Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skoki i drżenie mięśni przy dobrym poziomie elektrolitów

Gość pytajnik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Od 3 lat borykam sie z arytmia, lykam - choc nie systematycznie - magnez i potas - zalecenie lekarza. Duzo siusiam, ale nerki sa w porzadku. Problem dotyczy tego, że moje miesnie wciaz skacza, drżą, skaczą mi powieki, a poziom elektrolitów z krwii jest w porządku. Do tego łapią mnie takie jakby kłucia w klatce i po lewej stronie brzucha, ze nieraz nie da sie ruszyc ani oddychac. Co jeszcze moglbym zbadac? Lekarz spojrzal na wyniki i stwierdzil ze taka moja uroda, ale ja nigdy tak nie mialem. Prosze o odpowiedzi

Drogi Panie Pytajniku, Czy zaburzenia rytmu ustapiły? Czy bierze Pan tylko potas i magnez, czy również jeszcze inne leki?. Czy siusia Pan dlatego dużo, ze otrzymuje Pan lek odwadniający, czy bez tego leku ma Pan dużo moczu? Być może ma Pan niedobory płynów (wody) w organizmie. Może być Pan odwodniony. Trzeba patrzeć, czy język jest suchy - w lustrze lub dotykając palcem (suchy czy wilgotny?). Jeżeli język jest suchy to trzeba dość szybko wypić szklankę wody (najlepiej mineralną bez gazu). Od czasu do czasu może Pan sobie zrobić bilans płynów: zapisywać wszystkie płyny (łącznie z zupą) i dodawać je do siebie w ciągu całej doby.Trzeba mieć przygotowany pojemnik na mocz z podziałką - można go samemu zrobić z butelki z szeroką szyjką. Podobnie jak z płynami należy dodawać do siebie mocz, ktory Pan w ciągu doby oddał. Następnie można porównać. Oddany mocz powinien zrównoważyć przyjęte płyny. Jeżeli jest więcej moczu niż płynów, to znaczy, że należy więcej pić (oczywiście nie alkoholu, tylko zwykłych płynów).