Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czerwone plamy na ciele i wysokie ciśnienie po zapaleniu osierdzia sercowego

Gość marcin

Rekomendowane odpowiedzi

witam! mam obecnie 26 lat. w wieku 18 lat przeszedlem wysiękowe zapalenie osierdzia, miałem ostrą tamponade, ściągany płyn z worka osierdziowego. po tej chorobie dlugo dochodzilem do siebie, ale teoretycznie jest ok. przyznam ze zaniedbalem kontrole po tym, i bylem bodajze z jeden raz pozniej w szpitalu. po 2 latach robilem tez usg serca i bylo ok, pare razy ekg i tez bylo ok, cisnienie w normie jak mierze, choć czasem wydaje mi sie ze mam podwyzszone, szczegolnie w sytuacjach stresowych lub wysilkowych, objawy takie jak czerwone plamy na ciele, szczegolnie na klatce piersiowej, mocne pulsowanie (wczesniej tego nie bylo). mam pytanie zwiazane z dziwnymi objawami (tak mi sie przynajmniej wydaje) ktore mam po dosc duzym wysilku sportowym. dodam ze do czasu choroby bylem intensywnym i czynnym sportowcem lekkoatletą (biegi srednie i dlugie), przez chorobę bylo nagłe odciecie od sportu i codziennych wysiłków a potem przez pozniejsze lata to tylko lekki sport dla zdrowia, koszykówka itd. mam wrażenie uprawiajac sport, szczegolnie mocne dynamiczne dyscypliny jak koszykowka czy pilka nozna, ze dochodząc do granicy dość dużego zmeczenia, zaczynam sie dziwnie czuc, mam wrazenie duzego oslabienia, czasem polaczonego z dreszczami, uczucie niepokoju, i takie jakby przycisnięcie, przyduszenie w klatce piersiowej, mam wrażenie jakby *napęczniało* mi serce, lewa strona klatki piersiowej, czuje wyraznie ze staje sie mniej wydolny, troche mnie to niepokoi, gdyz nie wiem czy jest to normalny objaw maksymalnego zmeczenia, czy dziwna (czyt. nienormalna) reakcja serca na wysilek fizyczny. istotne jest ze te objawy utrzymuja sie po zakonczeniu wysilku jescze spory czas. dodam, ze wysilek ów nie jest niczym szczególnym, heroicznym czy strasznie dlugotrwalym, jest to zwykle amatorskie granie, ktore jakos wczesniej (jak trenowalem) nie bywalo dla mnie duzym obciazeniem, czy to jakis objaw wady serca, czy jakies moze mocne obnizenie wydolnosci i po prostu dla mojego organizmu jest to zbyt duzy wysilek? jak taka choroba mogla wplynac na kondycje mojego serce i wydolnosc sportową? dodam, ze przy np. lekkim bieganiu nie ma raczej takich objawow (lub sa w minimalnym stopniu). a wracajac tez do glownego zapytania w temacie co robic po takim zapaleniu? czy sa jakies specjalne zalecenia, badania, wskazowki, co moge robic, czego nie moge, a co powinienem? moze wogole musze ograniczyc sport? prosze o jakiekolwiek wskazowki czy uwagi, bo widze ze na tym forum jest duzo osob znajacych sie na rzeczy, zarowno poprzez wlasne doswiadczenia jak i poprzez wyksztalcenie. bede bardzo wdzieczny za wszelkie odpowiedzi i wszelka pomoc. pzodrawiam i zycze zdrówka
Kiedy ostatni raz robiłeś echo serca ? Nie moge porównywac ale mój syna po wysiłku i w upały czuje się *dziwnie*, jest ospały, zmęczony, sam nie wie czego chce, odczuwa bóle serca. Ja osobiście łączę to z zespłem Barlowa - wypadaniem płatka zastawki mitralnej.
no właśnie nie robiłem już dawno echa (rozumiem ze to ekg)... na takim badaniu wyjdzie ta nieprawidlowosc?? w sumie mialem zamiar na razie isc do normalnego lekarza wewnetrznego, tego ktory 8 lat temu mnie uratowal diagnozujac zapalenie, u niego moge zrobic ekg i usg na poczatek, bo do kardiologo to musze jechac niestety poza moja miasto (u nas nie ma specjalistów). czy ten zespół barlowa ma jakis zwiazek z zapaleniem osierdzia?? np. jest jego następstwem?
Witaj Marcin. Ja mialam infekcyjne zapalenia wsierdzia. Musisz koniecznie zglosic sie do specjalisty na kontrone echo - czyli usg serca. Ja po ok dwoch latach od choroby nabawilam sie wady serca tj niedomykalnosc zastawki mitralnej I-II stopnia oraz miewam napadowe czestoskurcze nadkomorowe. Lekarz powiedzial mi ze to nastepstwo IZW. A mierzyles sobie tetno podczas tego zlego samopoczucia?
tak, tetno mierzylem sobie, generalnie jak jest podczas wysilku to jest podwyzszone -wiadomo, potem gdy juz *dochodze* do siebie spada, a wydaje mi sie, że nie tak szybko jak powinno, jutro mam znowu granie w kosza to zmierze tuż po wysilku i po godzinie, aby podac dokladne wartosci w liczbach. najistotniejsze w sumie jest to, ze te objawy mam tylko po mocniejszym wysilku fizycznym, normalnie jestem nie do zdarcia, upaly nie przeszkadzaja, nie mecze sie szybko, nie mam kołatań, zaburzeń, spie normalnie, może po prostu to jest kwestia spadku wydolności i *przekroczenia* podczas uprawiania sportu granicy wytrzymalosci organizmu na zmeczenie, tj. męcze sie ponadto co moj organimz moze normalnie zniesc i dlatego on tak reaguje?, tylko ze te wysilki nie sa niczym szczegolnym i nie odbiegaja jakos od normy zwyklego amatorksiego sportu. kiedys tez gdzies czytalem ze ludzie-sportowcy maja problemy z sercem gdy po okresie normalnego intensywnego trenowania, przerywaja nagle to (np. ze względu na chorobe) i potem ich sercu *glupieje*, traci gwaltownie wydolnosc itp.
Wydaje mi sie ze do czasu wyjasnienia sprawy lepiej zwolnij tempo :) choroba ktora przeszles nie jest taka lekka... i z cala pewnoscia serce jest po niej troszke bardziej obciazone :)i tak jak juz pisalam musisz zrobic echo. Dodam ze mam 22 lata a mialam IZW w wieku ... tez 18 :) pozdrawiam i zycze zdrówka :) ps dbaj o siebie :)
dzieki Kasiu za zyczenia - wzajemnie:) staram sie dbac, stad wlasnie moj post na tym forum, dlugi okres nie myslalem o tym co przeszlem, moze nawet bagatelizowalem, moze balem sie o tym myslec, nie dopuszczajac mysli ze moge nie moc uprawiac sportu, mam nadzieje ze nie mam rzeczy typu zrosty, jakies otwarte zastawki czy inne cuda, moze dlatego balem sie kontroli, aby *przypadkiem* nie wyszlo ze cos mam. choc z drugiej strony trzeba cos uprawiac aby serce bylo sprawne, prawda:) mam nadzieje ze jeszcze napisze ktos kto przechodzil podobne rzeczy lub zna te objawy i moze mnie troszke naprowadzic skąd takie objawy - oczywiscie poslucham Was i zrobie echo, to na poczatek
Witam u mnie zdiagnozowano ostre zapalenie osierdzia od trzech tygodni jestem w domu na wolnym mnie od czasu do czasu boli tak jak napisłeś *napęczniało* serce, na razie odpoczywam o sie oszczędzam tak kazał lekarz, ale jak długo to niewiem za tydzień mam mieć robione echo serca kontrolne. Myslę że powinieneś jak najszybciej zgłosić sie do kardiologa. Pozdrawiam
mysle ze masz zdecydowaną rację :) dziś dzwonie i sie umawiam bo juz dluzej czekac nie mozna, a propos moze u ciebie efekt *napecznienia* wiaze sie ze zbieraniem plynu w worku osierdziowym? miales sciagany plyn w trakcie zapalenia?? mi podczas zabiegu ratowania zycia (byla tamponada) sciagneli ponad litr
Witam wczoraj miałem badanie echo i ekg na echy wyszło mi że mam śladowe ilości płynu ale ponoć to w niczym nie przeszkadza. A EKG wykazuje mi tak jak bym miał zawał ale Pani doktor powiedziała że w taki razie zawsze muszę mieć przy sobie badanie z kotonografi i EKG (jak gdzieś jadę lub wyjezdrzam) bo ponoć moje serduszko tak pracuje. I jeszcze to że u mnie historia rodziny jest nie ciekawa ojciec jest po baypassach. Przez ostatni miesiąc miałem robione z 6 EKG. I co najważniejsze mogę wrócić już do pracy. Życzę Wszystkim powrotu do zdrowia.
marek - to dobrze ze powoli mozesz zaczac normalnie zyc, mi zajelo to zdecydowanie wiecej czasu, ale z tym ekg to sie przerazilem troche - nie wiem czy to normalne - zycze duzo zdrowka. kasiu - mozesz byc ze mnie dumna:) odnalazlem lekarza ktory mnie wyratował wtedy 8 lat temu, dr. SUpiński z Gorzowa, znalazlem do niego namiary w sieci, jest wiceordynatorem szpitala wojewodzkiego, ale ma tez swój gabinet, juz tam dzwonilem ale rozmawialem z corka, w tym tygodniu mam sie zapisac i zobaczymy co po wizycie. a czuje sie dobrze nie mam z niczym problemow, ale posluchalem twoich rady i zwolnilem tempo - tylko lekki sport dla zdrowia - zero bohaterstwa :)
i teraz Cie zaskocze... Ja po IZW mialam zwloknienie na nici sciegnistej i nie ma po tym najmniejszego sladu !!! :) Jednak niedomykalnosc zastawki II stopnia zostala no i te cholerne czestoskurcze :( zmienil rowniez mi leki i zazywam teraz btaloc zok 50 i jakos tak srednio sie czuje. Wczoraj znow zlapal mnie czestoskurcz podczas prowadzenia samochodu tyle ze taki slaby. Wiec albo szybko wali albo 60 na min :/ i co tu zrobic...
Witam Wszystkich, mam na imię Rafał i mam prawie 20 lat trafiłem tu przez przypadek, szukałem czegoś dla mojej mamy, ale gdy zobaczyłem temat o zapaleniu osierdzia... ...otóż, w końcówce listopada ub.r. źle się czułem, bóle w klatce,, bóle przy schylaniu, 4 dni z tym tak chodziłem, myślałem że rozchodzę albo że w sobotę polezę w łóżku, aspirynka itp., ale w sobote rano ledwo z łóżka wstałem, tata z mamą zawieźli mnie na pogotowie, bo miałem wysoką gorączkę i bóle w klatce, lekarz mnie tam zbadał, powiedział ze w zasadzie nie wie co mi jest, ale dla pewności zrobił mi EKG, jak mu wyszedł wydruk, powiedział:*Nie wstawaj, lez*, pytam się go czemu? On mówi ze nie ciekawie to wygląda, pielegniarka przyniosła mi polopiryne, pierwsza diagnoza: ZAWAŁ, jak moja mam to usłyszała, to sama ledwo co zawału nie dostała, przetransportowali mnie chwile potem do szpitala wojewódzkiego i tam na izbie przyjęć był lekarz kardiolog, który jak tylko zobaczył EKG - OSTRE ZAPALENIE OSIERDZIA, no i potem już standart na oddziale, badanie, echo, ekg codziennie, holter itp. To jest właśnie moja historia... Ostatnio zacząłem odczuwać takie dziwne ból, a to zakłuje, a to ściśnie, a to płytki oddech mam, boje się tego, w tym tygodniu zarejestruję sie do lekarza, tak myslę... pozdrawiam wszystkich osierdziowców :) Jak zrobię badaia to napiszę co wyszło...
Mam pytanie. Bardzo prosiłabym o odpowiedź osoby, które mają podobny problem. Wykryto u mnie 2cm mostek mięśniowy nad tętnicą LAD. Mam spore dolegliwości głównie związane z brakiem tolerancji wysiłku, tachykardią, bólami w klatce piersiowej oraz uciskiem. Nie wiem czy poddawać się operacji usunięcia mostka (jest 4 lata po zapaleniu mięśnia serca, mam 34 lata) Może miał ktoś podobny problem czekam na odpowiedź.