Gość Migotka171291 Opublikowano 10 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Witam!U mojej 20miesiecznej córki uwidoczniono Tętniaka przegrody międzykomorowej o podstawie 0,7-0,8cm z okołobłoniastym ubytkiem o średnicy 0,3-0,4cm,jestem tym przerażona bo nie wiem co to takiego?Miala byc zakwalifikowana do operacji ale wlasnie dzisiaj dzwonilam i dowiedzialam sie ze narazie bedzie tylko obserwacja?Napiszcie mi czy ktos juz o tym słyszal lub to ma.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
kardiolog Marek Kośmicki Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Droga Pani Migotko171291, Pani córeczka ma wadę wrodzoną serca, która jednak nie wymaga obecnie leczenia operacyjnego. Warto zaufać lekarzom i zgłaszać się z córką na kontrolne wizyty w ustalonych terminach. Prawdopodobnie będą powtarzane badania echokardiograficzne. Może się okazać, że ubytek znacznie się zmniejszy, albo zaniknie. Wtedy nie trzeba będzie robić operacji również w przyszłości. Jeżeli jednak nie będzie się zmniejsza lub powiększy się - wówczas ponownie należy rozważyć wskazania do leczenia chirurgicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość elizabeth Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Moja corka ma 20 lat i nie byla operowana,powiedzieli mi ze narazie nic nie trzeba robic,tetniaka tez ma,ale jawiem ze trzeba operowac,tak sie boje zeby nic sie nie stalo Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi