Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czerwona i obrzęknięta skóra po ugryzieniu komara

Gość mrukasia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od pewnego czasu miałam tzw. ugryzienie od komara( tak sądziłam) na złączeniu łokcia od wewnętrznej strony ( cienka skóra, miejsce wkuwania się igły), które zaczęło się rozrastać. Skóra jest czerwona, lekko obrzęknięta, jak na razie nie ma łuskowatej skóry, lecz jest widocznie bardziej sucha i lekko chropowata. Plamka mierzy około 1,5 cm. Nie swędzi i nie czuję jej. Do tego mam prawdopodobnie niedobór wapnia i cynku ponieważ pojawiły się białe plamki na paznokciach. Czy to może być przyczyna tej plamy? Mam złe przeczucie że to może być łuszczyca :( Choć nikt z mojej rodziny, nawet kuzyni nie miał tej choroby. Mam lat 19. Mam także tzw. chrypkę od trzech miesięcy - zastanawiam się czy to coś ma tym wspólnego ;/ Proszę o pomoc.

Droga Pani Mrukasiu, Zmiany skórne zawsze warto skonsultować z lekarzem zajmującym się chorobami skory, czyli z dermatologiem. Szczególnie, jeżeli obawia się Pani łuszczycy. Istnieje wiele owadów, nie tylko komory, których ukłucie bądź użądlenie może stanowić duży problem. Przy suchej i chropowatej skórze, zawsze warto wykonać badania kontrolne krwi i oznaczyć hormony tarczycy (przynajmniej TSH). Istnieje bowiem podejrzenie niedoczynności tarczycy.