Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leczenie i rokowania przy dodatkowych skurczach komorowych

Gość Pacjent

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pacjent
Proszę o informacje na temat przyczyn powstania dodatkowych skurczów komorowych, przebiegu leczenia, dalszej prognozy co do rozwoju choroby. Dotychczasowa diagnostyka to: morfologia, mocz, elektrolity, TSH, ECHO. Wszystko to jest w normie.Czekam na Holtera.
W końcu ktoś pisze o komorowych :), bo większosć cierpi na nadkomorowe. Ja mam dodatkowe skurcze komorowe, Holter wykazał ok 3000 na dobę. Mam 33 lata, moje problemy zaczęly sie ok 3 lat temu. Do niedawna bralam bataloc zok 75 mg/dobę i nieszczegónie dobrze się czułam. Ok 3 tygodni temu lekarz zmienił mi na Concor 5 mg/doba i musze powiedzieć, że czuje sie na prawdę dobrze. Wyniki, podobnie jak Ty tez mam dobre, tylko mam za mało potasu. Pomimo,ze biorę 2 tabl. Kaldyum dziennie mam tylko 3,85, a mój kardiolog mówi, że pownno być powyżej 4. Mam jeszcze wiotki jeden płatek zastawki. Odnosnie przyczyn to lekarze nie potrafią powiedzieć skąd ta arytmia. Często potrafią zwalać na nerwy. Odnosnie prognoz to nie chcę Cie dołować, ale jeszcze w zeszłym roku latem brałam betaloc zok 1/2 tabl. 25 mg, a jak pisałam niedawno już brałam dawkę 6x większą, czyli 75 mg. Moze Concor lepiej sie u mnie sprawdzi. Czy Ty tez masz takie okresy,ze fatalnie sie czujesz. Ja od końca zimy czułam się fatalnie. Dopiero przy tym Concorze jest lepiej. Masz cos takiego(w tych złych okresach)jak: zawroty głowy, ból głowy, uczucie odpływania(jakby tracenie swiadomości), telepanie wewnątrz całego ciała, dreszcze?
Gosiu, ja nie mam pojęcia, dlaczego ten potas tak sie wypłukuje. Ciagle tez zapominam o to zapytać lekarza. Ale myślę, że lekarze tez chyba nie znają jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, bo wtedy inaczej by wygladało leczenie niedoboru. Próbowaliby pewnie niwelować przyczyne, a nie tylko kazali łykać tabletki. Czytałam gdzieś w internecie, ze w niedobór potasu sprzyja występowaniu dod. skurczów, a z drugiej strony te dod. skurcze p=wypłukują potas - takie zamknęte koło. Ale to ostanie stwierdzenie to tylko takie moje dywagacje i na razie nie potwierdził tego lekarz.
Gość Pacjent
To ciekawe co piszecie. ja nie mam żadnych objawów typu kołatanie itp. Tylko ekg źle wychodzi. czekam na holtera to bedą jakieś szczegóły.Jaką ilość dodatkowych skurczów kom. uznawanych jest za dopuszczalne? Jak Wam wyszło w holterze, czy wysiłek fizyczny nasilał Wam te skurcze?Co zalecają lekarze - oszczędny tryb życia, czy nie trzeba ograniczać wysiłku fizycznego?
Mi wyszło w Holterze tak jak napisałam 3000 dodatkowych na dobę.Czytałam, na tym forum,ze czasami ludzie maja 30.000. Nie wiem jak oni z tym żyją. Wtedy jest to (chyba) wskazanie do ablacji. Ja niby mam tylko :) te 3000, ale czasmi na prawdę źle się czuję. Ostatnio (przed zmianą leku) było na prawdę nieciekawie, prawie codziennie wstawałam z zawrotami głowy, póxniej w ciągu dnia było jeszcze gorzej. Teraz od 3 tygodni mam zmieniony lek na Concor 5 i jest ok. Chociaż wczoraj i dzisiaj coś jest nie za bradzo. Ale nie poddaje się. czasem tak się zastanawiam, dlaczego jak tak bardzo odczuwam te dod. skurcze? Bo naprawdę czasem moje samopoczucie było fatalne - wtedy nie mogę normalnie funkcjonować, z trudem wytrzymuję 8 h w pracy, nie moge jeździc samochodem. Pojawia się to wszystko, co napisałam powyżej. 2 mies. temu byłam tak zdesperowana,ze zapisałam sie do dra F. Walczaka w Aninie (jestem ze Szczecina)Wizytę mam na początku lipca. Chodze tutaj do 2 kardilogów - do 1 na NFZ, gdzie czeka sie 2 mies., a do drugiego prywatnie jak tak fatalnie sie czuję - to udę z miejsca. I poprawy za bardzo nie widać. Odnośnie wysiłku to wydaje mi się,ze skurcze wzmagają się. Bo po szybkim marszu kręci mi się w głowie i mam tak to nazywam po swojemu -atak. 26 lipca(NFZ!) mam miec próbę wysiłkową to bedzie wiadomo jak na prawdę wpływa na mnie wysiłek. Odnośnie sportu, kiedyś (z rok temu) chodziłam na basen i na jogę, ale zrezygnowałam - przeważnie potem nie za bardzo się czułam, więc zrezygnowałam. Pozdrawiam. Aha , ja w ogóle nie piję kawy :))
Witaj Gosiu, no to jesteś świeżutko po ablacji! Ja mozna powiedzieć marzę o ablacji, tylko nie wiem, czy się do niej sie kwalifikuję. Wiem o ablacji tylko tyle, ile wyczytałam tutaj na forum. A mianowicie,ze najcześciej poddawane są jej osoby albo z WPW, albl z częstoskurczem przedsionkowym, albo z migotaniem przedsionków. O ablcji u osób z dod. skurczami komorowymi nic nie znalazłam. Tylko to,ze jest mozliwa i nawet skuteczna. Od ilu dod. skurczów ją robią - to nie mam pojecia. Wydaje mi się,ze te 3 tys. to troche mało. Ale mam nadzieję,ze wszystkiego się dowiem na początku lipca. Właściwie żaden lekarz u kt. byłam nie proponował mi jej, jeden z tych do kt. chodzę (ten prywatny) coś o niej wspomniał raz, ale wcześniej w ogóle nie słyszałm tego pojęcia i nawet nie zapytałam, co to takiego jest. Dopiero póxniej zaczęłam czytać, ale od tamtej pory nie byłam u lekarza. A Ty jaki miałaś rodzaj arytmii? Życzę Ci dużo zdrawia i pozdrawiam.
czesc dziewczyny posluchajcie ja chodzilam ciagle z zaniskim potasem i magnezem, na dzien dzisiejszy biore 6 tabletek kalipozu dziennie i 500mg mgb6, a poziom mam 4-4,1 , okazalo sie ze mam kwasice cewkowa, czyli uszkodzone cewki w nerkach i potas ucieka...., mam zaburzenia pracy serca zarowno komorowe, jak i nadkomorowe, tachycardie i bradycardie a do tego potworna nerwice lekowa ktora skupia sie na moim sercu, moich chorobach itd...jak macie jakies pytania to chetnie odpowiem
a wiec ja lezalam w szpitalu na odziale metabolicznym zrobiono mo dobowa zbiorke moczu i okazalo sie ze bardzo duzo wydalam w moczu potasu i magnezu a mam jego niskie stezenie we krwi, badanie podstawowe to gazometria czyli pobranie krwi tetniczej z tetnicy promieniowej ( na przgubie dloni), lub udowej tak jak to bylo u mnie wtedy sa wstanie powiedziec dokladnie co i jak, badanie wykonuja tylko w szpitalu i robi to tylko lekarz!!
Ja w tym roku mam 15 lat i niedawno bo jakieś 3-4 msc temu stwierdzono u mnie dodatkowe skurcze komorowe serca. Podobno w okresie dojrzewania i intensywnego wzrostu mogą one wystąpić i mogą również się brać z niedoboru magnezu z tego co mi wiadomo, a ja magnez mam w normie. Mam tylko pytanie do pań, które problem z tym mają dłużej niż ja. Czy to jakoś przeszkadza w podstawowym funkcjonowaniu? Trenuję siatkówkę więc wysiłek jest nieunikniony. Często mam takie uczucie odpływania jak wspomniała Pani Alicja ale trwa to max. 10 sekund. Nie chciałabym rezygnować ze sportu. Poza tym czuję się czasem gorzej jednak zdążyłam do tego przywyknąć. Z góry dziękuję za odpowiedź.