Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników badań kardiologicznych

Gość Royal244

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Jakiś czas temu byłem u kardiologa, który zrobił mi kilka badań (EKG, ECHO, założenie HOLTERA RR na 24h). Proszę o interpretację wyników. Moje pytanie brzmi: Czy moje serce też jest zdrowe? Badanie: Stan ogólny dobry. Drżeń patologicznych nie stwierdzam. Akcja serca miarowa. 90/min. tony prawidłowe. Cichy, niecharakterystyczny szmer skurczowy wzdłuż lewego brzegu mostka. Wątroba - pod łukiem RR 130/80 T.udowe (++) EKG: rytm zatokowy miarowy o częstości 90/min. Oś + 90*, utrudnienie przewodnictwa w prawej komorze. ECHO-ALOKA Alpha 6: Proporcje jam serca - prawidłowe. Zastawka aortalna - prawidłowo zbudowana, trójpłatkowa. - przepływ do 1,5 m/s , M-mode: | Doppler: RV- 15 Ao- 28 mm | MV- 1,2 m/s IVS - 6 LA - 27 mm | TV- 0,5 m/s LVDd- 55 mm | AoV- 0,8 m/s LVDs- 31 mm | PaV- 1,1 m/s PW- 6 mm | Ao desc. - 1,4 m/s SF - 43 % EF- 71 % Wymiary jam serca i kurczliwość w normie. Przplywy przez zastawki prawidłowe. Cechy krążenia hiperkinetycznego. Rozpoznanie: Zmiany o charakterze rozwojowym do obserwacji - Krążenie hiperkinetyczne. RR do obs. Zalecenia: Założono Holter RR. I teraz wyniki z HOLTERA RR: Badanie: HOLTER RR: Dzień: max. RR 158/109 mm Hg min. RR- 102/50 mm Hg średnie RR - 127/66 mm Hg >140/90mm Hg - 9 % Noc: max. RR - 134/81 mm Hg min. RR - 89/30 mm Hg średnie RR - 119/55 mm Hg >120/80 mm Hg - 50 % Rozpoznanie: Zmiany o charakterze rozwojowym do obserwacji - Krążenie hiperkinetyczne. RR do obs. Leczenie: Asmag B 1x1 tabl przez 3 mies. Zalecenia: Wskazana dalsza kontrola kardiologiczna - za 6 miesięcy (ekg). Nie ma p-wskazań do wysiłku fizycznego. Czy moje serce jest zdrowe? Dziękuję z góry za odpowiedzi. Pozdrawiam! :)

Tętno dosyć szybkie - do obserwacji. Na całej reszcie się nie znam, ale interpretacja lekarza nie wygląda źle. Myślę, że musisz się kontrolować co jakiś czas, obserwować organizm. Każdy człowiek ma jakieś drobne nieprawidłowości, nie wszystkie muszą się przerodzić w chorobę. Najważniejsze to zapobiegać. Jak będziesz się kontrolować, to wszystko będzie dobrze.