Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Trudności w oddychaniu i duszności po treningu u nastolatka

Rekomendowane odpowiedzi

Siema . Mam 16 lat. Od 3-4 lat gram zawodowo w klubie w piłke nożną . Od 3 miesięcy nie grałem i wogóle nie biegałem gdyż miałem kontuzje . NIedawno wróciłem do treningów, po pól godzinnym bieganiu zaczelo mi sie ciezko oddychac,dusic oraz miałem ból podczas oddychania w okolicach klatki piersiowej . A do tego kaszel . Chciałbym dodać również że niestety ale popalam tzn juz prawie 3 lata ;(( . Nie wiem co mi jest nigdy nie mialem takich problemow nawet gdy palilem - wszystko bylo w porzadku . Większość mówi ze to nie przez papierosy gdyz jest to za młody wiek na konsekwencje tego . Proszę pomóżcie mi . Nie wiem czy mam to rozbiegać czy mam sie skontaktowac z lekarzem ? Boje sie jednak zrobic RTG płuc gdyż wyjdzie na jaw że pale ;(((

Drogi Panie Bildziorze, Z całą pewnością warto odwiedzić lekarza i warto zrobić RTG klatki piersiowej z płucami i sercem. Nie wiemy na czym polegała kontuzja, która wyłączyła Pana na 3 miesiące z treningów. Zawsze po takiej długiej przerwie powrót do treningów powinien być stopniowy i kontrolowany przez trenera. Nie należy oczekiwać, że od razu będzie Pan w tak samo dobrej formie jak Pana rówieśnicy, którzy ćwiczyli przez cały czas bez przerwy. Oczywiście, najpoważniejszym problemem w Pana sytuacji może być większa lub mniejsza zatorowość płucna, ale to może rozpoznać lekarz po zrobieniu dodatkowych badań - nie tylko rentgena klatki piersiowej. Zawsze warto rozważyć możliwość rezygnacji z palenia papierosów. Jeżeli zaczął Pan palić w 13. roku życia, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że uzależnienie od nikotyny i samych papierosów może być w Pana dorosłym życiu bardzo silne i wtedy rezygnacja z palenia będzie znacznie trudniejsza niż teraz. Kiedyś w bardzo dawnych czasach *za górami, za lasami...* była zasada, że sportowcy nie palili papierosów. No, ale czasy się zmieniły i dzisiaj każdy robi co chce...