Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia komorowa i częstoskurcz w ciąży

Gość malweek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do Was Drodzy Forumowicze bardzo ważne pytanie. Zanim je zadam, chciałabym po krótce opisać swoją sytuację. Jestem w 15 tygodniu ciąży. Do tej pory byłam najszczęśliwszą ciężarną pod słońcem. Niestety, z biegiem czasu moja arytmia zaczęła się mocno nasilać, utrudniać mi normalne funkcjonowanie i przyćmiewać radość tego pięknego okresu. Skierowano mnie do szpitala w celu dokładniejszej diagnostyki. Po założeniu Holtera wyszło, że mam ponad 40 000 dodatkowych komorowych skurczy serca (!!!!!) do tego groźny częstoskurcz, tachykardię. Załamałam się. Lekarze kręcili nosami i nie wiedzieli co począć z taką istotą jak ja. Dostałam trzy różne leki, począwszy od Isoptin, Metocard, a obecnie jestem na Biosotal 40 mg 3 x dziennie. Do tego od czasu do czasu Relanium 2 mg. Za tydzień wracam do szpitala tylko na założenie Holtera i sprawdzenie, czy lek działa. Jeśli nie, do końca ciąży będę musiała męczyć się i modlić, żeby nic się nie stało dziecku...gdyż częstoskurcz może spowodować niedotlenienie płodu. Jestem naprawdę załamana i szukam wszystkim mam, które mają/miały podobny problem do mojego. Czy Biosotal jest bezpieczny w ciąży?? Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi!!!

Gość zaniepokojona 27

Witaj przyszła mamo :) mnie też ten temat bardzo interesuje, ponieważ chciałabym zajść w ciąże. Wykryto u mnie częstoskurcz nadkomorowy (puls w czasie ataków wynosi 150, ciśnienie 170/110). Lekarz twierdzi, iż ciąża nie jest wskazana w tym przypadku ponieważ nie można stosować leków podczas ciąży i jedynym wyjściem jest sprowadzenie leku o nazwie TRANDATE z zagranicy. Zupełnie nie wiem co o tym myśleć... :(

To dziwne, bo ja biorę leki beta bloker. Jest lista leków dostępnych w ciąży. Co prawda, za bardzo się nie znam na nadkomorowej, ale w moim przypadku leki nie bardzo działają. Obecnie jestem w 30 tygodniu, raz jest lepiej, raz gorzej. Ilość dodatkowych na dobę obecnie 20 000, 11 tygodni temu 40 000