Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czym może grozić tachykardia zatokowa?

Gość anna 21

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem za mloda na takie leki,wiadomo odstawic ich nie moge tak odrazu,lekarz mi musi powiedziec jak to odstawic,podobno w ciagu 2 tygodni to trwa.Ale jeśli holter wykaze ze przez ten lek z sercem cos gorzej,to sprawa wiadomo gdzie trafia.Zazwyczaj ludzie lykaja te leki sluchaja lekarzy,biora codziennie po kilka lekow i nic im to nie daje.ludzie obudzci sie,przeciez tak nie moze byc!!!!!jak widza ze czlowiek jest tepy i glupi to przepisuja i kaza brac dalej.i na tym to wszystko polega.JEDNO ŚWIŃSTWO JEDNA CHEMIA!!!!!!!

nakręcanie sie jest nakręcaniem,ale nie wspomniałam o takiej rzeczy,że nie mam stwierdzonego nadcisnienia samoistnego,tylko tachykardie,a ten lek co przyjmuje to jest i na nadcisnienie i na aytmie serca,wiec nie dziwcie mi sie kurwa ze sie martwie,bo boje sie poprostu tego ze jak odstawie ten lek to naprawde bede miala dopiero problem z cisnieniem,wiec nie dziwcie mi sie,bo ja nie mam zamiaru miec potem problemow zdrowotnych!!!!! dopiero za 2 tygonie bede miala holter znowu podlaczony i holter na cisnienie,,i dopiero wtedy sie zobaczy czy mam nadcisnienie!!!!wszystko jest chore!!!!

Dziewczyno jesteś nienormalna.... Jestem na tym forum od wielu lat, nigdy nikt nie używał wulgaryzmów. Ty piszesz kilka dni i już rzucasz mięchem. Wiesz, że używanie caps locka w internecie oznacza krzyk? Chcesz w ten sposób zwrócić na siebie uwagę? Twoje tachykardie w holterze są fizjologiczne, denerwujesz się tachykardią i masz podwyższone ciśnienie. 21 lat to wcale nie za mało żeby brać leki. Niektórzy je biorą od urodzenia. Ja na prawdę chciałabym mieć takie problemy zdrowotne jak Ty. Ktoś - nie pamiętam czy w tym czy w innym wątku - podpowiedział Ci, abyś udała się do psychologa, bądź psychiatry. Ja myślę tak samo.

Do Anna21, 16 epizodów tachykardii to nie jest dużo, bardziej niepokojące jest ciśnienie w tak młodym wieku. Powinnaś sprawdzić w badaniu holterowskim, są tam wydruki do tego miałaś pewnie dzienniczek pacjenta w którym zapisywałaś co się dzieje. Porównaj kiedy była tachykardia i co wtedy robiłaś, może sprzątałaś, może biegłaś, może byłaś zdenerwowana i stąd wzrost pulsu, to przecież normalne jak jesteśmy w ruchu. Często holter opisują specjalne programy i puls powyżej jakiejś tam granicy to od razu tachykardia a może to być zwykły, normalny wzrost pracy serca związany z daną sytuacją. Chyba, że dostajesz tych skoków w momencie kiedy siedzisz, leżysz przy całkowitym luzie. Spróbuj to przeanalizować sobie sama i będzie sprawa jasna. Wzrost pulsu nie zawsze oznacza wzrost ciśnienia, wiele osób, które mają arytmię by to zapewne potwierdziły u mnie też tak jest. Co do leku, to każdy ma jakieś skutki uboczne, ale trzeba wybrać czy chcemy być zdrowi, zapobiec rozwinięciu się choroby czy rzucamy leki bo coś tam innego się dzieje, tak jak u Ciebie wypadające włosy (kup sobie jakieś witaminy, może coś do smarowania głowy z apteki, może pomoże) Leki nie zawsze pomagają, bo może to nie być ten lek, który na Ciebie będzie działał, trzeba to sprawdzić a dowiesz się czy będzie poprawa po następnym holterze. Na pewno się nakręcasz bo widać to po Twoim pisaniu i roztrząsaniu cały czas tego tematu a wiele osób już Ci pisało, że tragedii z wyników nie ma. Nie możesz o tym ciągle myśleć, bo nawet takim skupianiem się nad sercem wywołujesz jakiś w sobie lęk i z automatu wyższy puls i tachykardia gotowa. Serce masz zdrowe co wykazało echo więc powodów do zmartwień nie ma. Spokojnie, osoby co niektóre tu radzące mają poważniejsze problemy z sercem i długoletnie doświadczenie w tym temacie i wiedzą co mówią. Przebadało Cię 4 lekarzy i w każdym wypadku diagnoza była taka sama więc nie ma co wymyślać i panikować, czterech nie mogło się pomylić. życzę spokoju.

Aha i zapomniałam jeszcze napisać że odrzuciłam alkohol,ale nie piłam go dość często tylko czasami w wekendy i rzuciłam palenie,tylko nie przypominam sobie ze jak palilam to takie cos mi sie działo.Duzo schudłam,nie jem zadnych fast foodow i zdrowo sie odzywiam.Teraz jak biore ten metocard to mi sie juz nic nie dzieje.Tylko wiecie,jednak sie boje

Nie znam się na ciśnieniu bo ja mam niedociśnienie i stety lub niestety jak mam tachykardię albo arytmię to ciśnienie mam raczej normalne więc nie wnikałam w to nigdy, nie pytałam się mojego kardiologa co i jak bo problem z ciśnieniem mnie nie dotyczył. A może, tylko gdybam, jak Ci tak skoczy wysoko puls to się zdenerwujesz i ciśnienie Ci idzie z nerw do góry, to mogłoby być logiczne wytłumaczenie ale musi to stwierdzić lekarz, pomiary ciśnienia albo samej albo założyć holter ciśnieniowy do sprawdzenia. Powinnaś to sprawdzić, bo nie serce jest problemem u Ciebie ale w tak młodym wieku ciśnienie zbyt wysokie, choć metocard powinien Ci unormować ciśnienie bo też ku temu służy.

Wiecie co,ja już głupieje.Wyobrazcie sobie ze zmierzlam sobie cisnienie 10 minut temu dwa razy pod rzad,bylo normalne i puls tez,ale tu juz nie chodzi o nakrecanie sie,tylko za 3 razem owie sobie zmierze ciekawe czy bedzie nizsze,to wiece co mi wyszło?108/67 puls 137!!!gdzie nawet tego nie wyczulam,a na holterze tez wykazalo ze mialam ponad 16 razy puls 160 nie czujac tego.Tragedia a przeciez niczym sie nie zdenerwowalam.

Anno masz racje ze swoimi teoriami, jak będziesz odstawiać lek to się bierze 1 tydzień co 2 dzień A DRUGI TYDZIEN CO 3 DZIEN , NIE WIEM JAKa masz dawke leku ale ja bylem na 1,25 mg , wiec jak pojechalem i powiedzialem im ze odstawiam to gowno to lekarka powiedziala ze top jest tak mala dawka ze moge odstawic z dnia na dzien. na leku mialem tetno -przewaznie w granicach 60 -70 a teraz mam 70 -80 - 80 - 90 ale wole chodzic z takim tetnem niz brac te beta blokery:). Pozatym beta blokery sa diabetogenne to znaczy ze zwiekszaja ryzyko cukrzycy! Bierz magnez 2x dzien pomaga :D Pozatym beta blokery hamuja objawy nie leczą;/

Nie martw się z tym cisnieniem , mi tez skakalo do 180 z nerwów , to na tle nerwowym:) Pozatym serce masz zdrowe prawda ? tachykardia wystepuje na zdrowym sercu również :) pochodiz z węzła zatokowego albo masz dodatkową drogę przewodzenia w sercu :) Jak mi robileipróbe wysiłkową to podczas biegu ciśnienie mi nawet do 180 podchodziło , to naturalne , jak wchodzisz po schodach to tetno skacze nawet do 160 , cisnienie do 170 :D Pozdrawiam

Dziekuje za porady:) przynajmiej wiem że nie jestem sama z tym problemem,a przez ten betabloker bym sobie tylko zdrowie zepsuła.Jestem w czasie odstawienie metocardu,dzisiaj jest 3 dzień gdzie biorę połowę tabletki,rano biorę,a pod wieczor 1 tabletke magnezu.Mam nadzieję że będzie lepiej