Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Strach przed operacją wszczepienia by-passów

andrzejek001

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem zakwalifikowany do operacji by-passów, bardzo boje się i nie chcę się na nią zgodzić. Czy istnieje jakaś metoda aby ją *odwlec* ? Jeśli tak to w jaki sposób Chciałbym się dowiedzieć czegoś o operacji dot. bypassów. Jakie jest ryzyko przeprowadzanej operacji oraz późniejsze w okresie pooperacyjnym? Czy istnieje jakakolwiek śmiertelność w trakcie i po operacji? Jednym słowem, czy da się z tym normalnie żyć? Prosiłbym o wszystkie możliwe informacje na temat tegoż pomostowania.

Myślę,że nie nalezy operacji odwlekać.Jestem prawie dwa lata po zabiegu wszczepienia 4-ch pomostów.Czuję się dobrze,prowadze* normalne zycie*.Mineły bóle pooperacyjne,na 4-te pietro wchodze bez zadyszki parę razy dziennie.Chodzę na spacery kilkukilometrowe.Blizna jedynie przypomina mi o tym co było w jesieni 2011.Zabieg jest ciężki ale i stosunkowo bezpieczny.Trochę przykrości z zasypianiem na wznak po operacji,pilnowaniem mostka.Głowa do góry,warto o zycie walczyć.

Ja jestem po by-pass od 2006 r. Mam obecnie 77 lat. Ponadto w 2010 r przeszedłem operacje wymiany zastawki aortalnej. W obu przypadkach był przecinany mostek. Pytanie czy jest ryzyko przy takich operacjach? Odpowiadam-tak. A przy jakich operacjach nie ma ryzyka?. Każda operacja to ryzyko, nawet usuwanie zęba może skończyć się śmiercią. Każdy pacjent sam musi porównać ryzyko z szansą na uzyskanie zdrowia i komfortu życia i sam podjąć decyzje. Ja osobiście jestem świadomy ryzyka, ale i szans na życie w znacznie lepszym komforcie. Pozdrawiam- Stanisław