Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uderzenia w tylnej części głowy, osłabienie a leki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Może ktoś mi odpowie na moje pytania :-( Byłam już u wielu lekarzy ale żaden nie potrafi dać mi odpowiedzi Od paru lat mam bardzo nieprzyjemne dolegliwości. Nie mam żadnego nadciśnienia, nie przechodzę menopauzy -sprawdzone . Pierwszy raz pojawił się tak nagle :zrobiło mi się bardzo ciepło a następne jakby to powiedzieć uderzyło w tył głowy ( ciśnienie, krew ?),przy tym był straszny ból a następnie zrobiło się słabo. Teraz takie same objawy mam po przyjęciu leków : znieczulenie zęba, cirrus, captopril, betabloker, polfilina ( bo już zaczęli leczyć mnie na artymię ,której jeszcze nie mam są czasami przy stresie jakieś tam skurcze),jeszcze były jakieś inne nie pamiętam. Jestem załamana nie wiem co mam robić muszę wyrwać zęba, przecież na żywca tego nie zrobię !! Kardiolog polecił mi unikać takich środków ??????????? czy to jest odpowiedź??????? Czy ktoś może miał lub ma takie dziwne objawy ? Może to jakieś zwężenie naczyń krwionośnych, tętnic ???

Droga Pani Beato, Zwężenie tętnic doprowadzających krew do mózgu można zdiagnozować. Najprościej metodą USG tętnic dogłowowych (szyjnych i kręgowych). Wyrwanie zęba można zrobić w znieczuleniu miejscowym a nie ogólnym. To mniej obciąża serce i mózg. Najlepiej zrobić ten zabieg w szpitalu, gdzie jest oddział kardiologiczny lub intensywnej terapii internistycznej, a nie w ambulatorium, w którym możliwości pomocy w nagłych przypadkach są mniejsze. Niezależnie od wszystkiego, warto często mierzyć ciśnienie tętnicze. Może okazać się, że jednak w niektórych sytuacjach są zwyżki ciśnienia, podczas gdy najczęściej ciśnienie jest prawidłowe. Jest to tak zwane nadciśnienie chwiejne. Dobrze, że zgłosiła się Pani do kardiologa. Można z nim omówić możliwości ewentualnego usunięcia zęba i stosowanych leków. Można opisać podczas tej wizyty, jak się Pani czuła od ostatniego spotkania z kardiologiem.