Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niewyzwolona arytmia podczas badania EPS

Gość Loca

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w zeszłym tygodniu miałam mieć ablację. Od lat mam kołatania serca, ale dotąd zdarzało się to na tyle sporadycznie, że po prostu z tym żyłam. Wszystko bardzo nasiliło się w lipcu - sierpniu tego roku. Kołatania trwały czasem kilka dni, praktycznie z kilkuminutowymi lub kilkusekundowymi przerwami. Diagnoza - napadowy częstoskurcz nadkomorowy i tachykardia. W szpitalu włączono mi leczenie isoptinem i serce się uspokoiło. Na zabieg czekałam ponad 2 miesiące. Niestety podczas badania elektrofizjologicznego nie udało się wyzwolić arytmii. Czy komuś z Was też się coś takiego przytrafiło? Zastanawiam jaki jest powód. Czy po prostu tym razem się nie udało, czy też po prostu u mnie nie da się u mnie wyzwolić arytmii w trakcie badania i ablacja nie jest dla mnie... Jestem w punkcie wyjścia. Odstawili mi leki. Nie wiem co o tym wszystkim myśleć...

Nie jesteś sama. Moje badanie elektrofizjologiczne także nie przyniosło oczekiwanych rezultatów i w chwili obecnej jestem na etapie oczekiwania na kolejny termin ablacji. Rada jest taka, jeśli czujesz się bardzo źle i wiesz, że dalej żyć tak jak teraz żyjesz nie dasz rady, to jęcz swojemu kardiologowi żeby wystawił kolejne skierowanie na EPS, albo udaj się do dobrego elektrofizjologa z całą swoją dokumentacją...on Cię pokieruje co dalej...

A co Ci powiedział Twój lekarz? Dlaczego nie udało się wyzwolić arytmii podczas badania? Mnie nikt nie proponował kolejnej próby. Powiedzieli, że mam się zgłosić do poradni jeśli kołatania znów się pojawią. 2 dni przed badaniem kazali mi odstawić wszystkie leki, z dnia na dzień. Teraz biorę tylko magnez i potas. I czekam czy coś się będzie działo.

Powiedział, ze czasem tak bywa, że nie u wszystkich pacjentów udaje się wyzwolić potrzebną arytmię i nie wiedzą dlaczego u jednych arytmia pojawia się na zawołanie a u innych nie. Ogólnie nie wiadomo dlaczego tak się dzieje :) I powiedział, że jeśli moje objawy nadal będą występowały lub się nasilą to mam próbować z ablacją aż do skutku. A gdzie było robione Twoje badanie?

Żeby było śmiesznie mi wcale nie kazano odstawiać blokerów, ponieważ lekarz prowadzący nie wiedział dokładnie kiedy będę miała to badanie. I tak w niedzielę dostałam leki - zażyłam, w poniedziałek wieczorem, jeszcze nie wiedziałam, że następnego dnia mam wyznaczone badanie, także dostałam lek i go zażyłam, dopiero we wtorek rano nie wzięłam leku, a badanie moje się zaczęło przed 8 rano :) Więc u mnie trochę mój lekarz prowadzący dał dupy....ale no cóż... Obecnie czekam na drugie podejście w Instytucie Kardiologii w Aninie. A od wielu już lat zmagam się z przedwczesnymi pobudzeniami komorowymi i nadkomorowymi,napadowym nieutrwalonym częstoskurczem komorowym, parami dodatkowych komorowych, bigeminią i czśstoskurczem przedsionkowym.

Witam, 6 lat temu mialem badanie eps na podstawie wpw nagranego na holterze, niestety proba wyzwolenia arytmi nie powiodla sie, ostatnie moje 2 holtery to w 1/3 calego zapisu wpw i bigeminie, mam ponownie skierowanie na ablacje choc lekarze najlepiej by mnie szpikowali nadal lekami. Aha, powiem ze ja nie zyje tylko wegtuje, najmniejszy wysilek i moje serce wali jak oszalale bez powodu, jak teraz sie nie uda wywolac i zniszczyc siedliska to nie mam po co dalej zyc skoro wyjscie do sklepu to dla mnie wyprawa gorska...

Bez sensu - skoro nie udaje się wyzwolić na EPS arytmii, to znaczy, że nie ma dodatkowej drogi, a przyczyna tkwi w kręgosłupie, diecie (za dużo węglowodanów), nadciśnieniu (nadwadze), zaburzonej gospodarce elektrolitowej, chorych nerkach, nerwicy. Przecież o te wymienione sprawy trzeba najpierw zadbać, a nie kłaść się do ablacii. No bo jeśli tak, to w takim razie u każdego człowieka za 10 podejściem wywoła się arytmię i wszyscy jesteśmy chorzy i mamy dodatkową drogę, tak?