Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie i kołatanie serca po wysiłku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Zakladam ten temat bo dosc mam juz samotnej walki z nadcisnieniem i moimi problemami. Potrzebuje czyjejs profesjonalnej pomocy . Zmagam sie z nadcisnieniem i kolataniem serca przy wysilku. Przyjmuje leki ale musze je zmienic, boje sie juz zaufac lekarzom bo tylko na mnie eksperymentuja, takie mam wrazenie. Co mam zrobic by ktos poswiecil troche wiecej czasu moim problemom i potraktowal mnie powaznie ? Jestem w stanie zrobic wszystko by uregulowac nadcisnienie, odzywiam sie bardzo zdrowo, schudlam 12 kg , moje BMI powoli zmierza po ciazy do prawidlowego. Chcialabym byc zdrowa , nie byc na lekach do konca zycia. Prosze moze jest wsrod Was lekarz ktory zechcialby zaglebic sie w temat

Karola wyluzuj, bo z postu jaki napisałaś to ty żyjesz w stresie o swoje zdrowie. wiem że perspektywa brania tabletek do końca życia nie jest ciekawa ale jak trzeba ....! Znajdź w internecie, niech Mktoś ci poleci może dobrego kardiologa. Mi na obniżenie ciśnienia i tętna wystarczają beta blokery dokładnie beto zk 24.

Dzialaja na mnie tabletki ale jak na moj wiek to mam mega konska dawke , staruszkowie sie lepiej czuja niz ja... dlaczego mialabym brac cos na uspokojenie? , nie mam zadnej nerwicy ... chcialabym w miare naturalny sposob unormowac cisnienie, u mnie ten problem jest rodzinny, mama, babcia, ciotki itd... niby nadcisnienie samoistne otrzymane w spadku. Chcialabym pomalu schodzic z tabletek a lekarze mi je tylko zmieniaja bez badan bez niczego.... teraz mam wprowadzic wlasciwie betabloker o nazwie LOKren i na wieczor AGEN , Boje sie je wprowadzic bo juz dwa razy wyladowalam na ratunkowym przy wartosciach 200 na 110 nie wiem juz co mi jest i dlaczego mam to cisnienie az tak wysokie , przeraza mnie to :(

ECH80 skad to przeswiadczenie? nie jestem znerwicowana a zaniepokojona, moze bardziej zestresowana domem i praca ale na pewno nie jestem jakis tam nerwus. Meliske popijam ale coz...:) nie widzialam za bardzo efektow. Chcialabym zeby mi ktos pomogl ustawic dobrze leki z szansa na odstawienie pozniej . Fakt mam sklonnosci do perfekcjonizmu a to nie jest dobra cecha , wolalabym miec charakter nieco olewajacy codzienne problemy ale taka nie jestem. przyczyna lezy gdzies indziej, te skoki wystepowaly w sytuacjach nie stresujacych... mam zagwostke i to wielka. Poza tym lekko zatrzymuje mi sie woda w lewej nodze po ciazy i nic nie przechodzi to niestety

I w ten oto sposob zaczyna sie kolejny dzien kiedy to nie mam odwagi zmienic lekow, chcialabym to zrobic w weekend , w razie co nie bede wtedy w pracy gdyby cisnienie zaczelo szalec i skakac. Cos w tym musi byc skoro sam kardiolog spytal mnie czy mam jakies tabletki pod jezyk... to mowi samo przez sie... Przyjechalam dzis rowerkiem do biura i o dziwo serce mi nie kolatalo jak podczas ostatniej jazdy , moze nie jest ze mna jeszcze tak zle, moze moje serce nie jest przyzwyczajone do wysilku i nalezy go stopniowo zwiekszac ? rozleniwilo sie troszke po ciazy pewnie:)) slonecznego dzionka i pozdrawiam wszystkich zagladajacych na moj watek oraz wspierajacych:) dzieki:) Nie chce przez internet ustawiac lekow ale chcialabym aby ktos poparl to co poustawiali mi lekarze , przeciez porozmawiac i wymienic opinie zawsze mozna , moze znalazlby sie ktos kto by doradzil .... badanie nerek z mocz u mialam , wyszlo ok, echo serca mialam , wyszlo ok, ekg ok, tarczyca ok, jeszcze mam zrobic holtera ekg czy to nie arytmia ale lekarz mi powiedzial zeby zrobic to badanie dopiero wtedy jak po zmianie lekow nadal bede odczuwac jakies kolatania...

Karola , napisałaś ,ze masz to w genach a z genami to nie da się wygrać ale.......................... medycyna robi jednak duże postępy i dlatego warto czasami z genami * powalczyć * aby potem żyć długo i zdrowiej ale jest też i druga strona medalu a mianowicie ,że lekarze za pochopnie ordynują leki młodym pacjentem ( no bo maja takie możliwości) idąc na łatwiznę . Ja bym jednak radziła iść do innego lekarza kardiologa po diagnozę a przede wszystkim to bym porozmawiała z Tatą i Babcią jak Oni walczyli ze swoją chorobą a jeżeli nie masz takiej możliwości to popytać tych co na ten temat coś wiedzą i to wszystko powiedzieć kardiologi i wydaje mi się ,że i Jemu będzie wtedy łatwiej Ciebie leczyć i może wtedy leki będą bardziej skutecznie w opanowaniu Twoich dolegliwości. Pozdrawiam

Nie bój sie beta blokerów to nie są jakieś straszne leki, niektórzy sieją tutaj czarną propagande. Mi jak zwężyła się zastawka aortalna że miałem gradient 80 i nie mogłem oddychac i łapałem powietrze w jedną stronę brałem betoZK 50 teraz po operacji biorę to samo tylko 24 mg. Moja kardiolog mówi że to są dobre leki. Biorę je od 5 lat i wbrew pozorom brak problemów w łózku, piję alkohol i czuje się ( odpukac) ok a Ty Karola przestań czytac forum, tylko idz do lekarza ! Postępuj jak Ci karze lekarz i wrzuc na luz. Pozdrawiam

To pocieszajace , a wy tu tak ufacie wszyscy lekarzom? trafiliscie na cudotworcow? a moze ja mam takiego po prostu pecha i nikt mnie nie chce sluchac , kazdy odsyla do lekarza ...do lekarza,,, oni mi jeszcze nigdy nie pomogli , sama robie badania dopominam badan itd jesli ktos ma ochote i wiedzei ma troche odmienne zdanie niz wiekszosc tu piszacych to zapraszam do dyskusji , moje gg 48858468

To pocieszajace , a wy tu tak ufacie wszyscy lekarzom? trafiliscie na cudotworcow? a moze ja mam takiego po prostu pecha i nikt mnie nie chce sluchac , kazdy odsyla do lekarza ...do lekarza,,, oni mi jeszcze nigdy nie pomogli , sama robie badania dopominam badan itd jesli ktos ma ochote i wiedzei ma troche odmienne zdanie niz wiekszosc tu piszacych to zapraszam do dyskusji , moje gg 48858468

Po to zalozylam ten watek by wlasnie znalezc kogos kto siedzi dluzej w temacie anizeli ja, wszystkie rady sa bardzo dobre ale jak juz pisalam mam troszke za duzo negatywnych emocji zwiazanych z lekarzami, gdybys tak zostal potraktowany jak ja na pewno tez mialbys do nich awersje. Kilka razy lezec na SORZE z babciami i dziadkami ktorzy czuja sie lepiej od ciebie zadajac sobie pytanie : co ja robie tu.... czasem nie ma juz sily... nawet wierzyc... nikomu...uwierz mi potrzebuje pomocy dlatego tu jestem

Karola , uwierz mi tu za bardzo pomocy nie znajdziesz , musisz zaufać lekarzom a nie forumowym laikom. Tu niestety żadni lekarze nie zaglądają a jak już to najwyżej z reklamą swojej osoby , taka jest prawda i nie ma co się oszukiwać , nikt jeszcze nie wyzdrowiał szukając pomocy w internecie a jeżeli tak to niech napisze. Sprawy ciśnienia i chorób serca są za poważna dolegliwością aby sie poprzez forum leczyć. Tak można postepowac z przziebieniem i szukac porady w necie i to w innym jeszcze miejscu.