Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość adrian3

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien Dobry wszystkim. Mam pytanie czy nadcisnienie moze powodowac bezsennosc? Od kąd lecze ciśnienie, sypiam bardzo źle,albo nie moge zasnac w ogole albo budze sie kilkanascie razy w nocy, zasypiam na pół godziny i pobudka i znów zasypiam i znów pobudka i tak w kółko, czy moze te leki powoduja.Co ciekawe nawet jak jestem padniety wieczorem po nieprzespanej nocy to i tak budze sie moze po godzinie.Jak sobie poradzic z tym? Cos zazywac? Leki biore rano i nie powinny miec wplyw na sen, na ulotce pisze ze u 10 na 1000 (niezbyt czesto) moze wystapic bezsennosc i zaburzenia snu.Na poczatku brania tego leku czegos takiego nie mialem.Na sen nie narzekalem.Dopiero teraz od tygodnia jakby sie to nasiliło.Nie chce zmieniac leku bo mi pomaga i obniza ciśnienie.A moze to przejsciowe i trzeba sie uzbroic w cierpliwosc? Jesli ktos mial podobny przypadek albo wie co robic to prosze o podpowiedz.Powiem tez ze troche sie moze sam nakrecam bo boje sie co bedzie kolejnej nocy.Ze albo nie zasne albo taka hustawka moze tu jest problem?

Drogi Panie Adrianie3, Niektóre leki stosowane w nadciśnieniu mogą powodować zaburzenia snu. Niestety nie napisał Pan, jaki lek zażywa? Zawsze warto wrócić do lekarza, który przepisał lek lub leki. Warto powiedzieć, czy są skuteczne? - i przedstawić swój problem z bezsennością. Można też omówić potrzebę stosowania leków nasennych przez jakiś czas. Trzeba jednak brać pod uwagę, że wiele leków nasennych daje uzależnienia, z których potem trudno się uwolnić.