Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.. mam 16 lat. omdlenia zaczęły się około rok temu. od tego czasu mdleje raz-dwa razy w miesiącu do tego często boi mnie głowa. podczas omdlenia dwa razy była wzywana karetka i zostawałam w szpitalu na kilka dni. omdlenia zdarzają się w różnych okolicznościach np. na spacerze z psem, w kościele, w domu i szkole.byłam u kardiologa który powiedział, że jego zdaniem przyczyna jest neurologiczna i skierował mnie na wizytę u neurologa. neurolog stwierdził że mam znowu udać się do kardiologa. miałam robione EEG, ekg i echo serca ale wyniki są ok. co mi jest? czy może to być coś poważnego???

Droga Pani Malenko, Oczywiście, należy ustalić, czy przyczyna omdleń z bólami głowy jest neurologiczna, czy kardiologiczna. U niektórych osób obie przyczyny mogą występować jednocześnie. Z neurologicznego punktu widzenia trzeba mieć pewność, że nie ma Pani padaczki, nie ma zwężeń w tętnicach doprowadzających krew do głowy oraz czy nie ma istotnych zmian w kręgosłupie szyjnym. Natomiast wśród badań kardiologicznych, które Pani wymieniła nie widzę holtera, czyli 24-godzinnego zapisu EKG. Najlepiej, żeby w czasie rejestracji holterowskiej wystąpiło u Pani zasłabnięcie/omdlenie. Wtedy będzie można się zorientować, czy towarzyszą temu zaburzenia rytmu serca, albo zaburzenia przewodzenia wewnątrzsercowego. A przede wszystkim trzeba często mierzyć ciśnienie tętnicze i to w 2 pozycjach ciała: na siedząco lub na leżąco i po 2-7 minutach stania. Być może w pozycji stojącej spada ciśnienie i to jest przyczyną zasłabnięć???