Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam 22 lata i od kilku tygodni mam wrażenie ucisku serca, czasem dochodzi do tego kłucie, palenie. Byłem u lekarza pierwszego kontaktu, badanie EKG wyszło nie poprawne, badanie krwi ujawniło m. in. podwyższony cholesterol i mocznik. Przez 4 dni badałem ciśnienie wieczorem, wychodziło od 120/90 do 140/100. Zacząłem zażywać przepisane krople na serce i 2 inne lekarstwa, efekt: mam wrażenie że jest gorzej. Do niekomfortowego uczucia ucisku na sercu doszło gorsze samopoczucie, utrudnienie w oddychaniu - szczególnie po minimalnym wysiłku oraz zwiększone pragnienie. Obecnie mam zacząć zażywać kolejne lekarstwa (w tym lekarka przepisała mi lek na nadciśnienie i potas) zrobić prześwietlenie klatki piersiowej i czekam na wizytę u Kardiologa. Czy ktoś miał podobne objawy? Jak się potoczyło leczenie? Czy powinienem zrezygnować z przepisanych początkowo leków widząc pogorszenie? Pozdrawiam,

Drogi Panie Dariuszu, Całe szczęście, że zwrócił się Pan do lekarza ze swoimi dolegliwościami. Stwierdzono podwyższony cholesterol i podwyższone ciśnienie tętnicze krwi. U 20-latka wymaga to wyjaśnienia i prawidpodobnie już leczenia. Tak też zrobiono. Warto mieć własny ciśnieniomierz, często mierzyć ciśnienie i zapisywać uzyskane wartości, z podaniem daty i godziny pomiaru. Skoro wydaje się Panu, że po rozpoczęciu leczenia czuje się Pan gorzej niż przed leczeniem, to trzeba powiedziec o tym lekarzowi, który przepisał leki.Tak będzie lepiej, niż samemu odstawiać lek lub - jak niektórzy robią - wszystkie leki.