Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Biugerss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanko bo to mnie meczy. Czy refluk przełykowy ma wpływ na tentno. Bo mianowicie wczoraj strasznie sie przejadłem. Odrazu przepuklina/refluks dała znac chciało mi sie wymiotowac ciagle bekałem itp. Jako ze niechciałem wymiotowac w komunikacji miejskiej to sie powstrzymywałem przez godzine. W pewnym momencie poczułem sie jak bym miał nogi z waty serce gnało jak oszalałe i sciskało mnie w mostku. Doszedłem do domu to tetno miałem 140 troszke odsapnołem i zrzuciłem jedzenie. Tentno sie uspokojiło naszczescie. Musze dodac ze miałem ablacje migotan przedsionków i mam wszczepiony ICD bo kiedys miałem migotanie komur i nzk. WIec i nerwy w tamtym momecie tez doszły.

Drogi Panie Biugerss, Jeżeli ma Pan potwierdzoną przepuklinę rozworu przełykowego przepony i / lub refluks żołądkowo-przełykowy, to jest zrozumiale, że nadmiernie obfite posiłki mogą wyzwalać zaburzenia rytmu. Dotyczy to Pana w sposób szczególny, ponieważ miał Pan w przeszłości migotanie przedsionków, a nawet poważniejsze arytmie komorowe, o których Pan napisał. Co więcej, ma Pan wszczepiony kardiowerter-defibrylator. Wydaje się, że logicznym wnioskiem w Pana sytuacji jest jeść częściej, a za to w mniejszych ilościach. Nie należy kłaść się spać bezpośrednio po posiłku, tylko przez 15-20 minut spacerować po jedzeniu. Jeżeli nie ma dokąd iść na spacer, to chociaż wokół własnego stołu.