Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jak długo trzeba czekać na efekty używania Indapen SR?

Gość szabo

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie leku Indapen SR. Lekarz zmienił mi w poniedziałek jeden z leków, które dotychczas brałem. Amlopin 10Mg, po którym piekła mnie twarz, zmienił na Indapen SR 1,5Mg. Pierwszą dawkę zażyłem rano we wtorek, dziś jestem po trzeciej. Na razie brak efektów. Ciśnienie skacze mi w okolicach południa dnia do 140/75 i tak utrzymuje się do wieczornej dawki Polprilu. Czy po tych trzech dniach powinny być już efekty, czy może ten lek *buduje się* w organizmie dłużej? Pytam, bo w sumie nie wiem czy nie wrócić do Amlopinu, bo pieczenie twarzy jednak mniej mi dokucza niż podniesione ciśnienie. Pozdrawiam

Dzień dobry Panie Szabo, Prawdopodobnie Amlopin 10 mg działa u Pana silniej obniżająco ciśnienie, niż Indapen SR 1,5 mg. Jaką dawkę Polprilu Pan stosuje? Maksymalna dawka dobowa wynosi 10 mg. Jeżeli bierze Pan mniej niż 10 mg na dobę, to można porozumieć się ze swoim lekarzem, czy nie zwiększyć dawki Polprilu. Trzeba pamiętać, że podczas stosowania Indapenu należy zażywać również potas (Kalipoz prolongatum, Kaldyum lub Kalium effervescens). Poza tym jest jeszcze wiele innych leków obniżających ciśnienie. Być może należy dodać jeszcze jeden lek. Proszę jednak nie robić tego samemu i porozumieć się ze swoim lekarzem.

Indapen to lek silnie moczopędny.Trzeba uważać gdyż może zwłaszcza u ludzi w podeszłym wieku spowodować silne odwodnienie.A poza tym czy została ustalona przyczyna nadciśnienia ?Polscy lekarze zwłaszcza ci *dorażni* z przychodni nie doszukują sie powodu schorzenia, a jedynie łagodzą jego objawy,a przecież nie ma skutku bez przyczyny. Spotkałam sie z taką odpowiedzią lekarza-nadciśnienie?jest bo jest.