Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.lecze się od kilku lat na nerwice lękową i wegetatywną .Ciagle się badam echo serca miałem 6 razy 4 razy nic nie wyszlo a dwa razy tak pierwszy rok temu .Otoz mam albo duszności problemz nabuieraniem powietrza (, tomografia pluc ok spirometria 10 razy) . albo stany ze prawie będę mdlał .to echo miałem robione na własny koszt i stad pytanie bo wyszlo cos takiego* pogrubiony momentami mocniej wysycony worek osierdziowy w sąsiedztwie prawej komory - i tu znak zapytania... co myślicie czy to bardziej od newicy ? duszności utrzymują się już o 3 lat a omdlenia wcześniej . co to może znaczy ze to guz plyn zwłóknienie czy po prostu taka fizjologia? pozdrawiam

Drogi Panie Ozi198, Opisywana przez Pana nieprawidłowość znaleziona w echo serca (z dodanym znakiem zapytania - a zatem nie jest pewne, czy rzeczywiście istnieje?) nie jest prawdopodobnie poważną patologią. Echo serca nie jest wprawdzie badaniem niebezpiecznym dla zdrowia, ale tomografia płuc lub innych narządów nie powinna być zbyt często powtarzana - ze względu na jej potencjalną szkodliwość. Proponuję zwracać uwagę na wskazania i przeciwwskazania do określonych badań i raczej nie robić dodatkowych badań samemu. Warto zaufać swojemu lekarzowi. Leczeniem nerwic zajmują się psychiatrzy i psychoterapeuci i to właśnie u nich można szukać pomocy.