Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia oddechowa i blok odnogi pęczka Hisa u nastolatki

TopolskaW

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem dokładnie co mój tata miał z sercem, jakąś wadę,czy coś. Podobno jak był nastolatkiem, to się leczył, potem było ok. Gdy miał 32 lata moja mama była ze mną w 3 mc. ciąży, nagle zasłabł, reanimacja. Nic nie dało się zrobić-umarł! Ja mam 16 lat, arytmię oddechową i blok prawej odnogi czy coś takiego. Niby się tego nie leczy. Często kłuje mnie serce, mam duszności. Nawet zwolnienie z w-fu. Czy to może być jakaś wada dziedziczna? Dzięki za odp.

Istnieje coś takiego w polskiej medycynie jak badania genetyczne pod kontem chorób serca u osób u których wystąpiło w rodzine wczesny zgon. Może warto żebys poszukał takiej placówki i sie zbadał. Będziesz miał pewność. Mnie w czymś takim badają narazie nic nie wybadali ale badają.

Moja droga. W Twoim wieku i przez wzgląd na płeć musiałabyś mieć pecha podobnego statystycznie do wygranej w totolotka, aby umrzeć na serce. Skąd wiesz, że masz blokadę prawej odnogi? Wyszło to z ekg, czy z echa? Trzeba jeszcze raz zrobic ekg (aparat mógł być niedokładny, albo mogłaś być źle podłączona) Poza tym blokada prawej odnogi to często występująca anomalia w społeczeństwie. Sam blok o niczym nie świadczy. Taka już po prostu będzie Twoja uroda. Blok prawej odnogi czasami może sprawiać Ci dyskomfort w postaci dodatkowych skurczy, bądź nieregularnych. Zdarza się to jednak rzadko. Ciesz się, że masz blok prawej. Bo z lewą odnogą sprawa jest już znacznie poważniejsza. Ostatnia rzecz. Aby mieć pewność, że z Twoim serduchem jest ok (wady) musisz zrobić echo serca. I ewentualnie oznaczyć sobie profil lipidowy z podziałem na frakcje. Jeśli wyjdzie to wszystko dobrze to... pozostaje Ci cieszyć się życiem mała,bo masz je całe przed sobą. Pozdrawiam :)

Moim zdaniem powinnaś dobrze wypytać dziadków ze strony ojca (o ile żyją mam nadzieje) co mu było. Bo wiesz tata mógł umrzeć na zawał lub na jakiś napad arytmii. Powinnaś dowiedzieć się na co się konkretnie leczył bo czym innym są wady serca a czym innym arytmie. jeśli tata miał wadę serca to Ty raczej jej nie powinnaś mieć (choć niektóre wady są dziedziczne), natomiast arytmię które niosą za soba wysokie ryzyko zgonu są często (ale oczywiście nie zawsze) dziedziczne i występują rodzinnie, nawet bardzo dużo publikacji jest w internecie na ten temat. Znałam faceta który w wieku 30 lat zmarł na serce (nie wiem dokładnie na co, wiem tylko że też mial problemy z sercem które nie dawały żadnych uciążliwych objawów, niby okaz zdrowia, zmarł niespodziewanie) i jego mała córka od razu została objęta badaniami genetycznymi także to zaczyna chyba być jakimś standardem. Co do arytmii oddechowej to przychodzi mi do głowy tylko niemiarowość zatokowa której się nie leczy jeśli jej przyczyną jest oddychanie i pojawia się ona u młodych ludzi. A co do bloku to nie znam się na tym zbytnio, podpytaj lekarza. osobiście nie lekceważyłabym tego ale też nie nastawiała się jakoś negatywnie bo w badaniach na razie nie ma nic poważnego. Postaw na wywiad z dziadkami i daj znać w razie czego.

@LOLEK222 Namawianie nastolatków do brania narkotyków to chyba nie jest dobry pomysł. :) Tobie może się trafić czysta trawka a komuś innemu spryskana toksynami, które jeszcze bardziej zaszkodzą czyjemuś zdrowiu. Sam pewnie wmawiasz sobie faze, że od tego ci przeszło, przecież nie masz pewności, że akurat to było twoim wybawieniem od arytmii. :)