Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Filip1994

Rekomendowane odpowiedzi

Witam pewnej nocy zaczelo mnie bolec w klatce piersiowej z lewej strony. Na drugi dzień było ok ale po pewnym czasie znow mi sie to zdarzylo z tym, ze dzoszlo do tego takie uczucie walenia serca i zdawalo mi sie ze bije jak oszalale. wiec poszedlem do lekarza rodzinnego. Lekarz zbadal mi cisnienie i wyszlo 140/80, zrobil mi tez EKG i powiedzial ze to EKG nie wyglada ladnie i dostalem skierowanie do kardiologa. Lekarz rodzinny od razu z ochota wcisnol mi jakies leki na cisnienie. po odczekaniu swojego w koncu dostalem sie do kardiologa. Ten sie lekko zdziwil ze przychodze do niego w takim wieku z cisnieniem (19 lat), no ale nic zmierzyl i wyszlo rowniez 140/80 potem EKG i USG serducha. W USG lekarz nie widzial zadnych nieprawidlowosci a w EKG zobaczyl ze mam niezupelny blok serca ale powiedzial ze jest to niegroźne i zeby sie tym nie przejmowac, kazal mi rowniez nie jesc lekow bo to cisnienie jest w gornych granicach ale jest ok i zebym zrzucil pare kg to cisnienie sie obnizy o pulsie niestety nei powiedzial nic. aaaamój puls wynosi od 88-100 zastanawiam sie jak go zbić, dodam ze gram w noge wiec aktywnosc fizyczna jest w miare regularna. jakby ktos mogl mi pomoc to bylbym wdzieczny

Witajcie. Od jakiegoś czasu mam wysokie tętno. W spoczynku ponad 80. Ciśnienie mam przy tym niemalże książkowe. Zauważyłam to tętno w momencie gdy ułamał mi się ząb. Czy to może być przyczyną takiego tętna? Mam wizytę i kardiologa ale dopiero za tydzień :( Ząb nie bolał ale teraz już zaczyna boleć więc do dentysty też musze się wybrać,

Witam, Wartość ciśnienia 120/80 jest prawidłowa; 130/90 - nieznacznie za wysokie jest ciśnienie rozkurczowe (to drugie, niższe); natomiast ciśnienie 90/60 mmHg jest za niskie - można wtedy zmniejszyć dawkę leków na nadciśnienie, jeżeli bierze Pan takie leki, albo jeżeli nie stosuje Pan żadnych leków - wypić więcej płynów (niealkoholowych) i położyć się z nogami wyżej niż głowa. Tętno 132/min jest zdecydowanie za wysokie i wymaga wyjaśnienia, dlatego jest takie szybkie? Warto sprawdzić, czy nie ma Pan stanów podgorączkowych lub nadczynności tarczycy? Trzeba zapisać podczas szybkiego tętna EKG, ewentualnie zrobić holtera. Przede wszystkim jednak należy udać się do swojego lekarza rodzinnego na konsultację.