrobić, ewentualnie czy jakaś rehabilitacja by pomogła (masaże?). Póki co gdzie nie pójdę, to każdy lekarz interesuje się tylko swoją działką, a co do reszty nie wie albo umywa ręce i ma to gdzieś. Jak ortopedycznie ok - do widzenia, jak laryngologicznie zdrowe - do widzenia. I nikt nawet nie wysili się, żeby podpowiedzieć takiemu lajkonikowi do jakiego lekarza się zwrócić. Ręce opadają.
Gość Krystiano

Witam ja mniałem tętnienie w prawym uchu i sztywniał mi kark,lekceważyłem przez parę lat aż pewnego dnia przewróciłem się w pracy i okazało że to tętniak tętnicy środkowej mózgu,jestem już 2 lata po operacji embolizacji i już mi nie tętni:)