Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Chory95

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam 18 lat. Od tygodnia moje serca dziwnie sie zachowuje. Gdy siedze moje tętno wynosi jakies 60-65 uderzen, zdarza sie ze spada do 55, ale wszystko zaczyna sie gdy wstane np. z przed komputera: po okolo 10 sec od wstania mam dziwne uczucie jakby wzrostu cisnienia i ze tak to okresle przyplywu adrenaliny, moje zaczyna znacznie zwalnia i jednoczesnie zaczyna bic bardzo mocno, mam wrazenie ze zaraz stanie. Po 30 sec okolo ustaje i rytm wraca do normy. Dodam tez ze gdy jestem np. w szkole i nie mysle o tym problemie to on sie nie pojawia, a gdy tylko pomysle o moim,, wadliwym sercu od razu mam wrazenie zawrotów gowy i dusznosci. Dziwne jest to ze jakies 2 tyg temu podczas siłowni cwiczenia które sprawiały mi sredni wysiłek byly nieznosnie ciezkie: brakowało mi tchu, chociarz dodam ze juz wtedy miałem mysli typu: pewnie zaraz zemdeje z powodu jakiejs wady.... Dodam ze jestem dosc zestresowana osoba, lecz bez wczesniejszych problemów kardiologicznych. Jutro zamierzam udac sie do lekarza. Poradzcie cos odnosnie tych objawów. Czy moze byc to cos groznego???czy to raczej nerwica?

Nie da się niczego stwierdzić bez badań typu ekg, echo, może rtg klatki. Może po prostu za bardzo się męczysz na siłowni? Zmiany tętna i ciśnienia tętniczego są normalne, zależą od wielu czynników (snu, czuwania, wysiłku fizycznego, nerwów, spożywania posiłków, palenia papierosów, picia kawy itp.)