Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłujący ból serca przy zgadze i osłabieniu

Amanda19

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry :) W przeciągu dnia zdarza mi się kilka razy odczuwać silne *ukłucia* w klatce piersiowej, trwają one do kilkunastu minut, najczęściej w stanie spoczynku, wczoraj po raz pierwszy wystąpiła u mnie zgaga, usłyszałam, że powiązanie tych dwóch dolegliwości może być oznaką groźnej choroby, nie chcę panikować i iść do lekarza dlatego proszę o jakieś wskazówki, mogę dodać, że mam 19, od jakiegoś roku staram się przytyć ale niestety na marne, przy wzroście 167 ważę 52 kg... bardzo często sypiam w przeciągu dnia i praktycznie cały czas jestem zmęczona co też mnie niepokoi. Z góry dziękuje za wszelkie opinie które mogłyby mi jakoś pomóc w diagnozie tego czy mam rzeczywiście się konsultować z tym lekarzem czy jest to spowodowane po prostu złą dietą, stresem i w sumie palę też ok paczki papierosów dziennie. Pozdrawiam :)

Droga Pani Amando, Palenie 20 papierosów dziennie to już jest bardzo dużo. Jest też bardzo duże ryzyko uzależnienia od palenia. Po latach palenia może być Pani bardzo trudno zrezygnować z papierosów. Dlatego warto już teraz o tym pomyśleć. Są dwie podstawowe drogi rzucania palenia. Pierwsza - natychmiast przestać palić - z dnia na dzień. Jest też druga metoda - stopniowe odchodzenie od papierosów, na przykład w każdym tygodniu o 1-5 papierosów mniej. Zgaga i inne dolegliwości, które Pani opisuje mogą mieć związek z paleniem papierosów i dlatego tym bardziej warto zrezygnować z palenia. Jeżeli dolegliwości będą się utrzymywały, to oczywiście warto odwiedzić lekarza.