Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe uderzenia serca i lekkie bóle w klatce piersiowej

Gość jjj

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Będę skrajnie wdzięczna wszystkim, którzy przeczytają o moim problemie i zechcą mi doradzić. Sama nie wiem już co mam robić, jestem załamana... Mój problem z sercem zaczął się około 1,5 roku temu, kiedy pierwszy raz poczułam jakby bezbolesne *tąpnięcie* w klatce piersiowej, jakby dodatkowe silne uderzenie serca. Kiedy sytuacja zaczęła się powtarzać, wykonałam badanie USG. JEDYNĄ nieprawidłowością jaką wykazało była niewielka niedomykalność zastawki trójdzielnej. W tym czasie też nie miałam żadnych innych objawów niż ten, który wyżej wymieniłam. Lekarz stwierdził, że nie się kompletnie czym martwić, zatem postanowiłam zapomnieć o sprawie. Problem wrócił jakieś 3 miesiące temu. Dodatkowe uderzenia stały się częstsze, doszły do tego lekkie bóle po lewej stronie klatki piersiowej i przede wszystkim ogromna męczliwość. Nie byłam w stanie przebiec bez silnej zadyszki nawet krótkiego odcinka. Wykonałam zatem (jak doradził lekarz prywatny. do państwowego miałam dwuletni termin) badanie EKG i kompleksowe badanie krwi. Wszystkie parametry krwi wyszły wprost idealne. Brak jakiejkolwiek nieprawidłowości. EKG jednak wykazało przyspieszony rytm zatokowy. Niestety i po tych badaniach kolejny lekarz zbanalizował mój problem. Minął miesiąc... Czuję się teraz bardzo bardzo źle, mam wrażenie, że mój stan ciągle się pogarsza. Ogromna męczliwość, częste dodatkowe uderzenia w klatce piersiowej, dosyć silna duszność (czasem utrzymuje się wiele godzin) a także dziwny ból dokładnie pod lewą piersią. Ma szczególną siłę, kiedy zegnę się nawet minimalnie w lewo. Jest słabszy kiedy mam normalną pozycję. Dodam też że czasem drętwieją mi nogi. Zaznaczam, że wykluczam wszelkie czynniki zewnętrzne choroby - mam 22 lata, nie mam nadwagi, nie palę, nie uprawiam sportów wyczynowo. Wykluczam też czynnik stresu. Nigdy nie chorowałam na serce. Nie mam też innych przewlekłych chorób. Serdecznie proszę o poradę i pomoc, to dla mnie bardzo ważne... Czuję się coraz gorzej, objawy utrudniają codzienne życie. Byłam już u wielu lekarzy, ale wszyscy zbanalizowali mój problem.

Witam. sa to pewnie dodatkowe skurcze komorowe lub nadkomorowe.trzeda wykonac badanie HOLTERA 24h i bedzie wiadomo prywatnie zalozenie aparatu to koszt ok 100zl. dodatkowe skurcze jak jest ich niewiele nie sa grozne. a szybkie bicie serca jest b.meczace jak nie mozna zlapac powietrza.wykonaj badania i kardiolog wtedy zleci byc moze leczenie farmakologiczne.nie zwlekaj byc moze masz jakas arytmie i z czasem moze byc gorzej. moze to doprowadzic do czestoskurczow. dodatkowe skurcze sa b.meczace psychicznie bo czlowiek zaczyna sie denerwowac panikowac serce zaczyna mocniej bic i skurcze sie jeszcze b.nasilaja.pozdrawiam i zycze zdrowka

Mam podobnie jak Ty. Zrobiłem gastroskopie i okazało się że mam przepukline rozworu przełykowego przepony. Badanie do najmilszych nie należy jednak warto pójść. Jest też możliwe że masz bakterie w żołądku. Ja akurat nie miałem ale nadal czuje się nie najlepiej ale jakiś progres jest. Poczytaj sobie o tym. Głowa do góry. Jesteś młoda więc to na pewno nie serce. Też posiadam niewielka niedomykalność zastawki trójdzielnej, to nic nie jest. Zalecam codziennie brać potas z magnezem. Nie zaszkodzi a może pomóc.

Witam moze mi ktos pomoze bo nie wiem co mam robic mam ostre bole glowy bol serca pieczenie w piersiach dretwieja mi rece nogi jak z waty poce sie bardzo ciagle boli mnie kregoslup jest mi slabo w nocy wstaje co godzine a nawet stac nie moge nie wiem co mam robic bylam u lekarza ale nawet mi nie zrobili ekg? Nie wiem co mam robic?

Witam raz jeszcze. Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Niestety dwa tygodnie temu wylądowałam na sorze. Kroplówka z potasu, leki na zwolnienie rytmu serca. Wyszła mocna tachykardia, puls ponad 200 utrzymujący się wiele godzin. Jestem nadal przed badaniem holtera, bo ekg z wyjątkiem szybkiego rytmu zatokowego wyszło dobre. Do tego wszystkiego zaczęły mi się dziwne bóle głowy, kłujące, jednopunktowe... Mam nadzieję, że to tylko nerwica