Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie serca przy wdechu

Gość kinga

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wczoraj miałem cos takiego. Od dwoch dni jestem jakis osłabiony, Biorę lek beto zk 25 ponieważ serce mi codziennie bije szubciej niż powinno czyli troszeczkę ponad 100 uderzen/min lecz w nocy bije jakieś 50 nawet na holterze zarejestrowano 42. Rano po przebudzeniu jestem osłabiony, mam mały apetyt, dreszcze i ogolne samopoczucie lipne. Kłucia pojawyły się wczoraj kiedy to czytałem fora i różnego rodzaju choroby, natrafiłem z moimi dolegliwościami właśnie na jakis post o kłuciach czasowych, tzn przy głębokim wdechu czasami coś zakłuje w okolicy serca, czasami w oskrzelu, czasami w nadbrzuszu. Ipokłowalo mnie tak caly dzien. Dzisiaj jakos tego nie czuję. Mogą to być jakieś nerwobole mysle albo jakas nerwica poniewaz juz od okolo3-4 miesiecy zmagam sie z roznego rodzaju dolegliwosciami a wszystko zaczelo sie od glupiego ekg i stwierdzenia przez lekarza rodzinnego tachycardii(szbysze bicie serca niz 90/min)Od teg oczasu czytalem fora bylem jakis zlęknięty i rozneg orodzaju dolegliwości pojawiały się co kilka dni, Raz niby jakiś góz zw gardle, innym razem jakby udar, problemy z zoladkiem, po czym wszytstko mijalo za kilka dni i pojawiala sie nwa dolegliwosc, caly czas mam taka ciezkosc jakby na oskrzelach i potrzebe odkaszlniecia. Co to moze byc nerwica ? czy sa jakies podobne choroby do tego ?
Gość SERCE Ty moje

Witam, jest 2:34 , próbowałem zasnąć godzine temu kiedy mnie nagle złapało kłucie serducha, a gdy próbowałem go dotlenić to jeszcze bardziej.. Poleżałem chwile, wstałem pochodziłem i lepiej troszkę ale 999 mam już wystukane w tel. Nie wiem co to sie dzieje, ale tak być nie będzie.. organizm ludzki jest tak zaprojektowany że wszystkie niedogodności sygnalizuje natychmiast, i na pewno o coś mu chodzi, podejrzewam że wpływ ma złe traktowanie własnego siebie (odżywianie, mało ruchu - SAMI SIEBIE WPĘDZAMY DO GROBU..!!) Mam 26 lat i na rente mam iść..?? ;/ Powodzenia zyczę wszystkiem

Witam! Mam 20 lat i mam ten sam problem straszne klocie w sercu, zdazalo mi sie to juz wczesniej gdy palilam i mialam zawroty glowy i ciemno przed oczami wiec postanowilam rzucic palenie dla wlasnego zdrowia ale po rzuceniu nalogu klocie znowu z czasem powrocilo. Teraz sie bardziej nasililo i trwa duzo dluzej niz poprzednio, przy wdechy i wydechu. Prowadze normalny tryb zycia, pracuje i troche cwicze i tak jak kazdy mam troche zmartwien ale watpie zeby to bylo na tle nerwowym wiec prosze o wasze porady i mozliwe diagnozy. Pozdrawiam serdecznie

Witam. Mam 14 lat i od 4 lat mam taki sam problem tylko u mnie jest nieco inaczej. Bóle mam raz na 2/3 miesiące. Brak pełnego oddechu pojawia się w różnych sytuacjach np. jak idę lub biegnę albo i leżę. Niestety u mnie nie jest tak wesoło jak w waszych przypadkach. U mnie ból dokucza przez minimum 4 godziny! Znalazłem na to sposób jednak jest trochę niewygodny. Trzeba się *zgiąć* ręce położyć na brzuchu i klatką piersiową dotykać do kolan. Potem, jak ból zanika mogę zmienić pozycje, lub np. położyć się na brzuchu. Z tym, że taka kuracja trwa ok 2 godziny. Niestety ostatnio miałem takie coś jak stałem na lekcji i odpowiadałem przy tablicy. Nie mogłem się zgiąć, ani nic zrobić, więc jakoś przetrzymałem to. Akurat był to koniec ostatniej lekcji i zgięty poszedłem do domu (jak chodzę wtedy prosto nie moe praktycznie wogóle nabrać oddechu). Boję się, że ból, tym razem może pojawić się na pierwszych lekcjach, a nie mam klucza od domu ani rodziców w nim nie ma wtedy, gdy jestem w szkole, więc się nie ma sensu zwalniać. Macie jakieś swoje sposoby? Z góry dzięki.

Gość Ktos kto sie zna

Byłam z tymi samymi objawami u bardzo dobrego kardiologa, zrobiono mi szereg badan i co sie okazalo? to nie serce lecz kregosłup. Lekarz mi wytlumaczyl, ze jezeli bol jest zalezny od oddechu np. nasila sie przy wdechu to nie jest zwiazany z sercem gdyz w tym wypadku bol jest staly, tak samo jest ze zmianami pozycji- bol od serca nie ustepuje w okreslonej pozycji, nie mozna przed nim uciec, natomiast np. od kregoslupa- moze mniej bolec gdy sie przyjmie okreslona pozycje. Gdy wystepuja bole w klatce to trzeba takze zbadac kregoslup, szyjny i piersiowy bo najmniejsze zmiany w kregach, skrzywienia moga prowokowac bol, ktory imituje bole serca. Pozdrawiam;)

Gość Tomeszek

Witam mam 21 lat od pewnego czasu nasiliły mi sie wyzej opisane objawy, jednak udało mi sie je zwalczyć do zera dzięki wiedzy kilu znajomych lekarzy naturoterapeutów . z tego co wiem przyczyn może być cała masa. zaczynając od przeciążeń np. próba połączenia sportu z imprezami i alkoholem - serce po prostu nie wyrabia. mogą to być nerwobóle, nierównomierne skurcze mięśnia sercowego- w tym wypadku niedobór magnezu i potasu, mogą to być mięśnie międzyżebrowe lub inne mięśnie oddechowe, stawy międzyżebrowe, płuca. częste palenie marihuany tez nie wpływa dobrze na serce - wiem bo sam paliłem. bóle serca mogą powodować nawet pasożyty o których istnieniu nie zdaje sobie za pewne sprawy większość ludzi. Mi pomogło ograniczenie alkoholu, rzucenie wszelkich innych używek, oraz zdrowy tryb życia. dieta tez ma znaczenie. wszystkie syfy typu mcdonalds oraz napoje energetyczne obciążają nasz organizm więcej niż 10 lat picia. ważnym elementem było spożywanie kropelek owsianych które wyciszają i uspokajają. jestem zwolennikiem medycyny naturalnej gdyż większość leków medycyny konwencjonalnej obciąża dodatkowo wątrobę i wywołuje wiele skutków ubocznych. Pozdrawiam i mam nadzieje ze przekonam kogoś do wejścia na zdrową ścieżkę życia i uwolnienia sie od wielu schorzeń które tak często nas trapią a niewiedza na ich temat powoduje że nie umiemy sobie z nimi poradzić i łykamy setki niepotrzebnych tabletek które tylko maskują ból nie zwalczając prawdziwej przyczynę jego istnienia.

Witam, mam 15 lat i od kilku lat mam ten sam problem. Ja też mam takie kłucie serca kiedy oddycham, a właściwie to nie mogę oddychać tylko muszę kilka razy próbować zanim złapię pełny oddech. Zawsze to ignorowałam, ale gdy się dowiedziałam, że tak też ma moja mama i mój brat to się trochę zmartwiłam, że to może być jakaś choroba genetyczna. Nigdy nie miałam problemów z sercem, a 2-3 lata temu miałam badanie wysiłkowe (jakoś tak) i wyszło ok. Najgorsze jest to, że ni stąd ni zowąd to się pojawia i po max 3 minutach znika. Pojawia się to raz na 2-3 miesiące, może nawet 4. PS. nie wiem czy to pomoże czy nie, ale często (nawet kilka razy w tygodniu) bolą mnie kolana, a czasami nawet kostki, może dlatego,że jestem dosyć szczupła (ważę 55 kg, a wzrost ok. 170-175 cm), i podobno mogę mieć coś z kręgosłupem (czasami mam brzuch za mocno do przodu, a przy chodzeniu plecy widocznie do przodu) i to trochę dziwnie wygląda. pozdrawiam Patrycja

Witam, czasami bywa tak i to raczej tylko w okresie dorastania, ze to nie boli serce tylko rozwijające się sutki(dotyczy także mężczyzn), a więc jesli boli was czasem z prawej podobnie jak z lewej to najprawdopodobniej to jest własnie ten objaw. Jednak mimo wszystko lepiej się przebadać. pozdrawiam

Tak jak ktos wyżej powiedzial najczęściej to sprawa związana z kręgosłupem lub mięśniami pleców. Najlepiej udac sie do masazysty i za 40zl powinien przyniesc ulgę. Masazysty z technika siłowa a nie klasyczną. Z doświadczenia wiem ze masaz łokciem jest najbardziej skuteczny na tego typu dolegliwości. Jezeli natomiast bol występuje razem z szybszym biciem serca i nie ma Pozycji w ktorej by zanikal to należy udac sie do lekarza po skierowanie na szczegółowe badania bo konsultacja moze nie wystarczyć.

Witam wszystkich . Mialem tak samo,klocie w sercu a okazalo sie ze to przepuklina rozworu przelykowego, skutki tego to : zgaga nie pozwalajaca zyc,klocie serca,wzdecia i inne. Jezeli macie te objawy warto zrobic gastroskopie ktora wykaze to. Lekarz mowil mi ze ludzie z klojacym sercem chodzili do kardiologia myslac ze maja cos zsercem, a potem przekierywano ich do gastrologa . Uwazajcie jak jecie , co pijecie. Trzeba jesc wyprostowanym , nie przesadzacz alkoholem, gryzc dokladnie

Siema czytałem wasze odpowiedzi z mojego doświadczenia powiem wam tak/ ZERO papierosów/0 alko/0 narkotyków 0 marihuany/ Napoje energetyzujące nie możecie, 2 gie/ Kręgosłup tak od stałego siedzenia przy kompie tak się zdarza że kręgosłup uciska nerwy i jest wrażenie kucia serca, Lub może powodować nadciśnienie. /3/ Ataki paniki lub depresja = Nadciśnienie niepokój i uczucie kołatania serca.Nerwobóle z tym związane, Polecam Picie Melisy i brania leków przeciw bólowych. Pozdrawiam.