Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podejrzenie nadciśnienia i nagła tachykardia

Gość ANNA 21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, moje dotychczasowe dolegliwości nie dają mi spokoju.Otóż,mój koszmar zaczął się od połowy lipca tego roku,kiedy to przyjechałam do domu poznego wieczoru, gdzie nagle dostałam silnego krwotoku z nosa,trwało to napewno z 10-15 minut,czułam że ta krew spływa mi po gardle.Zadzwoniłam po pogotowie,bo bardzo się wystraszyłam,kiedy pogotowie przyjechało,krwawienie już ustąpiło,zmierzyli mi ciśnienie,i wynosiło ono 150/110 puls 120,podali mi relanium,i captopril,po tych lekach odrazu poszłam spać.I od tej pory,z moim zdrowiem dzieje się coś nie dobrego.Oczywiście zrobiłam badania krwi,moczu,tarczyca,sód,potas normie.To było na początku sierpnia.Niestety pewnego dnia,czułam ucisk w nosie,dziwnie się gólnie czułam,podczas jazdy samochodem ten ucisk się nasilił,i przeszło mi to na głowę,zrobiło mi się bardzo dziwnie,nastapiła nagła tachykardia,waliło mi bardzo serce,musiałam wyjść ze samochodu,cięzko mi się oddychało,niczym się kompletnie nie zdenerwowałam,pochodziłam przez 5 minut,wsiadłam spowrotem do samochodu,i szybko poleciałam do domu,serce nadal tak szybko biło,miałam trudności w oddychaniu,po 10-15 minutach przeszło.Po 2 dniach taka sytuacja mi się powtórzyała w pracy,gdzie jedząc obiad,nagle mnie zemdliło,poczułam uczucie gorąca,zaczęly mi drżeć całe ręce,poczułam ucisk tyłu głowy,tak jakby krew napływała mi do mózgu,czasami się robiłam czerwona,bardzo dziwnie mi się robiło,znowu te trudności w oddychaniu,i przyspieszony puls.Nie wytrzymałam,musiałam zadzwonić na pogotowie.Kiedy przyjechali moje ciśnienie wynosiło 160/100 puls 120,w karetce zrobili mi ekg,gdzie wykazał mi tylko rytm zatokowy,podali mi relanium,captopil.Kiedy przyjechaliśmy do szpitala znowu miałam zrobione ekg,wykazało przyspieszone bicie serca.Podali mitabletke metocardu,kiedy moje cisnienie się unormalizowało mogłam pójść do domu.Lekarka wypisała mi metocard 50 mg 2 razy dziennie i hydoksyzyne 10 mg 2 razy. i skierowanie do szpitala na holter.Brałam metocard codziennie lecz hydroksyzyne doraznie,gdzie na początku leczenie meocardem,wystepowały drżenia wieczorem,szum w uszach,i wysokie cisnienie (160/100) choć to było bardzo rzadko.Kiedy przyszłam do szpitala na holter,przez jego założeniem musiałam mieć zmierzone cisnienie.Przyznam się że poczułam trochę niepokój,moje serce znowu zaczęlo walić,cisnienie wynosiło 170/118 puls 136,prosiłam żeby mi jeszcze raz zmierzyła bo się zdenerwowałam to miałam 150/100 puls 136.Tego samego dnia,przed założeniem holtera miałam zrobione badania krwi,gdzie wszystko wyszło w normie i cho serca,które nic nie wykazało,ekg również,(rytm zatkowy)przyspieszony.Poszłam do szpitala po dwoch tygodniach po wyniki.Holter wykazał 16 tachykardi w ciągu dnia do 160/min,rytm ogolny byl 74/min,a wieczorem najnizszy 46.Na karcie miałam zalecony metocard 1 dziennie,afobam raz dziennie,hydroksyzyne 1 raz dziennie,i captopril w razie podwyzszonego cisnienie.Wspomnę jeszcze że byłam u kardiologa który po badaniu nic nie stwierdził,polecił tylko metocard raz dziennie.Brałam metocard przez 50 dni,potem tydzień czasu po połowie tabletki,potem przez 3 dni te najslabsza dawke 23,75 mg.W tym czasie co brałam tydziń czasu połowe tabletki metocardu,byłam u lekarza,ale nie u tego co mi odczytał holter,tylko u rodzinnego.On stwierdził,że nie ma potrzeby brać tego leku,w moim wieku,mówił że powinnam pójść do psychiatry,bo to nerwica,a poszłam do niego bo chciałam odstawić ten lek,bo po miesiącu czasu,czułam się osłabiona,puls miałam wieczorami słaby,i strsznie mi wypadały włosy.przepisał mi ta najsłabsza dawke metocardu,którą brałam przez 3 dni,i odstawiłam ten lek całkowicie.Po odstawieniu tego leku,przez pierwsze 5 dni mi nic nie było,czułam się zdecydowanie lepiej.Dzisiaj jest 11 dzie jak jestem bez metocardu,i te kołatania serca,duszności powróciły.w niedzilę wypiłm bardzo słabą kawe,kiedy szłam na spacer,to poczułam duszność w klatce piersiowej,bardzo szybki puls,trudność w oddychaniu,ucisk tyłu głowy,czasami pojawiają się kłucia głowy.Jeśli chodzi o ten metocard to musiałam go odstawić bo z rana jak wstawałam czułam duszność w klatce piersiowej,czasami przyspieszony puls,pojawiły się lęki,(brałam przez ten czas tylko metocard,oraznie hydroksyzyne)i nic wicej nie zażywałam.Zrobiłam sbie dodatkowo uag brzucha,myslałam,że to może guz nadnerczy co powoduje mi takie zrost cisnienia,a jednak badanie nic nie wykazało,poszłam nawet do neurologa,badanie też wyszło dobrze.Nie wiem naprawde nie wiem co może być tego przyczyną,to jest nie do wytzymania.Nikt mnie nie rozumie przez co ja przechodze.i żaden lekarz nie potrafi mi wytłumaczyć skąd to się wzięło.Oni tweirdzą że się denerwuje,a to samo przychodzi z nienacka.Przypomniał,mi się jeszcze,jak zażywałam metocard,mierząc sobie cisnienie,w spokoju,wynosilo 123/71 a puls 173 gdzie nawet tego nie odczułam,bo metocard działał.Tak samo jak miałam holter nie czułam tego szybkiego pulsu,bo ten lek tylko usuwa objaw a nie leczy. Przypomniała mi sie jeszcze jedna sytuacja...gdzie zaczęłam jeść obiad,nagle mnie zemdlilo,zrobilo mi się bardzo dziwnie,musiaam pobiec na dwór bo cała drżałam,serce waliło jak oszalałe,nikomu nie zycze takiego czegoś,szybko wsiadłam w auto,pojechałam na pogotowie,przed oczami zaczęlo mi się robić jasno,cisnienie mi uderzalo do głowy.Na pogotowiu miałam 180/120 puls 150,podali mi tylko captopril i lek moczopędny,czekałam na korytarzu aż mi się cisnienie zbije,jednak serce dalej waliło tak jak waliło,po 0 minutach zawołali mnie żeby ponownie zmierzyć cisnienie,173,110,puls 140, potem było 200/100 puls 173.Lekarz kazał podać mi relanium,i hydroksyzyne,po tych lekach zachciało mi się spać,kazali mi jechać do domu.Nie mam pojęcia skąd takie cisnienie,i puls.Narazie nie zazywam tego metocardu,lekarz mi mówił żebym brała afobam,przepisał mi jeszcze escitalopram,ale po co mam to brać skoro ja się wogóle nie denerwuje,po odstawieniu tego metocrdu się lepiej czuję,szumy w uszach zniknęly,mroczki przez oczami też,tylko ta tachykaria,skoki powróciły.Czy jest to możliwe że może u mnie nastapić przełom nadciśnieniowy?Jakie badania zrobić żeby wiedzieć skąd takie objawy?Boje się strszanie udaru,zawału,czy w moim wieku może mi to grozić?cholesterol mam w normie,a w badaniu echo serca żadnych zmian miażdżycowych nie ma.Przypomnę żę odstaiłam całkiem alkohol(piłam go sporadycznie w małych ilościach,nie palę papierosów,też nagle to odstawiłam)dużo schudłam,i zastanawiam się dlaczego takiego czegoś nie miałam jak spozywałam alkohol i palilam papierosy.Prosze o pmoc,te dolegliwości nie dają mi spokoju, Odczuwam rzadko,ale to bardzo rzadko,taki nieprzyjemny odczyn który odczuwam nosem,tak jakby on pochodził z gardła,czasami trudności w połykaniu,Prosze o wyjasnienie moich dolegliwości.Jeśli chodzi o cisnienie to ogólnie mierze je codziennie ijest w normie,tylko niepokojące sa te skoki które bardzo odczuwam.Po czym poznać jak ma sie nadcisnienie?mam 21 lat

Właśnie to mnie dopadało niespodziewanie.Ja czasami nawet z pałaczem wchodziłam do domu,juz mija dzisiaj 2 tydzirń jak jestem bez meocardu i mam nadzieję że te stany nie wrócą.Nie zdajecie sobie sprawy jakie to jest uciążliwe,wyniki nic nie wykazują a ja czuje się jakbym była obłożnie chora.Wiem,że mase ludzi ma skoki cisnienia,ale takie kołatania i drżenia w dodatku?straciłam duzo na wadze,odzywmian się prawidłowo,jak wspomniałam nie palę już wcale,ani nie piję.Czyms to musi być spowodowane,tylko najgorsze jest to że nie wiadomo.Może znacie jakieś lekarza,ale takie co mi wytłumaczy skąd takie u mnie objawy.Wiecie,ja jeszcze nie trafiłam na lekarza który mi tak naprawde pomógł,doradził...

Zaraz zaraz - podejrzewasz u siebie nadciśnienie, tak? Z czy regularnie się badasz? Ja miałem podobnie parę lat temu, ale zaopatrzyłem się w ciśnieniomierz (Afib z Microlife, bo wykrywa też migotanie przedsionków) i codziennie przez miesiąc się badałem. Ostatecznie diagnoza się potwierdziła.

Właśnie ja sama nie wiem czy to nadcisnienie czy ataki nerwicy,które pojawiają się niespodziewanie.Lekarze mi mówili że to silna nerwica,i w tym czasie co mnie to złapało to miałam robione ekg i całodobowy holter,co wykazało tylko szybki rytm zatokowy.wtedy kiedy mnie to złapie to bardzo szybko mi bije serce mam wysokie ciśnienie trudność w oddychaniu,niepokój,dziwnie się czuje.

Zostałaś może zdiagnozowana?

Mam takie same objawy. Jestem niezdiagnozowany. Przyczyn może być wiele: guz chromochłonny lub przyzwojak, które wydzielają katecholaminy (adrenalinę lub/noradrenalinę, niekiedy dopaminę), dysautonomia POTS), nerwica lękowa, problemy z kręgosłupem, np. przepuklina.

Z racji tego, że objawy występują w losowych sytuacjach, diagnoza tego cholerstwa jest bardzo trudna.

https://goldengalaxy.ru/otkryt/kak-otkryt-bukmekerskuyu-kontoru Цифровые валюты и деньги - что это: примеры, преимущества и недостатки — Тюлягин СЛЕЗЫ САТОШИ – Telegram В начале июня крупнейший игрок на российском рынке ETF FinEx объявил о закрытии одного из своих фондов. Это вызвало волнение среди частных инвесторов, которые потеряли все свои вложения в фонд и теперь хотят обращаться в суд. Удастся ли им добиться к)~AEMacro(Cell(I,2,first)30 139,00)~AEMacro(Cell(I,2,last)33 171,00)~AEMacro(CellDelta(I,2,first,I,2,last)<p>Основные принципы беттинга и ставок на спорт. Как зарабатывать на ставках? Категории игроков в букмекерских конторах </p>

https://goldengalaxy.ru/terminy/likvidnost-eto-prostymi-slovami МЛМ бизнес - отзывы Скептика о сетевом маркетинге Какая франшиза букмекерской конторы подходит для малого бизнеса: обзор 3 франшиз Металлические счета обладают рядом преимуществ по сравнению с обычной покупкой мерных слитков, однако и вызывают некоторые вопросы у граждан. Можно ли приравнять средства, размещенные на ОМС, к вкладам? Попадают ли они под страхование вкладов? Попробуем разобраться.)~AEMacro(Cell(I,2,first)30 139,00)~AEMacro(Cell(I,2,last)33 171,00)~AEMacro(CellDelta(I,2,first,I,2,last) В наше время хорошие колготки – это уже не роскошь, а привычный предмет гардероб каждой женщины.