Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uczucie drgania tętnic a nerwica serca

Gość DSt

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu (ok miesiąc) mam dziwne uczucie jakby mi w całym ciele *drgała tętnica*, nie mam żadnych bóli z tym związanych, może to delikatne skurcze mięśni? Może to spowodowane silnym stresem związanym z nerwicą? Te *drgania* najczęściej występują w kończynach. Czasem mam uczucie ucisku pod łopatką -raz lewą raz prawą. Te drgania nawet pojawiają się na nosie i czuję jak mi *żyłka skacze* Dziwne jest to, że powieki mi nie *skaczą*. Tego typu dolegliwości mam po wypiciu kawy lub po stresie. Z nerwicą staram się walczyć- aktualnie zapisuje się na psychoterapię. Nieraz mam od niej miesiąc spokoju i wraca nieoczekiwanie, nagle. Nerwicę serca stwierdzono po wywiadzie i (po badaniu EKG, które wyszło dobre i morfologii z rozmazem itd). Nerwicy nałapałem się podczas nerwobólów miedzy-żebrowych, które już minęły ale stres i lek na myśl o nagłym zatrzymaniu krążenia sam lubi wracać. Sport i pasje pomagają mi z tym walczyć - kiedy nie myślę o tym jest wszystko ok. W ogóle to nerwica lubi zaatakować nagle i w trudnych sytuacjach (nawet słowo *ktoś przebył zawał* powoduje ataki nerwicy). Czasem mam te lęki za kierownicą, gdy wyskoczyła mi sarna przed maską samochodu to strasznie silny stres spowodował u mnie silny ból kręgosłupa, wtedy myślę tylko o tym, że stres spowodował zbyt silny skurcz tętnicy i dochodzi do zawału... Właściwie proszę mi powiedzieć czy nerwica i stres z nią związany mogą ten zawał spowodować w tak młodym wieku? Czasem słyszę tez o udarach i podczas ataku nerwicy boje się również, że podwyższone ciśnienie spowoduje wylew. Czasem mam wrażenie ścisku za mostkiem- potrwa powiedzmy 1 sekundę góra dwie i przechodzi ale powoduje już silny lęk. Bardzo silną nerwicę miałem w lutym i marcu kiedy to ataki miałem codziennie i objawy *zapadania, kołatania, ucisków towarzyszyły często*. Gdy już było z nerwicą lepiej to tego typu objawy ustąpiły. Ale nerwica dawała popalić powiedzmy raz na tydzień. Zapisałem się tez do kardiologa (skierowanie) ale muszę długo czekać. Warto dodać,że podczas wysiłku nic mnie nie boli ani nie mam duszności i az tak szybko się nie męczę. Zacząłem pić kawę bezkofeinową by zredukować stres. Zażywam też magnez i nic nie pomaga... Z góry dziękuję za odp i pozdrawiam.

Warto dodać, że mam dopiero 21 lat, z nerwicą walczę od roku. Napady nie są codzienne ale częste. Za to to uczucie kołatania tętnic czy mięśni (są powiedzmy na środku uda a nie obejmują np całego uda czy całej ręki-są miejscowe ). Psycholog powiedział, że z nerwicą mogę wygrać po metodzie 1000 kroków, on twierdzi, że to * nieumiejętność radzenia sobie w trudnych sytuacjach*. Te drgania występują dosłownie w całym ciele nawet miedzy żebrami.

Gość malwina111

Hej, ja mam identyczne objawy i do tej pory nie wiem co mi dolega, badań mialam juz setki, prywatnie robilam wiekszość z nich. Boli mnie głowa, tętnice pulsuja w całym ciele, drżenia,mam tego już dość. Najbardziej mnie niepokoi ból głowy i ciągle mam wrażenie że pęknie mi jakaś żyla. Lekarze nie widzą nic złego, a ja codziennie nie mam siły się z łóżka podnieść.