Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pobudzenia komorwe w wyniku badania Holterem

Gość kub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj odebrałem wyniki holtera, w przyszłym tygodniu idę do kardiologa, nie ukrywam, że mam małego stresa , o to moje wyniki: średni rytm Hr 78, max HR134, min R41 5 Tachykardii 963 pojedynczych przedwczesnyhch pobudzen komorowych 1 liczba pobudzen gromadnych 1 bigeminii 6par reszta 0 oraz pobudzenia własne 12 pobudzeń zsumowanych.. dodam, że rok temu na holterze miałem: max HR120, min HR41 307 nadkomorowych i 344 komorowych, 2 bigeminii, 48bradykardii i 4 przerwy, reszta na 0 (lekarz stwierdził, że wszystko w normie i powiedział, ten typ tak ma). Echo ok, ekg ok, próba wysiłkowa 1 pobudzenie komorowe. Co myślicie o dzisiejszych wynikach holtera? Powinienem mieć jakieś powody do niepokoju ?

Przytoczę Ci informację, którą sama otrzymałam na tym forum, bo też mam pary cytuję *Jest taka klasyfikacja arytmii komorowych według Lowna. Według niej pacjenci z pobudzeniami komorowymi przedwczesnymi dopiero stopnia 4 i 5 są traktowani jako na prawdę chorzy, Stopień (A i B), czyli pary i salwy pobudzeń* Spokojnie nie masz tego dużo więc myślę, że nie ma paniki, podpytaj o to swojego kardiologa jak będziesz i będzie wszystko jasne.

Poobserwować, może źle się wyraziłam, posłuchać co powie kardiolog na wyniki i skoro występują pary, może to przypadek, może się zdarzyć i zdrowym ludziom i za jakiś tam czas zrobić ponownego holtera czy był to przypadek, czy się zmniejszyło czy może zwiększyło. Nie masz się co straszyć, wynik nie jest najgorszy, ale trzeba się co jakiś czas kontrolować, nie wiem czy masz jeszcze dodatkowe inne objawy, które tej arytmii towarzyszą, jeśli nie to pewnie się skończy lekami albo i to nie.

Z dodatkowych objawów to w przeszlości występowaly klucia po lewej stronie klatki piersiowej , wydaje sie ze w okolicy serca, jakby ktos od srodka wbijal mi igle, pozniej bole minely...innych objawow niepojacych objawowo nie dostrzegam, moze dodatkowo pojawiajacy sie stres kiedy czuje przeskakiwanie..chociaz teraz tylko wieczorami czasami wystepuje jakis przeskok..