Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Lisek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam 27 lat, w zeszła środę przeszedłem operację wymiany zastawki aortalnej. Dochodzę już do siebie w domku tylko że pojawia się problem. Nieraz, dostaje jakby zaćmienia przed oczami, niby wszystko widzę, ale nie wystarczająco ostro i nie mogę się skupić na obrazie. Ostatnio było to jeszcze w szpitalu, myślałem że przeszło, a tu dzisiaj po popołudniowej drzemce bach. Znowu źle widzę. Z czasem to mija i nie mam pojęcia co to u licha jest. Czy ktokolwiek z was miał takie problemy po operacji ?

Wymieniono mi dwupłatkową zastawkę aortalną, objawy nie były mi znane aż do wizyty u lekarza, cisnienie tetnicze bylo na poziomie 150/50 i lekarz wysluchal szmery w sercu. w danej chwili cisnienie nie przekracza 120/80 do tego jem leki garsciami, w sensie po operacji sporo ich dostalem.

Nie Pamietam tego wskaznika. Ale przed operacja byla duza fala zwrotna ktora uderzala w zastawke mitralna, teraz po operacji w echo wszystko ok wyszlo. Juz chyba sie domyslilem od czego takie glupoty sie w moim organizmie dzieja. Sporo papierosow palilem, a od dnia operacji zadnego nie zapalilem i nie zapale, rzucam bez zadncy tabletek ani plastrow, i to chyba z braku nikotyny organizm swira czasami dostaje ;/

A co do kwalifikacji do oeracji, jesli jej jeszcze nie dostales to nie ma tragedi, zyj jak zyles, z dnia na dzien przez to sie nie umiera, tymbardziej ze wiesz o tym i trzymasz serce pod stala kontrola. Ja przed operacja nawet zbytnio po internecie nie szukalem wszystkich informacji zeby w paranoje i stresy nie wpadac. Stres jest najgorszy w tym wypadku, bardzo zle na organizm dziala, gdy sie zestresowalem ta cala sytuacja zawsze kolatania serca mnie dopadaly.

Gość krzysiek79

Witam. W październiku miałem naprawianą zastawkę mitralną. I właśnie po operacji pojawiły się podobne do twoich problemy. Czyli plamy przed oczami zasłaniające częściowo pole widzenia , iskrzące mroczki przed oczami oraz tak jakby mi się czy rozjeżdżały i każdym widziałem osobno.Co prawda to przechodziło samoistnie ale skutecznie utrudnia życie, bo nigdy nie wiadomo kiedy się pojawią. Sprawę rozwiązało ćwiczenie oddechu, gorzej jest z rozjeżdżaniem się oczu ale może okulary pomogą. Dodam że nigdy nie paliłem. pozdrawiam

Ja mam podobnie milem tętniaka na aorcie wstępującej 

wymiana zastawek na mechaniczna i mam to samo widzę ok ale mam mroczki tak jakbym się np popatrzył w słońce i takie coś rozwiązał ktoś problem bo ide do okulisty i nie wiem co o tym myslec 

operacje miałem w Zabrzu 

miałem niedomykalność dwupłatkowej zastawki 

już znam przyczynę może to być po narkozie moja operacja trwała ponad 9 h 

i powikłania po narkozie mogą to być 

znajoma miała operacje biustu i miała to samo 

do roku czasu może to trwać 

Gość GoSCIU :)

Witam Serdecznie, 

Ja tez cos takiego mam po operacji zastawki. Operacje mailem w marcu - na samymy poczatku 2-3 razy zamglilo mi oko. Pare razy zdazylo sie ze widzialem podwojnie lub mialem wrazenie zablokowanego obrazu. Teraz 3 miesiace po opercaji widze ze mam slaby wzrok, widze nie wyraznie i mam takie uczucie otumanienia. Najgorzej jest jak patrze na swiatla - sa takie jakby rozmyte. 

W dniu 18.05.2020 o 17:45, Gość GoSCIU :) napisał(a):

Witam Serdecznie, 

Ja tez cos takiego mam po operacji zastawki. Operacje mailem w marcu - na samymy poczatku 2-3 razy zamglilo mi oko. Pare razy zdazylo sie ze widzialem podwojnie lub mialem wrazenie zablokowanego obrazu. Teraz 3 miesiace po opercaji widze ze mam slaby wzrok, widze nie wyraznie i mam takie uczucie otumanienia. Najgorzej jest jak patrze na swiatla - sa takie jakby rozmyte. 

I co już mineło?

ja jestem nie całe dwa miesiące po plastyce zastawki mitralnej i mam te objawy ci wyżej są opisane.