Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Taffi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem 22 letnią astmatyczką obecnie z zapaleniem oskrzeli leczonym drugim juz antybiotykiem. Dla sprawdzenia zrobiłam sobie gazometria. Czy ktoś może mi ją zinterpretować? pH 7,47 H pCO2 28,4 L pO2 64 L sat 94 L HCO3 22,8 HCO3akt 20,3 L BE(B) -1,9 N BEecf -3,3 tCO 21,2 z góry dziękuję za odpowiedź

Droga Pani Taffi, Wynik gazometrii nie jest całkowicie prawidłowy. pH jest nieco podwyższone, co oznacza niewielką zasadowicę. Saturacja 94% - oznacza niewystarczające wysycenie hemoglobiny krwi tlenem (niewielkie odchylenie poniżej dolnej granicy normy)... podobnie inne parametry. Jest zrozumiałe, że u osoby z astmą oskrzelową, w stanie aktualnego zapalenia oskrzeli, funkcja płuc jest upośledzona. Zawsze warto porozumiewać się w sprawie wyników badań ze swoim lekarzem prowadzącym. W Pani przypadku - z pulmonologiem.

Witam, Choruje na wrzodziejace zapalenie jelita grubego. Ze wzgledu na zaostrzenie dostalam sterydy, początkowo dosc duze dawki. Od tego zaczely sie obkurcze miesni po lewej stronie, a dokładnie twarzy i nogi. Od czasu do czasu sa tez lekkie dusznosci. Wynkonano mi gazometrie, ktora przedstawia sie nastepujaco: Ph 7,478 ; pc02 44 mmHg; p02 61 mmHg; Hc03A 32 mmol/L; Hc03S 30.6 mmol/L; BE 8 mmol/L; BBEECF 8.5 mmol/L; S02C 93%. Prosze o interpretacje wynikow. Dziekuje z gory.