Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Adam17795

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki problem od kilku miesięcy zrobiłem błąd którego żałuję zapaliłem Marihuane i wtedy odrazu serce dostało szybkiego bicia i strasznie mnie bolało ale pomyślałem że może sobie wkręcam więc jakoś tą noc przetrwałem myślałem że mnie przestanie ale jednak nie więc trafiłem do szpitala i tam zrobiono mi badania i stwierdzono tachykardię zatokową odrazu mówię że wcześniej z sercem nie miałem problemu i powiedziano mi że to wszystko jest spowodowane stresem i tak dalej więc ograniczyłem stres nerwy i tak dalej i nie palę już od dawna tego zostało mi przepisane Propranolol 10 mg i brać gdy potrzeba niby już nie boli mnie tak to serce czyli nie mam już tego skurczu a jak jest to trwa chwileczkę i bez tabletek przechodzi nawet ale problem mam teraz taki że czasem boli mnie głowa codziennie w innym miejscu bolą mnie często nogi i ręce tam gdzie mierzy się puls i mam takie bicia jak by pulsu w różnych częściach ciała np w nodze albo w ręku mam chyba przyśpieszony puls i ciśnienie rozkurczowe bo czuję się tak jakoś dziwnie nie wiem jak to powiedzieć tak jak mówiłem serce mnie już tak nie boli ale nadal szybko pracuję czy to może być spowodowane ciśnieniem rozkurczowym

Witam Pana Adama, Warto mierzyć ciśnienie tętnicze, skurczowe i rozkurczowe oraz tętno i zapisywać uzyskane wartości. Potem można te zapisy pokazać swojemu lekarzowi. Ciśnienie tętnicze rozkurczowe nie powinno być wyższe niż 80 mmHg, 85 - jest już trochę za dużo, tym bardziej 90 mmHg. Natomiast 100 lub wyższe to już jest wyraźne nadciśnienie rozkurczowe i zasadniczo wymaga leczenia. Proporanolol nie tylko zwalnia tętno, ale i obniża ciśnienie tetnicze. Oczywiście dawka 10 mg jest bardzo mała i nie powinna istotnie tego ciśnienia obniżać. Może warto sprawdzić hormony tarczycy? Można zacząć od samego TSH - to jest badanie krwi i można je zrobić niemal w każdym laboratorium analitycznym. Z Pana listu wynika, że może mieć Pan spore problemy emocjonalne. Czy ma Pan przyjaciół, z którymi może Pan rozmawiać o swoich sprawach?

Gość anonim2686

To nerwica. A przy nerwicy nie należałoby jarać, szczególnie jesli objawia się naczyniowo, typu: żołądek, serce (niebezpieczne), płuca itp. Dlatego pewnie dostałeś lek uspokajający. znam ten lek, jest OK ale jesli myslisz poważnie i masz takie objawy to znaczy,że masz dość, więc odpuść sobie używek przynajmniej na jakiś czas.