Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość kolega

Rekomendowane odpowiedzi

Juz nie wiem co mam robic, jestem przebadany kardiologicznie, echo serca wyszlo dobrze, badania krwi procz podniesionych trójglicerydow dobre, badanie tsh tarczycy tez dobre a cisnienie jak skakało tak skacze dalej mimo brania leków.Co moze byc przyczyną? Biore obecnie Valzek.Do tego od pewnego czasu doszła bezsenność,poczatkowo mi tak nie przeszkadzala a teraz drastycznie sie nasilila od 2 tygodni , do tego stopnia ze praktycznie nie śpie, leze do rana i około 5-tej czy 6-tej i wtedy łąskawie udaje mi sie zasnąc na ... 20 minut drzemki, pozniej znow zasnac i znowu po kilkunastu minutach pobudka, sen jest płyciutki.Jakbym nie mogl wejsc w głęboką fazę snu od 2 tygodni.To jest strasznie męczące i w dzien jestem nie do zycia.Bylem u lekarza psychiatry, zaczalem zazywac Lerivon ale nie pomaga nic a nic, uspokaja owszem ale jak nie spalem tak nie śpie, jedynie stilnox lek nasenny coś mi pomaga ktorego mam brac co jakis czas, ale tez budze się po 2 godzinach snu i pozniej zasypiam po godzinie i się budzę.A zdarzylo mi sie ze w ogole stilnox nie zadzialal.A przeciez to silny lek powinienem spac po nim jak suseł a tu nie moze sobie tez poradzic z bezsennoscia.Skad to sie mogło wziąc? Czy to ma zwiazem z cisnieniem krwi? Niestety to mi ostatnio tez skacze w nocy (160/110 ostatnio) i za nic zasnac nie moge.Ale czasami mam w normie cisnienie i tez ze spaniem ciężko.Ciesze sie jesli przespie na leku nasennym 5 godzin snu, a Stilnox biore od niedawna i watpie zebym juz sie uzaleznil itp.Mial moze ktos podobną tak silną bezsennośc i sobie z nią poradzil?

Drogi Panie KOLEGO, Z Pana listu wynika, że ma Pan nadciśnienie i to z wysokimi wartościami (160/110 mm Hg). Wygląda na to, że dotychczasowe leczenie nie jest skuteczne. Dlatego warto wrócić do swojego lekarza i pokazać mu notatki z własnymi pomiarami ciśnienia. Stilnox, to rzeczywiście silny lek nasenny, zazwyczaj działający bardzo szyblko. Przedstawiciele producenta, kiedy wprowadzali Stilnox na rynek, to wówczas doradzali, żeby połykać tabletkę jak się jest już w nocnym stroju, bo można nie zdążyć przebrać się w piżamę, czy koszulę nocną; albo zasnąć na stojąco przed lustrem w łazience. Tymczasem Pan nie może zasnąć nawet po Stilnoxie! Lerivon jest od dawna stosowanym lekiem antydepresyjnym, pomocnym w leczeniu zaburzeń snu. Bezsenność może być jednym z objawów zespołu depresyjnego. Skoro farmakoterapia zawodzi, warto pomyśleć o zmianie stylu życia pomocnej w zaburzeniach snu. Nie jeść po godzinie 18:00, szczególnie obfitych posiłków. Nie oglądać telewizji po godzinie 16:00 - nie trzeba się martwić, jeżeli coś naprawdę ważnego się wydarzy, zawsze ktoś się znajdzie, kto nam o tym powie. Nie kłócić się - szczególnie z najbliższymi osobami - po godzinie 12:00. Jeżeli kłócić się, to tylko rano, do południa - nigdy wieczorem! Wieczorny spacer może być pomocny. Oczywiście w bezpiecznym miejscu. Podobno są jeszcze takie miejsca w naszym kraju, gdzie można bezpiecznie spacerować wieczorem.