Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej typu Q

Gość ela

Rekomendowane odpowiedzi

Moj 20 letni syn ma wrodzona wade serca.Na konsultacjach kardiologicznych w Zabrzu robionych w lutym 2006r stwierdzono ze w chwili obecnej nie wymaga leczenia kardiologicznego w tym zamykania ubytku typu FoA.Napisalam tak jak w karcie informacyjnej.Bardzo niepokoi mnie co bedzie dalej.W tym roku skonczyl Technikum Budowlane i pracuje na budowie jako pracownik fizyczny.Nie wiem czy przy jego wadzie jest to dozwolone.Na dzien dzisiejszy nie odczuwa zadnych dolegliwosci.Badanie echokardiograficzne przezprzelykowe wykonane w Zabrzu; Uwidoczniono typowa strukture otworu owalnego z niewielkim przeciekiem ok5mm lewo-prawym przez przegrode miedzyprzedsiakowa na poziomie otworu owalnego od strony VCS.Nieco ponizej od strony VCI widoczny drugi sladowy przeciek w odleglosci ok.0,7cm. Uszko przedsionka lewego bez skrzeplin. sladowa niedomykalnosc zastawki mitralnej -nieistotna hemodynamicznie.Bardzo prosze o rade.Co mamy robic dalej z ta wada.
Od ostatnich konsultacji minął juz ponad rok. Na waszym miejscu zdecydowanie zrobiłabym prywatnie konsultację z echem i przepływami. Zabrze to dobry ośrodek. Lekarz prowadzący powinien Wam powiedzieć czy syn może pracowac fizycznie. Z tego co kiedyś czytałam wiele osób zyje nie majac świadomości, iż otwór owalny nie zasklepił się. Jest to bardziej chyba uroda. Ale być może syn powinien dbać o profilkatykę infeklcyjnego zapalenia wsierdzia. Śladowa niedomykalnośc zastawki mitralnej jak tłumaczył mi fachowiec jest bliska fizjologicznej. Mimo to osobiście bym pilnowała tego bo może się powiększać. Życzę zdrowia synowi. Zapraszam na nasze forum : http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24429
Ubytki w przegrodzie międzyprzedsionkowej : http://www.sercedziecka.org.pl/index.php?url=3_ubytki_przegrod_serca.inc Typy ubytku w przegrodzie międzyprzedsionkowej ASD : - drożny otwór owalny - pierwotny ASD - wtórny ASD - wada zatoki żylnej - wada żyły głównej dolnej - anamalie zatoki wieńcowej. Drożny otwór owalny dokładnie biorąc nie jest to ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej. Może występowac nawet u 25% małych dzieci. Do fizjologicznego przecieku między przedsionkami nie dochodzi, jesli nie ma współistniejącej wady serca. Drozny otwór owalny nie wymaga leczenia chirurgicznego, dopóki nie wystąpi przeciek. Otwór ten wykorzystuje się podczas cewnikowania serca , gdyz pozwala on na łatwe wprowadzenie cewnika do lewego przedsionka. Przy wycofywaniu sie z lewego do prawego przedsionka występuje róznica średnich ciśnien. Pozwala to odróżnić drożny otwór owalny od ASD., przy którym średnie ciśnienia są jednakowe albo prawie jednakowe. Najprostszą formą wrodzonego połączenia międzyprzedsionkowego jest niecałkowite zamknięcie otowru owalnego. U około 30 % zdrowych osób pozostaje w miejscu płodowego otworu owalnego niewielka, nieczynna czynnościowo szczelina. Ustanie przepływu krwi nie jest równoznaczne z anatomicznym zamknięciem otworu owalnego. U 50 % dzieci do 5-go roku życia otwór owalny całkowicie zarasta ( zakmniecie anatomiczne) . U pozostałych jest wprawdzie funkcjolanie nieczynny, ale pozostaje niezarośnięty i pozwala na wprowadzenie cewnika z prawego do lewego przedsionka. Drożnośc otworu owalego pozostaje zachowana u 25 % osób dorosłych. Prawdziwe ubytki polegają na braku części tkanki przegrodowej. Powierzchnia ubytku może byc rózna, przeciętnie wynosi 2-3 cm kwadratowych. Zdarzają sie ubytki tak duże , że oba przedsionki tworzą praktycznie jedna wspólną jamę. Ubytek jest najczęściej pojedynczy, chociaz spotyka się jednocześnie dwa lub więcej otworów. Niekiedy przegroda jest jak sito usiana drobnymi otworkami. Różnice w podawanych % zależą od źródla.
ASD : W sercu zdrowym nie ma połączenia między lewym a prawym przedsionkiem. Nieprawidłowy rozwój przegrody międzyprzedsionkowej prowadzi do powstania w niej otworu (ów), który łaczy oba przedsionki. Czasem ubytek jest tak duzy, ze oba przedsionki tworzą jedną, wspólną jamę. Częściej powierzchnia jego wynosi kilka centymetrów kwadratowych. Powierzchnia ubytku moze być różna, przeciętnie wynosi 2-3 cm kwadratowych. Ubytek jest najczęściej pojedynczy, choć spotyka sie jednocześnie dwa lub więcej otworów. Niekiedy przegroda jest jak sito usiana drobnymi otworkami. W wadzie tej objawy kliniczne zależą od umiejscowienia i wielkości ubytku. Jeżeli ubytek jest mały, wysoko położony, może nie dawać żadnych objawów i leczenie operacyjne nie jest konieczne. Jeżeli otwór jest duży, krew utleniona z lewego przedsionka przepływa do prawego, nastepnie do prawej komory i do płuc. W związku z tym płuca otrzymują nadmierną ilośc krwi, a do pozostałych narządów napływa zbyt mała ilośc krwi. Krew do prawego przedsionka napływa pod stosunkowo niskim ciśnieniem, panującym w lewym przedsionku, w związku z czym wada ta rzadko daje zaburzenia we wczesnym dzieciństwie. Na ogół pierwsze objawy występują w wieku pzredszkolnym i szkolnym. Stosunkowo rzadko dochodzi do powikłania w postaci nadciśnienia płucnego. Często dzieci z tą wadą mają charakterystyczną, bardzo smukła budowe ciała, niedobór wagi ciala, skłonnośc do infekcji dróg odedechowych. W niektorych odmianach tej wady istnieje nieprawidłowosc w budowie płatka zastawki dwudzielnej (daje objawy jej niedomykalności), ubytek porzegrody międzykomorowej lub nieprawidłowości w budowie zastawki trójdzielnej. Taka postać wady nazywa sie wspólnym przetrwałym kanałem przedsionkowo-komorowym. Zabieg w młdym wieku prowadzi do calkowitej korekcji zaburzeń wynikających z obecności ubytku w przegrodzie międzyprzedsionkowej. Powikłaniem zabiegu w wieku późniejszym są nadkomorowe zaburzenia rytmu, przyjmujące często postać utrwalonego migotania przedsionków. Dojrzewanie jest często opóźnione, a miesiączki - nieregularne. Ryzyko operacji zwiększa sie u osób starszych. Leczenie zachowawcze polega jedynie na zapobieganiu gorączce reumatycznej, na ktora dzieci z ubytkiem są szczegolnie podatne, oraz w razie potrzeby na typowym leczeniu niewydolności krążenia.
Powklejam trochę bo niedawno szukałam innej osobie. Jesli jeszcze na to nie trafiłas może się przyda. ubytek przegrody międzyprzedsionkowej typu otworu drugiego (ASD II) Chorzy z ubytkiem przegrody międzyprzedsionkowej często nie mają objawów podmiotowych i dlatego rozpoznanie nierzadko ustala się późno, w 3. lub 4. dekadzie (dekada w rozumieniu 10 lat) życia, zazwyczaj w trakcie badania lekarskiego przeprowadzonego z powodu zakażenia układu oddechowego lub badania okresowego. Zdarza się, że chorzy dowiadują się o wadzie serca dopiero w 5. lub 6. dekadzie życia. Rozróżnić ASD I od AS II może pomóc m.in. badanie elektrokardiograficzne. przeważnie odchylona w lewo o ponad -30°. Leczenie ASD II polega na przezskórnym zamknięciu ubytku lub operacji kardiochirurgicznej z zastosowaniem krążenia pozaustrojowego. Wskazaniem do leczenia inwazyjnego jest istotny przeciek lewo-prawy przez przegrodę międzyprzedsionkową, wyrażony wskaźnikiem Qp:Qs *=1,5. Metodą przezskórną powinno się leczyć wszystkich chorych, u których warunki anatomiczne pozwalają na przeprowadzenie takiego zabiegu - środkowe położenie ubytku w przegrodzie międzyprzedsionkowej, wielkość ubytku wyliczona na podstawie pomiaru w czasie cewnikowania serca nie większa niż 38 mm, bez istotnej hemodynamicznie niedomykalności zastawki trójdzielnej i innych wad serca. Wstępna ocena wielkości ubytku musi poprzedzać przezskórne zamknięcie ASD II. TEE pozwala z dużym przybliżeniem oszacować wielkość ubytku, jednakże wynik tego pomiaru przeważnie jest zaniżony w stosunku do wyniku uzyskanego w czasie cewnikowania serca. Przez 6 miesięcy po zabiegu wskazana jest profilaktyka przeciwzakrzepowa, a przez 12 miesięcy - profilaktyka infekcyjnego zapalenia wsierdzia. Pacjenci, którzy nie kwalifikują się do leczenia metodą przezskórną powinni zostać poddani operacji kardiochirurgicznej polegającej na całkowitej korekcji wady. Chorzy z ASD II po leczeniu inwazyjnym mogą prowadzić normalny tryb życia.
Bardzo dziekuje za odpowiedz.Chcialabym jeszcze wiedziec czy istnieje mozliwosc w wieku 20 lat samoistmego zamkniecia przecieku i czy taki niezamkniety otwor moze miec wplyw na prace serca w przyszlosci.Moze zmienic osrodek i skonsultowac sie z innym.Kontrolne echo bedzie mial robione za tydzien.Jak kazda matka chcialabym zeby moje dziecko bylo calkowicie zdrowe.Nie chce niczego zaniedbac by syn nie mial do mnie kiedys pretensji.Czy mam dazyc do tego zeby ubytek zostal zamkniety.
Elu nie jestem lekarzem, tylko mamą dziecka z wadą serca. I moje obawy i lęki sa podobne, choć mój syn jest młodszy. Nie sądze jednak aby w tym wieku ubytek jeszcze się samoistnie zasklepił. Zabrze to dobry ośrodek, musisz zaufac lekarzowi prowadzącemu. To tylko tydzien jak piszesz. Na spokojnie spisz sobie pytania na krtce bo z autopsji wiem, ze w chwilach emocji w głowie robi się mętlik. Sa niewielkie ubytki, których się nie zamyka i spokojnie osoby takie funkcjonują z nimi. Specjaliści najlepiej wiedzą co jest najlepsze dla danej osoby. Nam rodzicom pozostaje zaufać. Najwyżej dla uspokojenia możesz później wykonac prywatnie echo serca w jakiejśc prywatnej przychodni. Z tego co się orientuję zabiegi u osób pelnoletnich tego typu często wykonują kardiochirurdzy dziecięcy bo to wady w których się specjalizują. Najprawdopodobniej te ubytki syna są niewielkie. Możesz zapytać Conkę na jej forum : http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35361 Jest specjalistą i jej odpowiedź będzie fachowa. Trzeba się zalogować mając konto gazetowe. Pozdrawiam i trzymam kciuki.
Gość Magdalena:)
Witaj Elu , mój syn 16 lat miał takze ubytek , także w Zabrzu mu go zamykali (lepierj nie moglisci trafić ) dzis czuje sie świetnie , jeśli masz pytania pytaj Tak jak pisła Ola po roku moze warto byłoby zrobić kolejne badania Ale jak lekarze w Zabrzu mówią - czekać , na razie nie robimy z tym nic to znaczy że tak ma być - oni wiedzą co mówią.Widać nie ma żadnych zmian ( u mego syna była już powiększona prawa komora , wystąpiły częsroskurcze , niedomykalnosc zastawki trójdzielnej ) Nie martw sie w razie podjecia decyzji o zamknięciu może uda się zrobić to w taki sposób jak u mego syna - przezskórnie pozdrawiam Cię z Poznania
Cześć Madziu :) Elu, w sprawie przezskórnego zamykania ubytków uzyskasz od Madzi cenne informacje. Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej typu wtórnego (ang. atrial septum defect – ASD II) jest drugą pod względem częstości rozpoznawania wrodzoną wadą serca u dorosłych (22%). Obecnie są stosowane 2 metody zamykania ASD II: tradycyjna – chirurgiczna i alternatywna do niej – przezskórna. Przeprowadzone w ostatnich latach badania wykazały, że zarówno bezpieczeństwo zabiegu, efektywność, jak i wyniki odległe obu tych metod są porównywalne . Leczenie przezskórne ma jednak tę przewagę nad chirurgicznym, że wiąże się z mniejszą traumatycznością, krótszym czasem hospitalizacji, mniejszą liczbą powikłań okołozabiegowych, w tym rzadszą koniecznością przetaczania krwi --
Ja mam takie małe pytanie. Bliska mi osoba ma wade serca polegajacą na zarastaniu zastawek sercowych...jak pomoc? co trzeba zrobić? gdzie można zrobic operację i w jakiej jest cenie...chciałabym spędzić z ta osoba późne lata starości. Proszę o jakieś wskazówki
Dziekuje bardzo za wszystkie informacje.Kontrolne echo wykazalo ze wszystko jest w porzadku.Ubytek jest malenki,polozony w takim miejscu ze nie ma wplywu na prace serca.Pani kardiolog powiedziala ze trzeba robic kontrolne echo co poltora roku a ubytek traktowac tak jakby go wcale nie bylo.